Shutterstock_622257005-810x500.jpg

Kanadský historický pamätník 1. svetovej vojny vo Francúzsku bol poškodený "environmentálnymi sloganmi

22
Neutral

Kanadský pamätník Vimy Ridge z prvej svetovej vojny vo Francúzsku, ktorý bol postavený na pamiatku najdrahšej bitky v dejinách Kanady, zneuctil aktivista s “environmentálnymi sloganmi.” 

Francúzske úrady pátrajú po osobe zodpovednej za vandalizmus, ktorá na pamätník napísala graffiti s francúzskymi environmentálnymi sloganmi. Podľa hovorcu kanadského ministerstva pre záležitosti veteránov (VAC) bol environmentálny aktivista “pomýlený jednotlivec s cieľom.” 

Kanadská ministerka pre záležitosti veteránov Ginette Petitpas Taylorová vydala minulú stredu vyhlásenie, v ktorom odsúdila vandalský čin. 

“Ako všetci Kanaďania vedia, ide o posvätné miesto pripomínajúce obetu 60 000 Kanaďanov, ktorí pred viac ako 100 rokmi počas prvej svetovej vojny položili svoje životy, aby ochránili slobody občanov Francúzska a Belgicka,” Petitpas Taylorová povedala vo svojej správe.  

“Pamätník nesie mená tých, ktorí zahynuli vo Francúzsku bez známeho hrobu, a stojí ako pocta všetkým Kanaďanom, ktorí slúžili počas prvej svetovej vojny. Mal by nás inšpirovať, aby sme sa usilovali o trvalý mier, za ktorý tu spomínaní položili svoje životy.” 

Boj o hrebeň Vimy sa začal na Veľkú noc ráno v roku 1917 a bol označený za “najkrvavejší deň v kanadskej vojenskej histórii.”Pri opätovnom dobytí hrebeňa od nemeckých vojsk zahynulo približne 3 598 Kanaďanov a ďalších 7 000 bolo zranených.  

Nadácia Vimy, ktorá má za úlohu spravovať pamätník vo Francúzsku na kanadskej pôde, ktorý krajine v roku 1922 odstúpilo Francúzsko ako poďakovanie, sa na X (predtým Twitter) vyjadrila, že vandalizmus odsudzuje.  

“Takéto konanie znevažuje pamiatku 11 285 Kanaďanov nezvestných vo Francúzsku bez známeho hrobu, ktorých mená sú uvedené na pamätníku,” písala nadácia a dodala, že je “hlboko skľúčená, keď sa dozvedela o nedávnom vandalskom čine.” 

Kritik pre záležitosti veteránov’za Konzervatívnu stranu Blake Richards a quebecký poručík Pierre Paul-Hus vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom vandalizmus odsúdili.  

“Tí, ktorí spáchali tento otrasný čin vandalizmu, by sa mali za svoje činy hanbiť a mali by byť stíhaní v plnom rozsahu zákona. Kanada a Francúzsko musia spoločne ukázať, že voči takýmto činom bude nulová tolerancia,” napísali vo vyhlásení. 

Ak ide o pamätník na Vimy Ridge, jeho výstavba trvala 11 rokov, od roku 1925 do roku 1936. Napriek tomu, že nacistické Nemecko obsadilo Francúzsko len o krátky čas neskôr, pamätník bol ušetrený pred zničením.  

Boj o Vimy Ridge bol považovaný za kľúčový moment pri presune prvej svetovej vojny na stranu spojencov a je doteraz najväčším vojenským úspechom Kanady.  

V posledných mesiacoch environmentálni aktivisti zintenzívnili útoky, najmä v Európe, na múzeá umenia.  

Pozoruhodné je, že liberálna kanadská vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua od svojho nástupu k moci v roku 2016 presadzuje politiku, ktorú možno považovať za extrémne environmentálne zaťaženú.  

Sám minister životného prostredia Stephen Guilbeault bol na začiatku svojho života environmentálnym aktivistom a členom organizácie Greenpeace. Za svoje protesty bol viac krátzadržaný políciou.  

Pod Trudeauovým vedením je Kanada v zhode s Organizáciou Spojených národov “2030 Agenda for Sustainable Development,” ktorá zahŕňa postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie používania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.  

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu bol tiež tlačil Svetové ekonomické fórum (WEF) – globalistická skupina stojaca za socialistickou “agendou Veľkého resetu”, ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú do toho zapojení.