Untitled-6-810x500.png

Elon Musk čelí odporu za odstránenie možnosti blokovať používateľov na X; UPDATE

44
Kultúra smrti

DOPLNENIE, 16:09, CST: v poznámke komunity pridanej k Muskovmu oznámeniu sa píše, že Musk nemôže odstrániť funkciu blokovania, pretože je povinnou podmienkou, aby boli sociálne siete povolené v obchodoch s aplikáciami spoločností Apple a Google. Musk sa zatiaľ nevyjadril, či táto správa mení jeho plány.

Sociálna sieť predtým známa ako Twitter zaviedla viacero zmien, za ktoré sa už dlho zasadzujú konzervatívci, odkedy ju prevzal ikonoklastický technologický magnát Elon Musk, ale nedávno oznámené rozhodnutie sa stretlo s prevažne nepriateľským prijatím: odstránenie možnosti používateľov zablokovať odpovede na určité účty.

Musk v piatok oznámil, že spoločnosť Twitter, ktorá sa nedávno premenovala na X, odstráni funkciu “blokovať” pre verejné interakcie s inými účtami, pričom tvrdí, že “nemá zmysel”, a zároveň naďalej umožní používateľom blokovať nežiaduce osoby pri odosielaní súkromných priamych správ (DM):

Novinka sa stretla s rýchlym ohlasom, keďže blokovanie bolo tradične najúčinnejším nástrojom používateľov sociálnych médií’ na zabránenie cudzím ľuďom v bombardovaní ich príspevkov najrôznejším neželaným obsahom. Musk navrhol blokovanie DM a stlmenie nežiaducich odpovedí, ktoré zabráni muterovi, aby ich videl, ale umožní mu naďalej odpovedať, koľko chce, pričom všetko, čo uverejní, bude viditeľné pre muterových’sledovateľov.

Mnohí, ktorí videli túto správu, tvrdili, že hoci táto zmena bude pravdepodobne prínosom pre inzerentov, účinky budú pravdepodobne v drvivej väčšine negatívne pre všetkých ostatných, ktorí sa spoliehajú na blokovanie, aby ich online prostredie nezaťažovalo hrubým správaním, účtami botov, hrozbami, okrajovým materiálom, obscénnym obsahom, prenasledovaním a obťažovaním.

Teoreticky má moderovanie obsahu odstraňovať obsah, ktorý porušuje pravidlá stránky’. Pri stovkách miliónov používateľov však nie je možné, aby zamestnanci alebo algoritmy včas (alebo nevyhnutne vôbec) zachytili všetko, čo by mohlo vyžadovať odstránenie, a bez blokovania používatelia nemôžu kontrolovať, či sú vystavení obsahu, ktorý je neželaný, ale technicky neporušuje pravidlá.

Musk kúpil Twitter v októbri 2022 a pustil sa do práce, aby bol otvorenejší a politicky neutrálnejší. Na tento účel zaviedol množstvo reforiem platformy a ďalších opatrení, ktoré potešili konzervatívcov, ako napríklad nahradenie overovateľov faktov oveľa presnejším, používateľsky riadeným funkcia Poznámky komunity, zverejnenie troviek informácií o cenzorských aktivitách predchádzajúceho vedenia, zrušenie starej klasifikácie Twitter’deadnaming” ako zakázaného “nenávistného prejavu,” a obnovenie mnohých vysokopostavených účtov zakázaných starým režimom. 

Objavili sa však aj niektoré neúspechy a dôvody na obavy, ako dôkladne sa platforma zmení, napríklad Musk prijal bývalého výkonného predsedu Svetového ekonomického fóra Lindu Yaccarino, aby prevzala každodenné obchodné operácie ako generálna riaditeľka a predstavuje ústne vyjadrenie k názoru, že “poburujúci” obsah by mal podliehať zníženej “slobode dosahu.