snowy-gravestones-810x500.jpg

Na mieste katolíckej rezidenčnej školy v Kanade sa nenašli žiadne ľudské pozostatky

77
Kultúra smrti

Na pozadí vypaľovania kostolov, ktoré podnietili obvinenia z neoznačených hrobov v zaniknutých náboženských školách pre domorodé deti, sa pri nedávnom výkope na jednom z týchto miest nenašli žiadne presvedčivé dôkazy o ľudských pozostatkoch. 

Bývalú internátnu školu Pine Creek, ktorá sa nachádza v meste Pine Creek v štáte Manitoba, prevádzkovala katolícka cirkev v rokoch 1890 až 1969 - na mieste sa v súčasnosti nachádza katolícky kostol Panny Márie Sedembolestnej. Vládne záznamy uvádzajú, že v škole došlo k celkovo 21 zaznamenaným úmrtiam.  

Štyri týždne trvajúce vykopávky, pri ktorých sa neobjavili žiadne dôkazy o ľudských pozostatkoch, viedol kmeň First Nation’Minegoziibe Ashinabe a uskutočnili sa po tom, čo sa v bývalej škole pomocou georadaru našlo celkovo 14 abnormalít. 

Vedúci Derek Nepinak z kmeňa Minegoziibe Anishinabe vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach minulý piatok uviedol, že ako “komunita sme sa pripravovali na viacero možných výsledkov, čo znamená, že sme sa pripravovali na najhoršie, ale dúfali sme v najlepšie.”  

Nepinak vysvetlil, že vykopávky vykonal tím výskumníkov z Brandonskej univerzity, ten istý tím, na ktorý sa spoliehajú orgány činné v trestnom konaní pri zhromažďovaní archeologických dôkazov

Kanadské domorodé rezidenčné školy, hoci ich prevádzkovala katolícka cirkev aj iné kresťanské cirkvi, boli v tom čase nariadené a zriadené federálnou vládou.  

Od jari 2021 bolo v celej Kanade vypálených alebo zdevastovaných viac ako 100 kostolov, väčšinou katolíckych. Útoky na kostoly prišli krátko po nepotvrdenom náleze “neoznačených hrobov” v dnes už uzavretých rezidenčných školách kedysi prevádzkovaných cirkvou v niektorých častiach krajiny. 

Nepinak vo videu uviedol, že nedostatok dôkazov nájdených v Pine Creek “by sa nemal považovať za rozhodujúci v prípade iných prebiehajúcich pátraní a snáh o identifikáciu odrazov z iných komunitných procesov vrátane iných iniciatív (pozemný radar).” 

V rokoch 2021 a 2022 sa v mainstreamových médiách objavili podnetné a pochybné tvrdenia o tom, že stovky detí pochovali a ignorovali katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré školy.

Vlani kanadská’dolná snemovňa pod vedením liberálneho premiéra Justina Trudeaua vyhlásila, žerezidenčné školy sú oficiálne definované ako “genocída” napriek tomu, že nič nenasvedčuje tomu, že by to tak bolo. 

Nepinak požiadal, aby ľudia pokračovali v hľadaní pravdy a neporovnávali výsledky ich vykopávok s inými v celej Kanade. 

“Toto neznamená koniec nášho projektu hľadania pravdy,” povedal Nepinak. 

Prišli boli vykonané aj inévykopávky v rezidenčných školách, pri ktorých sa neobjavili žiadne ľudské pozostatky. 

Pri obrovskom počte požiarov kostolov v Kanade, z ktorých niektoré ktoré sa práve stali len len niečo vyšemesiaca, bývalý kanadský minister pre kultúrne dedičstvo Pablo Rodriguez urobil drzé napríklad nedávno naznačil, že záplava protikresťanských vypálení kostolov by sa dala napraviť ďalšou “online” reguláciou internetu.  

Sídliskové školy boli nariadené vládnym nariadením  

Je síce pravda, že niektorí študenti boli traumatizovaní skúsenosťami z týchto škôl, ale nebola to univerzálna skúsenosť a je nie sú jedinečné pre internátne školy, pretože niektorí študenti sa vo všeobecnosti na internátne školy neprispôsobujú dobre. 

Kanadský systém rezidenčných škôl bol štruktúrou internátnych škôl financovaných kanadskou vládou, ktorá fungovala od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996. 

Niektoré školy boli prevádzkované katolíckymi rehoľnými rádmi, ktoré sa usadili v Kanade. Hoci sa niektorí katolíci skutočne dopúšťali vážneho zneužívania domorodých detí, minulé krivdy viedli k protikatolíckym náladám, ktoré explodovali minulé leto po objavení odhalenia “neoznačených” hrobov v Kamloops, Britská Kolumbia. 

Keď ide o údajné odhalenie neoznačených hrobov v rezidenčnej škole v Kamloops, nedávno objavené dôkazy podkopávajú hlavný mediálny a vládny naratív, že katolícka cirkev tajne pochovávala deti. 

Vlani v júli sa pápež František vybral na apoštolskú “púť” do Kanady, kde navštívil výlučne obyvateľstvo Prvých národov v Alberte a Quebecu. Počas pobytu v Quebecu sa pripojil k pohanskému “rozmazávaciemu” rituálu predtým, ako predniesol dlhý prejav, v ktorom vyjadril “hlbokú hanbu a smútok” za úlohu, ktorú zohrali členovia Katolíckej cirkvi v zneužívaní rezidenčných škôl financovaných vládou. 

Pápež sa ospravedlnil napriek tomu, že  vyšetrovanie z januára 2022 uvádza, že žiadne hroby neboli nájdené. 

Kanadskí katolícki preláti naďalej vyhovujú tlaku médií a vlády, aby sa ospravedlnili za úlohu Cirkvi’v systéme rezidenčných škôl. 

Trudeau v roku 2021 čakal týždne, kým priznal vandalizmus v kostole, a keď sa vyjadril, povedal že je “pochopiteľné”, že boli vypálené kostoly, pričom uznal, že je to “neprijateľné a nesprávne.”  neskôr tiež žiadal, aby sa pápež František ospravedlnil.