shutterstock_2008600121-810x500.jpg

Najvyšší súd Marylandu potvrdil, že katolícke skupiny nemusia poskytovať výhody homosexuálnym partnerom

42
Kultúra smrti

Marylandský najvyšší súd 14. augusta rozhodol v pomere 4:3, že Catholic Relief Services (CRS) nie je podľa štátnych zákonov povinná poskytovať manželské výhody homosexuálom.

V súdnom procese, ktorý trvá už niekoľko rokov, homosexuálny dátový analytik žalujúci anonymne pod menom “John Doe” obvinil CRS zo sexuálnej diskriminácie, porušenia zmluvy, škodlivého spoliehania sa a nedbanlivého skreslenia informácií z dôvodu, že CRS údajne nedodržala ubezpečenie, že jeho “manželovi” bude rozšírené zdravotné poistenie zamestnancov, a že CRS sa mu vyhrážala prepustením, ak bude v tejto veci pokračovať.

Ako o tom informovali LifeSiteNews a Lepanto Institute v roku 2020, žaloba poukázala na viaceré detaily spochybňujúce vernosť CRS’katolíckym zásadám, vrátane toho, že vyšší výkonný viceprezident má “manželstvo” s osobou rovnakého pohlavia a vtedajší generálny riaditeľ dr. Carolyn Woo, ktorá tvrdila, že neexistuje “jasná cesta”, či katolícke organizácie majú alebo nemajú zamestnávať ľudí v “manželstvách” rovnakého pohlavia na “neministerských” pozíciách. 

Podľa právnych záznamov však CRS spočiatku kryla Doe’manžela”, ale koncom roka 2017 toto krytie ukončila. Doe tvrdí, že spoločnosť CRS porušuje zákon o spravodlivej pracovnej praxi v štáte Maryland’(MFEPA), ktorý sa vzťahuje na diskrimináciu v zamestnaní.

Dialog uvádza, že spoločnosť U.S. sudkyňa okresného súdu Catherine Blakeová sa minulý rok postavila na stranu Doeho s odôvodnením, že jeho pozícia “nezahŕňa duchovné alebo služobné funkcie CRS’.” CRS sa odvolala a tento mesiac sa najvyšší súd Marylandu’postavil na stranu CRS.

“(1) Samotný zákaz diskriminácie na základe pohlavia v MFEPA nezakazuje aj diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie, ktorá je samostatne upravená v MFEPA,” rozhodla väčšina. “(2) MEPEWA nezakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie; a (3) výnimka z MFEPA’sa vzťahuje na náboženské subjekty, pokiaľ ide o nároky zamestnancov, ktorí vykonávajú povinnosti, ktoré sú priamo budúcim základným poslaním náboženského subjektu.”

Maryland’demokratický generálny prokurátor Anthony Brown odsúdil rozhodnutie a vyzval štátny zákonodarný zbor, aby prijal novú legislatívu, ktorá by prinútila náboženských zamestnávateľov uznať homosexuálne zväzky. 

“Rozhodnutie Najvyššieho súdu Marylandu, ktorý odmietol nasledovať Najvyšší súd USA“o ochrane ľudí na základe sexuálnej orientácie a identity v zamestnaní, je skľučujúcim neúspechom,” povedal. “Ale nezastaví nás to”. Vyzývam marylandské Valné zhromaždenie, aby tento neúspech napravilo počas nasledujúceho legislatívneho zasadnutia, a budem pri nich stáť na každom kroku.”

Akkoľvek je žaloba CRS’víťazstvom náboženskej slobody a tých, ktorí sa držia biblického chápania manželstva, samotná CRS má za sebou problematickú históriu, vrátane bývalého výkonného riaditeľa Woo’s v minulosti ako spolupredsedu “Catholics for Biden” a presadzovania “kompromisu” v otázke potratov, a CRS’s propagácia “komplexných” osnov sexuálnej výchovy vrátane pornografických materiálov a antikoncepcie.