tmp_7974e0a8-fb3e-437c-a082-d078e2817411-810x500.jpeg

Prečo Trudeauova vláda odmieta počúvať akúkoľvek kritiku?

33
Neutral

V tejto epizóde The Van Maren Show sa Jonathon rozpráva s kanadským konzervatívnym komentátorom Andrewom Lawtonom o cenzúre disentu a podivnej neústupnosti Trudeauovej vlády voči jej odporcom.

Na začiatku epizódy sa Lawton venoval problematike kanadského zákona C-18, ktorý blokuje spravodajský obsah na platformách sociálnych médií pod zámienkou, že odkazovanie na stránky zverejnené na hlavných spravodajských webových stránkach je formou plagiátorstva. Zákon čelil ostrej kritike za to, že blokuje prístup Kanaďanov k spravodajstvu na sociálnych sieťach.

Hovoriac o dôsledkoch zákona Lawton poznamenal, že nezávislé mediálne spoločnosti boli “zákonom najviac postihnuté”.

“Deklarovaným účelom [zákona] bolo: ‘Pozrite, vieme, že spravodajstvo zápasí s problémami, musíme im dať peniaze, pretože to’je jediný spôsob, ako môžu prežiť; tieto veľké technologické spoločnosti majú veľa peňazí, my’ich prinútime platiť,’” Lawton vysvetlil a dodal, že “celý príbeh o krádeži je úplne falošný.”

“Nezávislé médiá”o tieto peniaze nežiadali,” pokračoval. “Boli to Postmedia a Bell Media a [Canadian Broadcasting Corporation (CBC)] a Global News, všetci títo hráči… boli tí, ktorí požadovali kompenzáciu.”

Prechádzajúc do diskusie o Trudeauovej vláde’neústupnosti tvárou v tvár reakcii na zákon, Lawton začal tým, že sa venoval reakcii zo strany Program MAID. 

“Sme’svedkami toho, ako vláda preháňa svoje sily pri mnohých právnych predpisoch,” poznamenal Lawton. “Skutočne si myslím, že v [otázke] MAID]… a v [otázke] technológií sa rozpadli do vlastnej koalície spôsobom, ktorý si naozaj“nepamätám, že by predtým v niečom urobili.”

Lawton sa venoval aj otázke rezidenčných škôl pre pôvodné obyvateľstvo v Kanade a obvineniam z “popierania rezidenčných škôl” v súvislosti s kanadským zákaz popierania holokaustu.

Potvrdil síce, že popieranie holokaustu je “absolútne hrozná vec,” Lawton varoval, že jeho kriminalizácia “otvára dvere vláde, aby robila presne to, o čom’teraz hovoríme, že sa časom začína tak trochu posúvať hranica toho, čo môžete a čo nemôžete hovoriť a čo si môžete a nemôžete myslieť.”

“Čo keby od [zákazu popierania holokaustu] povedali, ‘Ideme zakázať popieranie klimatických zmien,’ alebo, ‘Ideme zakázať propagáciu pro-life, pretože vláda verí, že propagácia pro-life je vo svojej podstate protiženská?’ Toto nie sú až také vzdialené veci, ak si uvedomíte, čo už vláda v tomto priestore urobila,’ zdôraznil Lawton.

Hovoriac o smerovaní cenzúry v Kanade, Lawton poznamenal, že od začiatku pandémie COVID, ako napríklad reakcia na Kanadskí kamionisti zo strany ľudí vo vláde, akademickej obci a médiách, “nie je’ťažké vidieť, ako by sa ten totalitný impulz, ktorý podľa mňa existuje v každom štáte, mohol v Kanade rozpútať na ‘popieranie.’”

Takisto poznamenáva, že Trudeauova vláda “zámerne [ide] po veciach spôsobom, ktorý veľmi sťažuje ich kritiku,” ako napríklad zavedenie zákazu detskej pornografie ako súčasť navrhovanej legislatívy, ktorá by regulovala “nenávistné prejavy” a “dezinformácie.”

“Vložením týchto vecí spôsobujú, že principiálny argument o slobode prejavu je v skutočnosti nesprávne chápaný ako podpora”toho, čo sa”snažia zakázať,” povedal Lawton.

Pohľad na to, ako by sa ľudia mali správať vo svetle nepopulárnej politiky Trudeauovej vlády, Lawton zdôraznil, že je potrebné sústrediť sa na problém, pričom pripomenul, že “liberáli sa škatuľkovali v technických veciach, oni’škatuľkovali sa v oblasti MAID a… ideologická arogancia, ktorú majú v každej otázke, ktorú majú od začiatku tejto liberálnej vlády v roku 2015, spôsobuje, že v skutočnosti nemôžu prijať nesprávne.” 

Na príklade MAID Lawton prezradil, že bol v diskusnej skupine, v ktorej všetci zúčastnení zdvihli ruky, ak poznali niekoho, kto zomrel v rámci programu MAID, pričom väčšina poznala viac ako jedného.  

“Keď sa ľudia začnú dozvedať viac o [MAID], myslím si, že odpor bude oveľa hlasnejší a oveľa silnejší,” vyjadril sa Lawton.

The Van Maren Showje umiestnená na mnohých platformách vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.