Pakistani-police-810x500.jpg

Viac ako 120 zatknutých v Pakistane po tom, čo dav vypálil kresťanské kostoly a domy

59
Kultúra smrti

Viac ako 120 ľudí bolo zatknutých po násilných nepokojoch, pri ktorých boli v meste v Pakistane zapálené kresťanské kostoly a domy. 

Moslimský dav 16. augusta po obvineniach z rúhania voči dvom kresťanom vypálil kostoly a zdemoloval domy kresťanov v meste Džaranwala v provincii Pandžáb.Dvaja kresťania boli obvinení z toho, že vytrhli stránky z Koránu a hodili knihu, ktorá sa v islame považuje za svätú, na zem. Štátne orgány oboch mužov vyšetrujú na základe obvinenia z rúhania, čo je v islamskej krajine trestný čin, za ktorý sa trestá smrťou. 

Aj keď trest smrti údajne ešte nikdy nebol vykonaný na osobe usvedčenej z rúhania, samotné obvinenia často vedú k násilným nepokojom vrátane lynčovania a zabitia údajných rúhačov. 

Videá zverejnené na sociálnych sieťach ukazujú, ako dav útočí na kostoly a kresťanské domy, pričom polícia zdanlivo stojí bokom a nezasahuje. 

A klip zverejnený Catholic Arena zobrazuje dav pred horiacou hromadou, na ktorej sú údajne aj biblie, ktoré dav zobral po tom, čo vyplienil kostol. 

“Spálili všetko. Zničili naše domovy, tento Boží dom,” povedal kresťan pre Britskú vysielaciu spoločnosť (BBC). 

Mnoho kresťanov v Džaranvále utieklo zo svojich domovov, keď sa dopočuli, že sa blíži rozzúrený dav. 

V ďalšom video zverejnené na sociálnych sieťach, ktoré údajne zobrazuje scénu z nepokojov v Jaranwala, sa zdá, že niekoľko ľudí znesväcuje kresťanské hroby na cintoríne. 

Šéf pandžábskej polície Usman Anwar údajne povedal pre BBC , že polícia v niektorých prípadoch stála bokom, pretože “nechcela stupňovať napätie” a riskovať straty na životoch. Anwar potvrdil, že za účasť na nepokojoch bolo zatknutých viac ako 120 ľudí. 

Šéf polície mesta Jaranwala Bilal Mehmood uviedol, že zatknutí boli aj dvaja kresťania obvinení z rúhania za vytrhnutie stránok z Koránu,podľa agentúry Associated Press(AP). 

Miestny kňaz povedalAP, že podľa neho moslimský dav napadol väčšinu zo 17 kresťanských kostolov v meste a že jeho vlastný dom bol poškodený. 

Biskup Azad Marshall z protestantskej “Cirkvi Pakistanu” napísal na X, oficiálne známom ako Twitter, že “Biblie boli znesvätené a kresťania boli mučení a prenasledovaní, keďže boli falošne obvinení z porušovania svätého Koránu.” 

“My, biskupi, kňazi a laici sme hlboko zarmútení a roztrpčení incidentom v Džaranvále v pakistanskom okrese Fajsalabád,” uviedol Marshall. “V čase, keď píšem túto správu, horí budova kostola.” 

Pakistanské kresťanské ženy a deti

Presledovanie kresťanov v Pakistane 

Kresťania a iní nemoslimovia sú v Pakistane už roky kruto prenasledovaní. OpenDoors,organizácia, ktorá sleduje prenasledovanie kresťanov na celom svete, označuje Pakistan za 7najnebezpečnejšiu krajinu pre kresťanov. 

V roku 2009 skupina moslimov zapálilapribližne 60 domov a zabila šesť ľudí obvinených z “urážky islamu.” V roku 2021 moslimský dav zlikvidoval muža zo Srí Lanky a verejne spálil jeho telo za údajnú urážku islamu’proroka Mohameda. 

Aj keď politickí lídri v Pakistane 16. augusta oficiálne odsúdili nedávny útok proti kresťanom, úrady prispievajú k prenasledovaniu kresťanov tým, že s nimi zaobchádzajú ako s občanmi druhej kategórie. 

“Pracovné miesta, ktoré sú považované za nízke, špinavé a ponižujúce, vyhradzujú úrady kresťanom, ktorí ich naďalej vytláčajú na okraj spoločnosti,” píše OpenDoors v súvislosti so situáciou kresťanov v Pakistane. 

“Počet prípadov rúhania sa zvyšuje, rovnako ako počet kresťanských dievčat (a iných náboženských menšín), ktoré sú unášané, zneužívané a násilne konvertované na islam.” 

“Kresťanská komunita sa cíti čoraz viac uväznená medzi islamskými extrémistickými skupinami, ktoré pôsobia v regióne, a vládou, ktorá týmto skupinám vychádza v ústrety,” OpenDoors uzatvára.