TRUMPP-810x500.jpg

Quebeckú ženu, ktorá sa pokúsila otráviť Donalda Trumpa, odsúdili na viac ako 21 rokov väzenia

51
Kultúra smrti

Kanaďanka, ktorá sa pokúsila otráviť bývalého prezidenta Donalda Trumpa, bola potrestaná takmer 22 rokmi väzenia.  

Sudca amerického okresného súdu Dabney L. Friedrich 17. augusta odsúdil obyvateľku Quebecu Pascale Cecile Veronique Ferrierovú na 262 mesiacov, teda takmer dvadsaťdva rokov, za to, že okrem rôznych ďalších obvinení z použitia biologických zbraní poslala listy s ricínom vtedajšiemu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a predstaviteľom Texasu. 

“Jediné, čo ľutujem, je, že to nevyšlo a že som nemohla zastaviť Trumpa,” povedala súdu 55-ročná Ferrierová. 

“Považujem sa za aktivistku, nie za teroristku,” povedala. “Aktivisti sú konštruktívni, teroristi sú deštruktívni.” 

Ferrierová poslala listy v septembri 2020, len pár mesiacov pred voľbami. Podľa tlačovej správyministerstva spravodlivosti Spojených štátov amerických Ferrier začiatkom septembra 2020 napísal na sociálnych sieťach žiadosť, aby niekto “prosím zastrelil [T]rumpa do tváre.” 

“Našla som pre teba nové meno: ‘Škaredý tyranský klaun’,” napísala Ferrierová vo svojom jedovatom liste Trumpovi. “Urobila som ti špeciálny darček, aby si sa rozhodol. Ak to’nezaberie, nájdem’lepší recept na iný jed, alebo možno použijem svoju zbraň, keď’budem môcť prísť. Užite si to! FREE REBEL SPIRIT.” 

“Zničíte USA a privediete ich ku katastrofe,” pokračovala. “Mám bratrancov z USA, potom nechcem’ďalšie 4 roky s vami ako prezidentom. Vzdajte sa a odstráňte svoju prihlášku do týchto volieb!"” 

Listy boli odoslané z Kanady do Spojených štátov, ale boli zachytené skôr, ako sa dostali do Bieleho domu. 

Ferrierová poslala listy s jedom aj ôsmim predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní štátu Texas, o ktorých si myslela, že sú zapletení do jej niekoľkotýždňového zadržiavania v Texase v roku 2019.  

Dňa 20. septembra 2020 Ferrierovú zastavili príslušníci pohraničnej stráže, keď sa pokúšala prejsť z Kanady do Spojených štátov cez Most mieru, ktorý spája Buffalo v štáte New York s Fort Eerie v Ontáriu.  

Úradníci u nej našli nabitú strelnú zbraň, stovky nábojov a ďalšie zbrane. Ferrierová bola následne zatknutá a zostala vo väzbe.  

Ferrierová sa v januári 2023 priznala k obvineniam a priznala, že jed vyrobila sama vo svojom dome v Quebecu. Ricin je smrteľný jed vyrobený z odpadového materiálu, ktorý zostal po spracovaní ricínových bôbov. Za smrteľný sa považuje približne 10 mikrogramov na kilogram telesnej hmotnosti a v prípade vdýchnutia môže spôsobiť smrť.  

Pri odsúdení na takmer 22 rokov odňatia slobody si Ferrier odpyká aj doživotný trest odňatia slobody s dohľadom.