Untitled-2-810x500.png

Japonský lekár so štvrtým štádiom rakoviny sa vydal na cestu, aby pomohol svojim nevyliečiteľným pacientom "dôstojne žiť

33
Kultúra života

Fumio Yamazaki, 75-ročný lekár paliatívnej starostlivosti, už štyri roky bojuje s rakovinou v štvrtom štádiu. Napriek vlastnej chorobe však naďalej pomáha nevyliečiteľne chorým pacientom dôstojne prežiť ich posledné dni.

Yamazaki začal pracovať ako lekár v 70. rokoch 20. storočia, ale rýchlo sa rozčaroval zo spôsobu, akým sa zaobchádzalo s umierajúcimi pacientmi. Videl, ako pacienti často nevedia, aká je ich diagnóza, a ako sú podrobovaní zbytočnej a bolestivej liečbe.

V roku 1990 vydal Yamazaki knihu s názvom “Zomieranie v nemocnici,” v ktorej kritizoval zdravotnícke zariadenia za ich zaobchádzanie s umierajúcimi pacientmi. Vyzýval na holistickejší prístup k starostlivosti na konci života, ktorý by sa zameriaval na poskytovanie pohodlia a podpory pacientom a ich rodinám.

Stal sa popredným obhajcom paliatívnej starostlivosti a pomohol vytvoriť programy paliatívnej starostlivosti v nemocniciach a na klinikách po celom Japonsku. V oblasti paliatívnej starostlivosti vyškolil tisíce lekárov a zdravotných sestier.

Yamazaki sa rozhodol vzdať sa chemoterapie a rádioterapie v prípade rakoviny hrubého čreva a namiesto toho sa sústredí na zvládanie svojich symptómov pomocou liekov a alternatívnych terapií. Naďalej pracuje na plný úväzok ako lekár paliatívnej starostlivosti a neplánuje odísť do dôchodku.

Yamazaki hovorí, že jeho vlastná skúsenosť s rakovinou mu umožnila nový pohľad na smrť. Hovorí, že teraz chápe, že je dôležité žiť každý deň naplno, a je odhodlaný pomáhať svojim pacientom robiť to isté. “Donedávna som liečil mnoho pacientov a počúval ich traumatické zážitky. Vedel som sa do nich vcítiť, ale nemohol som sa podieľať na ich skúsenostiach,” povedal pre Japan Today.

Do domovov pacientov’ chodí sám, oblečený v bežnom oblečení, za volantom svojho auta a bez sprievodu zdravotnej sestry. Pacientom rozpráva o svojom vlastnom boji s rakovinou, čo vedie k úprimným a čestným rozhovorom” V tento deň sa pacient spýtal: “Pán doktor, nesľúbil ste, že budete pri mojej posteli, keď zomriem?" ” “To je môj plán” pravdepodobne to dokážem, ” odpovedal Jamazaki.

“Chcem, aby moji pacienti žili dôstojne až do konca,” hovorí. “Chcem, aby sa mohli rozlúčiť so svojimi blízkymi a zmieriť sa so svojou smrťou.”

Klobúk dolu pred Davidom Sellom.

Prepísané so súhlasom BioEdge.