Cardinal_Christoph_Schonborn_Nov._2018_1-810x500.jpg

Kardinál Schönborn šíri falošný klimatický príbeh, v ktorom obviňuje lesné požiare z globálneho otepľovania

72
Kultúra smrti

Kardinál Christoph Schönborn podporil alarmizmus klimatických zmien, keď v príspevku na sociálnej sieti spojil lesné požiare s globálnym otepľovaním. 

Dnes Schönborn na X, predtým Twitter, napísal: “Kvitnúce dovolenkové raje sa menia na horiace peklá.” Kardinál mal jednoznačne na mysli nedávne požiare, ktoré vypukli okrem iného v Grécku, Turecku, na Havaji a v Kanade. 

“Pred plameňmi museli utiecť státisíce ľudí, turistov aj miestnych obyvateľov. Mnohí z nich prišli o všetko, o svoje domovy, o svoj majetok,”pokračuje kardinál vo svojom vyhlásení. 

V plameňoch už zahynulo množstvo ľudí. Medzi nimi,18 nemenovaných utečencov na hraniciach medzi Gréckom a Tureckom. Zničené sú obrovské plochy pôdy, zničený je základ života ľudí, zvierat a rastlín. 

“Hasiči, ktorí sú v službe nepretržite a bojujú s plameňmi do vyčerpania, podávajú nadľudské výkony! Riskujú svoje životy, aby zachránili ľudí a prírodu.“ 

Schönborn potom zrejme dáva do súvislosti požiare s globálnym otepľovaním a vydáva neurčitú výzvu na konanie, v ktorej žiada ľudí, aby zmenili svoj život. 

“Vlny horúčav a lesné požiare sú jasným znamením: Zem sa otepľuje! Nemôžeme pokračovať ako doteraz. Týka sa to nás všetkých,”uviedol rakúsky prelát. 

Schönbornovo’vyhlásenie prespieval rakúsky prezident Alexander van der Bellen, bývalý šéf krajne ľavicovej strany Zelených. 

Lesné požiare spôsobili horári, nie klimatické zmeny 

Na rozdiel od Schönbornovho’vyhlásenia a tvrdení mnohých klimatických alarmistov, samotné vysoké teploty nespôsobujú lesné požiare. V poslednom čase bolo zatknutých mnoho podpaľačov, napr, v Grécku a Kanade, a pravdepodobne boli zodpovední za založenie ich miestnych požiarov.  

Profesor Michael Müller, odborník na lesné požiare z Technickej univerzity v Drážďanoch, opakovane potvrdil, že “takmer všetky lesné požiare spôsobuje človek” a má povedal, že “len kvôli vyšším teplotám alebo vyššiemu suchu nevzniká žiadny požiar.” 

Müller tiež uviedol, že počet lesných požiarov v Nemecku a plocha, ktorú spálili, sa od polovice 70. rokov minulého storočia neustále znižuje. 

Autor Bjorn Lomborg v príspevku na X, predtým Twitteri, upozornil, že plocha spálená požiarmi v Európe do 5. augusta 2023 bola v rovnakom časovom období oveľa menšia ako priemer za posledných desať rokov, pričom citoval údaje z Globálneho informačného systému o požiaroch v prírodnom prostredí.   

Kardinál Schönborn presadzuje alarmistickú agendu klimatických zmien 

V roku 2020 Schönborn využil krízu COVID na presadenie “ekologických” otázok, pričom v interview, že Boh nám “možno chce pripomenúť, že nám zveril stvorenie a nedal nám ho, aby sme ho devastovali?” 

“Je naozaj potrebné letieť na víkend do Londýna, aby sme mohli nakupovať? Je naozaj nevyhnutné stráviť vianočné sviatky na Maldivách? Je naozaj nevyhnutné, aby sme mali obrovské výletné lode so 4 000 ľuďmi na palube, ktoré dramaticky znečisťujú moria? Naozaj potrebujeme mať vo vzduchu 200 000 lietadiel každý deň?" pýtal sa viedenský arcibiskup. 

V ďalšom rozhovore v apríli 2023 Schönborn obhajoval rozhodnutie rakúskych biskupov’súhlasiť s reštriktívnymi pravidlami COVID a opäť presadzoval alarmistický príbeh o klimatických zmenách, keď povedal: “Máme len túto jednu zemeguľu.”Ďalej vyjadril sympatie k radikálnym klimatickým aktivistom, ktorí sa lepia na ulice, aby narušili dopravu, hoci ich metódy považuje za diskutabilné.