Steven-Guil-810x500.png

Konzervatívci kritizujú člena Trudeauovho kabinetu za prijatie pozvania od Číny na klimatické rokovania

64
Kultúra smrti

Jeden z najvyšších členov vlády premiéra Justina Trudeaua prijal pozvanie na oficiálnu štátnu návštevu Číny napriek pretrvávajúcim následkom zasahovania Pekingu do kanadských volieb, ktoré vyvolalo hnev niektorých kanadských konzervatívnych politikov.

Minister životného prostredia Stephen Guilbeault sa podľa správy kanadského rozhlasu zúčastní na zasadnutí Čínskej rady pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti životného prostredia a rozvoja (CCIED) a bude pôsobiť ako “podpredseda” na rokovaniach s komunistickým čínskym režimom o klimatických zmenách.

Konferencia sa koná od 28. do 30. augusta.

Zprávu o Guilbeaultovej’ceste do Číny okamžite odpálili vrcholní politici Konzervatívnej strany.

“Minister Trudeau’odlieta na stretnutie s tým istým režimom, ktorý zasahoval do našich volieb. Zároveň’posiela tejto Pekingom kontrolovanej skupine viac ako 16 miliónov dolárov z vašich daní!” bývalý líder konzervatívcov Andrew Scherr včera napísal na X (predtým Twitter).

Líderka Zjednotenej konzervatívnej strany Alberty a premiérka Danielle Smithová si tiež vzala na mušku Guilbeaultovu’cestu do Číny, najmä vzhľadom na jej prebiehajúci boj s ním a Trudeauom v súvislosti s plánovaným núteným zavedením extrémne “zelených” environmentálnych predpisov o elektrickej energii.

“Po nedávnej správe, že minister Steven Guilbeault je podpredsedom environmentálnej skupiny ČKS, ma znepokojuje, prečo chce minister nútiť Albertu do roku 2035, ale nevadí mu, že Čína to stihne do roku 2060,” Smith včera napísal na X (predtým Twitter).

Guilbeault povedal, že mi stojí za to “tam ísť,” a dodal, že bude presadzovať “spoluprácu v oblasti klímy, biodiverzity a možno aj začať obnovovať mosty s Čínou na diplomatickej úrovni.”

Znamenajme, že Guilbeaulta pozval priamo čínsky minister ekológie a životného prostredia Huang Runqiu.

Kanadskí volení predstavitelia nenavštívili Čínu od roku 2018. Po tomto období sa vzťahy medzi oboma krajinami začali zhoršovať v dôsledku zatknutia Meng Wan-čou, finančnej riaditeľky spoločnosti Huawei, v roku 2019.

Kanaďanov Michaela Kovriga a Michaela Spavora, “dvoch kanadských Michalovcov,” čínska vláda na niekoľko mesiacov uväznila, čo väčšina považovala za odvetné opatrenie za zatknutie Kanady Wanzhou. Všetci traja boli v roku 2021 prepustení do svojej vlasti.

V rámci škandálu Huawei, Kanada zakázala spoločnosti používanie národných’telekomunikačných systémov z dôvodu obáv o bezpečnosť.

Od začiatku júna rokujú poslanci a lídri strán Konzervatívnej strany, Bloc Québécois a New Democrat o tom, ako najlepšie postupovať pri verejnom vyšetrovaní zahraničného zasahovania do volieb.

Pred mesiacom Konzervatívna strana Kanady zverejnila e-mail od asistenta kabinetu Liberálnej strany, ktorý údajne dokazuje, že Trudeau a jeho kabinet “klamú” alebo podvádzajú, keď ide o vyšetrovanie podozrenia zo zasahovania do volieb zo strany zahraničných aktérov.

Tripy znepokojujúce vzhľadom na Trudeau’v minulosti chválu komunistickej Číny

V posledných približne dvoch rokoch potenciálne zasahovanie zahraničných agentov znepokojuje mnohých Kanaďanov, najmä vzhľadom na to, že Trudeau’v minulosti chválil Čínu’“základnú diktatúru” a autoritársku krajinu označil za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.

Nedávne zasahovanie do kanadských&nbspvoleb agentov Komunistickej strany Číny (KSČ) znepokojuje mnohých Kanaďanov a konzervatívnych politikov.

Na druhej strane sa zdá, že Trudeau je chladný k myšlienke začať úplné verejné vyšetrovanie zasahovania ČKS do volieb napriek výzvam opozície, aby tak urobil.

Naopak, po tom, čo poslanci požadovali, aby Trudeau konal proti zasahovaniu ČKS do volieb, vymenoval rodinného “priateľa” Davida Johnstona za “osobitného spravodajcu”, aby záležitosť vyšetril. Opoziční konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť pre jeho väzby na Čínu aj na Trudeaua.

Po tom, ako Johnston dospel k záveru, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti, silneli výzvy na jeho odstúpenie. V júni Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu.”

Podľa kanadského zákona o vyšetrovaní môže len Trudeau a jeho kabinet vydať nariadenie, ktoré núti k vyšetrovaniu, ktorého súčasťou sú aj právomoci predvolania. Napriek tomu Trudeau naďalej obviňuje Konzervatívnu stranu, že odkladá začatie nového vyšetrovania.