shutterstock_1667604421-810x500.jpg

Druhý ročník indického Pochodu za život prilákal 1 000 účastníkov

19
Kultúra života

 Vo štvrtok 10. augusta 2023 sa takmer tisíc Indov - prevažne tínedžerov a dvadsiatnikov - zišlo na druhom celoštátnom Pochode za život v Indii.

CHARIS India, národný riadiaci orgán služieb katolíckej charizmatickej obnovy v Indii, zorganizoval 10. augusta 2022 v Naí Dillí vôbec prvý celoštátny Pochod za život. Pochody v roku 2022 aj 2023 podporil Jeho Eminencia kardinál Oswald Gracias. Tento rok sa k nemu pripojili aj evanjelickí pro-life lídri spolu s rôznorodým zhromaždením ľudí z celej krajiny.

Deň sa začal Výstavou za život, ktorú organizovala katolícka diecéza Poona, čím sa pripravila pôda pre následné verejné zhromaždenie, ktoré sa začalo popoludní za účasti významných predstaviteľov Katolíckej cirkvi a ďalších kresťanských denominácií a organizácií. Boli medzi nimi Johanna Durairagová, ktorá prostredníctvom svojej organizácie Život pre všetkých zachránila približne 3 000 detí pred potratom, a Dr. Finto Francis, známy pro-life gynekológ a pôrodník z Keraly.

Kým dav pochodoval, delegácia zamierila na Collectorate Pune, úrad miestnej vlády, s memorandom, v ktorom vyzývala na zrušenie Zákon o lekárskom ukončení tehotenstva (MTP), 1971, s cieľom chrániť práva nenarodených Indov. Na podujatí sa oduševnene zúčastnili pro-life organizácie ako Jesus Youth Prolife a Eva Prolife, ktorých členovia nadšene skandovali heslá a držali transparenty, ktoré vyzývali na zrušenie zákona.

Štúdia, ktorú uskutočnil Guttmacherov inštitút, ukázala, že v Indii sa ročne uskutoční viac ako 15,6 milióna potratov. Krajina je stále málo poučená o brutalite a nehumánnosti interrupcií a ich postupov. O téme potratov sa v médiách ani medzi miestnymi politickými intelektuálmi pravidelne nediskutuje, a to kvôli kultúrnemu mlčaniu, ktoré túto problematiku obklopuje.

“Z Božej milosti sa našej krajine pomaly otvárajú oči pred krutosťou potratov,” podelil sa o svoje skúsenosti Sebastian, člen YU4C a pro-life aktivista z Chennai. “Existuje mnoho iniciatív a krokov našich miestnych pro-life lídrov, ktorí cestujú po krajine do rôznych kostolov, farností, škôl a seminárov, vytvárajú povedomie a oddane šíria evanjelium života.”

“Minulý rok sme sa rozhodli urobiť odvážny krok, aby sme vytvorili väčší vplyv v našej krajine tým, že sme predstavili prvý Pochod za život v Indii, v 51. roku legalizácie potratov v našej krajine,” pokračoval. “Dve stovky ľudí sa zišli, aby bojovali za spoločnú vec ochrany života po počatí až do prirodzenej smrti. Veľmi nás potešilo, že na druhý tohtoročný pochod za život prišlo takmer päťkrát viac ľudí.”

Pochod viedol páter Francis Kalist, arcibiskup Pondicherry-Cuddalore, spolu s biskupským poradcom CCR v Indii, chevalierom Cyrilom Johnom. Ďalšími organizátormi boli člen CHARIS International Silven Miranda, koordinátor katolíckeho spoločenstva národnej služby (CNSC), a Ajin Joseph, národný koordinátor organizácie Youth United 4 Christ (YU4C).

Počas zhromaždenia vystúpili aj hudobníci z organizácie Prolife, ktorí dodali davu energiu. Jedným z nich bola Joyful 6, rodina so šiestimi deťmi, ktorá krásne stelesnila radosť z prijatia väčšej rodiny. Stelesnením ducha a odhodlania tejto ušľachtilej veci bol pán Ajin Joseph, ktorý odspieval svoju novú hymnu “Pochod za život.”

CHARIS India plánuje zorganizovať Pochod za život v Indii’2024 v ten istý deň v Kerale, ktorá sa nachádza na juhu Indie, v spoluorganizácii s Charizmatickou komisiou Keralskej katolíckej biskupskej konferencie (KCBC) a pod záštitou arcidiecézy Trichur.

Cieľom Pochodu za život v Indii je organizovať toto podujatie každý rok, kým sa potraty nestanú nemysliteľné. Cieľom pochodu je vytvoriť väčšie povedomie a v nasledujúcich rokoch zapojiť viac účastníkov z rôznych náboženstiev, vierovyznaní a kultúr, aby sa zjednotili ako jeden hlas a hlasno sa prihovorili za bezhlučné a nevinné nenarodené deti.

“Pochod za život v Indii je jedným svetlom — každým rokom jasnejším,” uviedol Pro-Life Global Spoluzakladateľka a prezidentka Bethany Janzen. “Jedno svetlo z mnohých stoviek svetiel, ktoré prinášajú zhromaždenia Pochodu za život, ktoré sa rýchlo šíria po celom svete — od Rumunska po Vietnam. Je to svetlo, ktoré prináša nádej mamičkám v tehotenskej kríze a lásku každému človeku — narodenému i nenarodenému.”