Shutterstock_1436565002-810x500.jpg

Takmer úplný zákaz potratov v Indiane nadobudol účinnosť po tom, ako Najvyšší súd zamietol odvolanie zástancov potratov

38
Kultúra smrti

Takmer úplný zákaz interrupcií v štáte Indiana dnes nadobudol plnú platnosť po tom, ako sudcovia potvrdili rozhodnutie v prospech zákona a odmietli opätovne prerokovať argumenty skupín podporujúcich interrupcie.

V pondelok sudcovia hlasovali v pomere 4:1 a zamietli odvolanie organizácií Plánované rodičovstvo a Americká únia občianskych slobôd (ACLU), ktoré chceli napadnúť zákon, z dôvodu nízkej pravdepodobnosti úspechu pri účinnom zablokovaní legislatívy.

Podľa miestneho spravodajstva predsedníčka súdu Loretta Rushová vyjadrila osobný nesúhlas so zákonom, ale súhlasila s tým, že pro-potratoví vyzývatelia “nám tieto obavy riadne nepredložili.” Konkrétne sa odvolávala na “ústavné právo Hoosierských žien’” na interrupciu a jej “obavy” o ženy a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sa podieľajú na interrupciách.

Rush dodala, že súdny príkaz, ktorý dočasne znemožnil plnú účinnosť zákona, nemal “žiadny rozumný právny základ pre predbežný súdny príkaz” a že legislatívne námietky musia najprv prejsť súdnym konaním, ktoré umožňuje “zvážiť konkurenčné dôkazy vrátane znaleckých posudkov.” Najvyšší súd štátu, hoci má úplnejšiu právomoc, nemôže vypočuť argumenty rovnako podrobne ako súd nižšej inštancie.

Senátny návrh zákona č. 1 v skutočnosti zakáže väčšinu plánovaných interrupcií v štáte, pričom budú existovať výnimky pre ženy, ktoré sú obeťami znásilnenia, aby mali legálny prístup k interrupciám počas prvých 10 týždňov tehotenstva a pre “bezpečnosť” matky v prípadoch, ktoré sa považujú za vážne ohrozujúce jej zdravie alebo život. Zákon, ktorý bol pôvodne prijatý v auguste minulého roka, tiež povoľuje zavraždenie nenarodených detí, ak je u nich diagnostikovaný nevyliečiteľný stav “ktorý je nezlučiteľný s trvalým životom mimo maternice” do 20. týždňa.

Plánované rodičovstvo a iné potratové zariadenia, ktoré nie sú nemocnicami, majú zakázané vykonávať interrupcie. Ako už predtým informoval LifeSiteNews, ACLU zabránila tomu, aby zákon nadobudol plnú účinnosť, a to prostredníctvom námietky podľa zákona Indiana’Religious Freedom Restoration Act. Právna námietka pokračovala aj po tom, ako Najvyšší súd štátu’30. júna zákon potvrdil.

Rozhodnutie o senátnom zákone č. 1 prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo sudca rozhodol, že zákaz rozštiepenia v Indiane’môže nadobudnúť účinnosť a Najvyšší súd USA odmietol žiadosť o vypočutie námietky voči zákonu z roku 2016, ktorý vyžaduje pochovávanie pozostatkov plodu.

V júli Najvyšší súd štátu rozhodol, že zákon neporušuje ústavu Indiany’tým, že prísne obmedzuje potraty. Pred týmto rozhodnutím jediné potratové centrum v South Bende’zatvorilo svoje brány po tom, ako ustúpilo z právneho boja, v ktorom spochybnilo senátny zákon č. 1.

RELEVANTNÉ

štvrtý novorodenec zachránený vďaka Safe Haven Baby Boxu na hasičskej stanici v Indiane

Sudca zamietol námietku proti zákonu o rodičovských právach vo vzdelávaní v Indiane’