MicrosoftTeams-image-10-2-810x500.jpg

Tretí deň konania Washington DC Face Act: "Katolicizmus na súde

33
Kultúra smrti

Sudca, ktorý predsedá prebiehajúcemu súdnemu procesu s aktivistami proti potratom vo Washingtone, D.C., v pondelok pokarhal advokáta za to, že sa pokúsil opraviť nesprávnu charakteristiku katolicizmu a potom napomenul katolícku mníšku za “zastrašovanie” za modlitbu Zdravas Mária.

“Je to”istý druh šialenstva,”povedala Monica Millerová, riaditeľka organizácie Občania za spoločnosť za život, v rozhovore pre LifeSiteNews v pondelok neďaleko budovy okresného súdu, kde sa proces koná. Skupine pro-life aktivistov, ktorí sú v súčasnosti súdení, hrozí viac ako desať rokov za mrežami a ďalšie tresty za to, že v októbri 2020 v rámci “tradičnej záchrannej akcie” zablokovali prístup do Washingtonskej chirurgickej kliniky v centre Washingtonu.

Millerová vo svojich komentároch pre LifeSite zrekapitulovala niektoré z doteraz najvýbušnejších aspektov procesu vrátane svedectva pracovníčky interrupčnej kliniky, ktorú prokurátori predvolali v pondelok a ktorá vypovedala o svojej “katolíckej viere” napriek tomu, že pomáhala pri interrupciách. 

“Vo svojej výpovedi mohla najmenej štyrikrát pokračovať v tom, aká je katolíčka a že jej práca v potratovom centre je v súlade s jej katolíckym vierovyznaním,” povedal Miller a vysvetlil, že táto situácia vyvolala frustráciu u obhajcov, najmä u Roberta Dunna, veriaceho katolíka, ktorá prerástla do konfliktu so sudcom. 

“Porota si vypočula, viete, úprimne, niečo, čo je úplne škandalózne. A tak Robert Dunn chcel opraviť jej nesprávnu charakteristiku katolicizmu,” vysvetlil Miller. Po 15-minútovej prestávke sa však sudkyňa rozhodla napomenúť Dunna za “neprofesionálne” správanie za to, že opravil svedkyňu.

“To’je veľmi neprofesionálne,”povedala sudkyňa Kollar-Kotellyová. “A vy’ste sa mi niekoľkokrát ozvali. Ste’tu ako obhajca, nie ako katolícky teológ.”

Krátko nato sudkyňa napomenula katolícku mníšku sestru Deirdre Byrneovú za to, že sa modlila Zdravas Mária, keď okolo nej prechádzal svedok, a obvinila mníšku, že sa modlitbou dopustila “zastrašovacej taktiky”.

“Sudca si musí uvedomiť, že toto je spôsob, ako sa pokúsiť evanjelizovať, pokúsiť sa vyprovokovať svedomie tejto úbohej ženy’ktorá sa oháňa svojím katolicizmom,” povedal Miller.

V pondelok, v tretí deň súdneho procesu, Millerová vo svojich komentároch pre LifeSite zvážila aj niektoré predchádzajúce udalosti prípadu’vrátane svedectva bývalej záchranárky Caroline Davisovej, ktorú Millerová poznala z prvej ruky ako mladú ženu “zapálenú” pre vec života.

Ako LifeSiteNews už skôr informoval, Davisová vypovedala v mene vlády po tom, ako prijala dohodu o priznaní viny, aby jej bolo obvinenie z trestného činu za predchádzajúcu záchranu znížené na priestupok.

Podľa Millera bola Davisová pravdepodobne motivovaná čiastočne strachom z väzenia a čiastočne ospravedlnením svojho odmietavého postoja k hnutiu záchrany.

“Myslím si, že ju niekto otrávil, keď si myslela, že si vo svojom srdci, vo svojej mysli a vo svojom svedomí ospravedlnila, že ‘bolo dobré, aby som svedčila proti svojim kolegom záchranárom, ľuďom, s ktorými som zachraňovala,’” povedala Millerová.

Dodala, že podľa nej je to ’bezprecedentné v histórii pro-life hnutia, aby iný pro-lifer, iný kresťan, svedčil proti iným kresťanom a iným pro-liferom.”

“Je to”tak trochu tragédia,” povedala Millerová.

Hrdinka pro-life, ktorá sa zapája do pro-life záchranných akcií od roku 1978, Millerová pre LifeSite povedala, že záchranné akcie, ako bola tá, ktorú v októbri 2020 podnikla skupina aktivistov snažiacich sa zabrániť matkám zabíjať svoje nenarodené deti, sú o “uvádzaní evanjelia do praxe.”

Povedala, že záchranné akcie sú “aktom lásky” a “aktom dobročinnosti” pre nenarodené deti a ich matky.

“Potrat je zabíjanie úplne bezbranných, nevinných ľudských bytostí,” povedala Millerová. “Zaslúžia si, aby sa im niekto aspoň postavil do cesty alebo vyslovil poslednú prosbu, ako to robíme v Red Rose Rescues, aby sme ich bránili, aby sme svedčili v ich prospech.”

Ak povedala, že poradenstvo na chodníku je “základom pro-life aktivizmu,” záchranky sú o tom, že urobia “ten krok navyše” a ukážu, “ak sa chystáte zabiť toto nenarodené dieťa, musíte sa so mnou nejakým spôsobom vysporiadať. Ja’sa za toto dieťa postavím.”

LifeSiteNews vyzýva našich čitateľov, aby sa modlili za všetkých zástancov života, ktorí v súčasnosti čelia súdnemu procesu vo Washingtone, a za Caroline Davisovú.