image-23-810x500.jpg

V roku 2021 boli za liberálnych poslancov odovzdané nezákonné hlasovacie lístky, potvrdil kanadský volebný komisár

47
Kultúra smrti

Nelegálne hlasovacie lístky za liberálneho kandidáta, ktorý sa stal poslancom v kanadských federálnych voľbách v roku 2021, odovzdali rôzne osoby vrátane asistenta kancelárie premiéra Justina Trudeaua, potvrdil volebný komisár krajiny.

Ako uviedol Blacklock’s Reporter, komisárka pre voľby v Kanade Caroline Simardová potvrdila, že došlo k nezrovnalostiam pri hlasovaní vo volebnom obvode Calgary Skyview, ktorý v tesnom súboji vyhral liberálny poslanec George Chahal nad svojím konzervatívnym súperom.

Komisárka v oznámení o porušení pravidiel napísala, že “nedodržiavanie pravidiel prijatých parlamentom na zabezpečenie spravodlivých volieb zo strany účastníkov politického procesu môže prispieť k strate dôvery verejnosti v bezúhonnosť členov politickej triedy, čo môže v dôsledku toho zvýšiť apatiu voličov.”

Jednou z osôb, ktoré boli uvedené ako osoby, ktoré nezákonne hlasovali za Chahala, bola Ayesha Chughtaiová, ktorá pôsobila ako organizátorka liberálnej kampane a neskôr ako poradkyňa Trudeaua. Trvala na tom, že v predvolebnom prieskume bude hlasovať za Chahala, hoci v tomto volebnom obvode nebývala. Podľa volebných pravidiel to nie je dovolené a bola upozornená, že porušila Kanadský volebný zákon.

Chughtaiová, ktorá odvtedy opustila svoju funkciu v Trudeauovej’kancelárii, uviedla, že je rozhodnutá “podporiť kandidáta Liberálnej strany kandidujúceho v tomto volebnom obvode,” uviedol komisár.

Bola pokutovaná sumou 1 500 dolárov.

Ďalšia nelegálna volička, Shehnaz Chaughtaiová, bola pokutovaná sumou 1 250 dolárov za to, že sa pokúsila hlasovať v Chahalovom’volebnom obvode.

Ak ide o Chahala, ten sa k záležitosti nevyjadril.

Našli ďalšie osoby volebný komisár nemenoval.

Chahalova’volebná kampaň bola plná škandálov po tom, čo bol pristihnutý pri tom, ako počas jesennej volebnej&nbspkampaň zhabal z niekoho&nbspverandy letáky svojho konzervatívneho protikandidáta. Vlani dostal za svoj prehrešok pokutu len 500 dolárov.

Chahala najprv začal vyšetrovať komisár pre voľby v Kanade po tom, čo video ukázalo, ako&nbspvymieňa letáky z jeho hlavného konkurenta,  Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Jaga Sahotu, s vlastnými v dome istej osoby tesne pred federálnymi voľbami v Kanade, ktoré sa konali 20. septembra.

Nahrávka incidentu s výmenou letákov jasne ukazuje tvár Chahala. Zdá sa, že sa nijako nesnažil zamaskovať svoje konanie, keďže mal na sebe sveter so svojím menom na chrbte s číslom 21 a “textom Voľte Georgea” na prednej strane.

Zvíťazil vo volebnom obvode o 2 981 hlasov nad Sahotom.

Odvtedy, ako sa Trudeau stal v roku 2015 premiérom, sa jeho liberálna strana dostáva do jedného škandálu za druhým, napríklad do korupčného škandálu WE Charity, do aféra SNC-Lavalin a vyhadzovanie vysoko profilových poslankýň.

Najnovšie zverejnené záznamy ukazujú, že kanadské’ministerstvo financií prijalo na najvyššiu funkciu vysokopostaveného poradcu, ktorý je priateľom ministerky financií Chrysie Freelandovej.