Screenshot-2023-08-19-at-2.42.27-PM-810x500.png

Cdl. Cupich presadzuje klimatickú agendu, na Parlamente svetových náboženstiev nespomenul Ježiša

55
Kultúra smrti

Liberálny chicagský kardinál BlaséCupich vyzval účastníkov tohtoročného Parlamentu svetových’náboženstiev, aby viac dbali na formovanie svojho svedomia, ale nie v súlade s pravdami katolíckej viery. 

“Aby bolo svedomie správne formované, musí byť citlivé, musí si uvedomovať druhých a celé stvorenie,” tvrdil Cupich. Môže to dosiahnuť “pestovaním povedomia a úcty k druhým ľuďom.”  

Cupich je jedným z najotvorenejších klerikov v USA, pokiaľ ide o presadzovanie klimatickej ideológie. Pri viacerých príležitostiach prirovnal otázky sociálnej spravodlivosti, ako je kontrola zbraní a environmentalizmus, k morálnemu zlu, ako sú potraty.  

Aj keď Cupich ani raz nezmienil meno Ježiša Krista, vo svojich poznámkach tvrdil, že “citlivé svedomie” bude “dbať na to, čo pápež František napísal v Laudato Si, [a to], že Matka Zem ‘teraz k nám volá kvôli škodám, ktoré sme jej spôsobili naším nezodpovedným používaním a zneužívaním dobier, ktorými ju Boh obdaril.’”

Cupich pokračoval v rozprávaní, že podporuje piatu smernicu Parlamentu’o takzvanej globálnej etike, ktorá má názov “Záväzok ku kultúre udržateľnosti a starostlivosti o Zem.”

“[Táto smernica] dobre formuluje úlohu, ktorú majú naše náboženstvá a tradície pri vypočutí a čo najnaliehavejšej odpovedi na starostlivosť o náš spoločný domov,” povedal. 

Na škandalóznom ekumenickom zhromaždení, ktoré sa konalo v konferenčnom centre McCormack Place v Chicagu v štáte Illinois začiatkom tohto týždňa, sa objavilo viac ako 6 500 predstaviteľov rôznych foriem pohanských a nekatolíckych siekt. Podujatie koordinovala wiccanská kňažka Phyllis Curott. 

Prvé stretnutie Parlamentu’sa konalo v roku 1893, tiež v Chicagu. Kardinál John Gibbons z Baltimoru sa kontroverzne zúčastnil na tomto zhromaždení spolu s niekoľkými ďalšími liberálnymi americkými duchovnými, ktorí sa neskôr začali spájať s tým, čo vtedajší pápež Lev XIII. nazval “herézou Amerikanizmu.”  

V roku 1895, dva roky po tom, čo konzervatívci vyjadrili svoj nesúhlas so stretnutím, Lev odsúdil konferenciu a zakázal katolíkom zúčastňovať sa na budúcich z obavy, že to vyvolá dojem, že Cirkev považuje iné náboženstvá za pravdivé alebo dobré samé osebe.  

Cupich tento týždeň povedal, že je “vďačný za to, že sa môže podieľať na rozvíjaní poslania tejto uznávanej organizácie, ktorej cieľom je pestovať harmóniu medzi svetovými’náboženstvami a duchovnými spoločenstvami.” 

Takisto poznamenal, že tu dnes vidí “živú iskru Božej vôle. Táto iskra nás informuje a zapája moje svedomie a nabáda ma, aby som zdvojnásobil svoj záväzok brániť a podporovať slobodu všetkých.”

V utorok sa na zhromaždení uskutočnil “obrad klimatického pokánia”. K účastníkom sa prihovoril aj rečník z ľavicovej Ligy proti hanobeniu. Vyzvala k väčšej potrebe zabezpečiť slobodu prejavu na internete. Na podujatí odzneli aj rôzne nekatolícke prejavy a rituály. 

Cupich využil svoj prejav aj na to, čo nazval “nešťastnými” aspektmi “technologického pokroku”, ktorý ľudstvo zažilo v posledných rokoch.  

“Je veľmi ľahké vyhľadávať a rozprávať sa s tými, ktorí sú nám [online] najviac sympatickí,” povedal. “Zriedkavo alebo nikdy nepočúvať tých, ktorí sú proti našim názorom, môže naše postoje zatvrdiť.”  

“Prostredníctvom algoritmov, ktoré nás majú udržiavať v kontakte s podobne zmýšľajúcimi jednotlivcami a kauzami, technológia ešte viac znížila pravdepodobnosť dialógu cez rozdiely. Zistili sme tiež, že tých, ktorí sú mimo našich rastúcich síl, je ľahšie očierniť a odľudštiť ako ‘tých druhých.’” 

Možno zabudol na opakované nadávky, ktoré pápež František použil voči takzvaným “rigidným” tradicionalistom, Cupich vyzval účastníkov tohtoročného’Parlamentu, aby “nikdy … nepodľahli pokušeniu démonizovať a dehumanizovať tých, ktorí s nami nesúhlasia.” 

“Náboženské a kultúrne rozdiely nás tu dnes nerozdeľujú,” zdôraznil. “V skutočnosti nás spájajú v úsilí svedomito riešiť výzvy, ktorým čelíme pri zabezpečovaní slobody, práv a dôstojnosti pre všetkých.” 

“Hlasno svedčíte o tom, že ste sa zjednotili, aby sme si spoločne uvedomili, že v našom svete sme všetci navzájom prepojení. Ak dúfame, že sa nám podarí pokročiť v otázkach mieru a spravodlivosti vo svete, musíme naďalej vyhľadávať fóra, ako je toto, aby sme sa navzájom spojili a uznali naše rozdiely a rozmanitosť a premenili naše povedomie a obavy na činy,” uzavrel.