Screenshot-2023-08-18-at-11.55.23-AM-810x500.png

Obvinenia COVID voči ontarijskému pastorovi za organizovanie bohoslužieb nad kapacitné limity boli stiahnuté

26
Kultúra smrti

Obvinenia proti ontarijskému pastorovi za údajné porušenie predpisov COVID boli stiahnuté. 

Dňa 17. augusta Centrum pre ústavné slobody (Justice Centre for Constitutional Freedoms), ktoré zastupovalo pastora Michaela Thiessena z baptistického zboru Grace v Richmond Hill v Ontariu, oznámilo, že korunní prokurátori sa rozhodli pozastaviť všetky obvinenia proti Thiessenovi za údajné porušenie zákona o znovuotvorení Ontaria.  

“Sme radi, že zdroje financované daňovými poplatníkmi už nebudú venované na toto trestné stíhanie, ktoré sa viedlo na základe nevedeckých zákonov, ktoré boli neopodstatneným porušením našich práv a slobôd podľa Charty,” uviedol John Carpay, prezident Centra spravodlivosti. 

V roku 2021 bol Thiessen obvinený z porušenia obmedzení COVID podľa Zákona o otvorení Ontária tým, že organizoval bohoslužby.  

Dňa 25. apríla 2021 polícia vykonala dohľad v kostole Grace Baptist Church po tom, ako dostala sťažnosť, že kostol prekračuje kapacitné limity. Provinčná polícia provincie Ontario (OPP) v ten deň po každej z dvoch bohoslužieb zastavila autá odchádzajúce z parkoviska. Informovali motoristov o možných pokutách, ktoré by im mohli hroziť v prípade usvedčenia podľa Zákona o otvorení Ontária. 

Po druhej bohoslužbe polícia zadržala Thiessena, keď opúšťal kostol. Príslušník OPP informoval Thiessena o sťažnosti a o tom, že bude obvinený za údajné porušenie Zákona o otvorení Ontária pořádaním bohoslužieb.  

Počas súdneho procesu boja proti obvineniam Centrum spravodlivosti poukázalo na to, že dôkazy získané počas zastavenia auta musia byť vylúčené, pretože porušujú  článok 10 písm. b) Kanadskej charty práv a slobôd, ktorý zaručuje právo na bezodkladné zvolenie a poučenie právneho zástupcu.” 

Centrum spravodlivosti tvrdilo, že príslušníci OPP mali Thiessena okamžite informovať o jeho právach.   

Thiessenov’prípad bol pôvodne naplánovaný na 14. septembra 2024, ale jeho prípad bol teraz odložený. Podľa “Steps to Justice,” príručka pre právo v Ontáriu, obvinenia sú pozastavené “keď sudca alebo koruna rozhodne, že by bolo zlé pre justičný systém, aby prípad pokračoval. To znamená, že sa nikdy nerozhodne o otázke viny alebo neviny.”  

Koruna môže nariadiť zastavenie konania “aj vtedy, keď štát konal nespravodlivo, vrátane toho, že sa prípad včas nepredložil na súd.” 

Rozhodnutím o pozastavení obvinení môže Koruna tiež odložiť prípad a do jedného roka od rozhodnutia môže obvinenia predložiť znova. Po roku však koruna už nemôže pozastavené obvinenia predložiť súdu.  

Rozhodnutie o pozastavení obvinení proti prichádza v čase, keď Najvyšší súd Kanady nedávno odmietol prerokovať ústavnú sťažnosť cirkví Ontária a Britskej Kolumbie’ proti obmedzeniam COVID. 

V reakcii na to prorodinný aktivista a študent strednej školy Josh Alexander vyzval veriacich Kanaďanov vrátane pastorov, aby sa postavili a vyjadrili sa proti nespravodlivosti uzáverov COVID.   

“Náboženská sloboda rapídne upadá,” povedal Alexander. “Pastori musia prestať byť apatickí a uvedomiť si útok na vieru.”