GettyImages-1207897413-scaled-e1692623846905-810x500.jpg

Počet úmrtí s asistovanou samovraždou v Quebecu je teraz najvyšší na svete

49
Kultúra smrti

Eutanázia v Quebecu dosiahla sedem percent úmrtí, čo je najviac na svete. Napriek tomu šéf provinčnej’komisie pre starostlivosť o osoby na konci života Dr. Michel Bureau považoval za potrebné poslať e-mailom zahalenú výčitku lekárom MAiD (Medical Assistance in Dying) v Quebecu.

Podľa kanadského rozhlasu uviedol, že existuje príliš veľa prípadov eutanázie podanej na hranici zákonných podmienok a že došlo k viacerým úmrtiam MAiD, ktoré nespĺňali všetky podmienky legislatívy. Musel lekárom pripomenúť, že staroba nie je vážny a nevyliečiteľný stav - kritérium pre legálnu smrť MAiD.

Bureau vyhlásil, že odchýlka od pravidiel sa môže zmeniť na šikmú plochu, najmä preto, že jeho komisia skúma čoraz viac žiadostí o MAiD.

Považoval za potrebné trvať na tom, že stanovisko druhého lekára je nevyhnutnou podmienkou pre legálnu smrť MAiD. Nakupovanie lekárov za účelom získania priaznivého druhého stanoviska je podľa neho neprípustné.

Podľa údajov zverejnených v decembri minulého roka quebecká’Komisia pre starostlivosť o osoby na konci života odhalila, že úmrtia MAiD predstavovali 5,1 % úmrtí v období od apríla 2021 do marca 2022. To je najvyššia hodnota na svete, predbehla dokonca aj Holandsko a Belgicko, kde je eutanázia tiež legálna.

Však, Radio Canada vo februári uviedlo, že úmrtia MAiD majú teraz trend približne sedem percent. Pri takomto tempe ju v roku 2023 využije viac ako 5 000 ľudí v porovnaní s 3 663 ľuďmi v minulom roku. Minulý týždeň Bureau povedal CBC News: “To’je viac ako kdekoľvek inde na svete: 4,5-krát viac ako vo Švajčiarsku, trikrát viac ako v Belgicku, viac ako v Holandsku. Je to’dvakrát viac ako v Ontáriu.”

Georges L’Espérance, neurochirurg a prezident Quebeckej asociácie za právo na dôstojnú smrť, sa sťažoval, že oficiálna správa je “stigmatizujúca” a že niektorých lekárov môže odradiť od ponúkania MAiD.

Pretlačené so súhlasom BioEdge.