GOP2024PrimaryDebate-810x500.jpg

Republikánski kandidáti sa v prvej primárnej debate v roku 2024 sporia o federálny zákaz potratov

30
Neutral

Potratová politika bola jednou z prvých tém, ktoré boli položené republikánskym kandidátom, ktorí sa v stredu večer zúčastnili prvej debaty prezidentských primárok, čo vyvolalo niekoľko napätých výmen názorov na úlohu federálnej vlády v tejto otázke.

Bývalá veľvyslankyňa Trumpovej administratívy v OSN a guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila, že je “bezvýhradne za život, nie preto, že mi to prikazuje Republikánska strana, ale preto, že môj manžel bol adoptovaný a mala som problémy s oboma deťmi.” Rýchlo však zdôraznila potrebu “konsenzu” v tejto otázke - vzhľadom na nepravdepodobnosť, že republikáni v blízkej budúcnosti získajú 60 hlasov v Senáte potrebných na prijatie federálneho zákazu - v témach, ako je zákaz neskorých potratov, podpora adopcií a zabezpečenie toho, aby ženy neboli vystavené trestným sankciám za potrat (čo väčšina pro-life legislatívy výslovne zakazuje).

“Pristupujme k tomu ako k úctivej záležitosti, ktorou je, poľudštime situáciu a prestaňme ju démonizovať,” povedala Haleyová.

Jej poznámky vyvolali odpor bývalého viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý presadzoval potrebu 15-týždňového federálneho zákazu interrupcií ako minimálneho štandardu:

Gov. štátu Florida. Ron DeSantis, ktorý bol kandidátom s najvyšším počtom hlasov na pódiu, ale stále výrazne zaostáva za bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, prisľúbil, že “ako prezident bude podporovať vec života”, bez toho, aby objasnil, aké federálne právne predpisy by podpísal. V otázke politickej životaschopnosti jasného pro-life postoja sa odvolal na svoje minuloročné 20-bodové znovuzvolenie a zdôraznil potrebu “robiť správnu vec” bez ohľadu na politickú výhodnosť, pričom sa odvolal na zážitok, keď prvýkrát počul tlkot srdca svojho dieťaťa”a stretol sa s osobou, ktorá prežila pokus o potrat.

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson vyzdvihol svoje pro-life výsledky ako guvernér a zároveň zdôraznil potrebu uľahčiť voľbu života podporou služieb pre tehotné. Americký senátor Tim Scott z Južnej Karolíny zopakoval podporu 15-týždňového zákazu, pričom sa odvolával na potrebu zabezpečiť, aby hlboko modré štáty ako Kalifornia a Illinois nemohli povoliť neskoré potraty.

Jediným kandidátom, ktorý vážne nesúhlasil, bol guvernér Severnej Dakoty Doug Burgum, ktorý sa označil za “pro-life guvernéra veľmi pro-life štátu,” avšak vyhlásil, že je proti federálnemu zákazu potratov s odôvodnením, že Spojené štáty americké sú v tomto ohľade veľmi dôležité.Ústava USA podľa neho ponecháva túto otázku na štátoch (tento postoj nezdieľajúvšetci originalistickí ústavní vedci, ktorí tvrdia, že 14. dodatok výslovne poveruje Kongres zabezpečením rovnakej ochrany zákonov).

Trump, ktorý v súčasnosti v celoštátnych prieskumoch vedie s výrazným náskokom, sa na debate nezúčastnil, odmietol podpísať požadovaný sľub podpory prípadného kandidáta a namiesto toho absolvoval vopred nahratý rozhovor s populistickým publicistom Tuckerom Carlsonom, ktorý bol tiež zverejnený v stredu večer.

Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe.