Screen-Shot-2023-08-25-at-3.29.35-PM-810x500.jpg

Úradník FBI, ktorý dohliadal na zápisnicu zameranú na tradičných katolíkov, vypovedal pred Kongresom

44
Kultúra smrti

Agent FBI, ktorý dohliadal na veľmi kontroverznú správu zameranú na sledovanie tradičných katolíkov, vo štvrtok vypovedal na túto tému pred justičným výborom Snemovne reprezentantov.

Stanley Meador, špeciálny agent zodpovedný za FBI’v Richmonde vo Virgínii, hovoril s výborom “niekoľko hodín v rozhovore za zatvorenými dverami,” podľa dvoch zdrojov oboznámených so záležitosťou, uviedol vo štvrtok The Washington Examiner, hoci podrobnosti o rozhovore neboli zverejnené.

V liste adresovanom výboru 28. apríla FBI uviedla, že Meador sa podieľal na riešení “následkov” memoranda, čo zahŕňalo “jeho odvolanie” a stretnutie s miestnymi katolíckymi predstaviteľmi v súvislosti s ním, podľa jedného zo zdrojov Examiner’

Ve februári whistleblower FBI Kyle Seraphin uverejnil osemstranový dokument identifikujúci “Radikálna tradicionalistická katolícka ideológia” ako magnet pre “násilných extrémistov”, v ktorom sa tvrdí, že “bieli nacionalisti” si na internete čoraz častejšie vytvárajú spoločný vzťah s účastníkmi latinskej omše.

Odborník pamätník, ktorý napísal analytik FBI v Richmonde v štáte Virgínia, tvrdí, že “čoraz častejšie pozorovaný záujem rasovo alebo etnicky motivovaných násilných extrémistov (RMVE) o radikálnu tradicionalistickú katolícku ideológiu (RTC) takmer určite predstavuje nové príležitosti na zmiernenie hrozieb” prostredníctvom “tripwire a vývoja zdrojov.”

To znamená, že memorandum vyzýva na špionáž a infiltráciu tradičných rímskokatolíckych skupín, najmä kostolov, ktorým slúži Tradičná spoločnosť svätého Pia X. (SSPX).

Dokument vyvolal širokú pobúrenie zo strany katolíkov a dokonca aj protestantov v celej krajine, ktorí odsúdili vytvorenie dokumentu za porušenie prvého dodatku tým, že sa zameriava na Američanov ako “hrozby” kvôli konkrétnym náboženským presvedčeniam.

FBI následne memo stiahla a uviedla, že prešetrí, prečo bolo napísané.

“Hoci našou štandardnou praxou je nekomentovať konkrétne spravodajské produkty, tento konkrétny produkt terénneho úradu — šírený len v rámci FBI — týkajúci sa rasovo alebo etnicky motivovaného násilného extrémizmu nespĺňa náročné štandardy FBI,” uvádza sa vo vyhlásení. 

Odhaľovač Seraphin následne naznačil, že agentúra ustúpila len preto, že bola braná na zodpovednosť. “FBI nepotvrdzuje informácie, ale toto potvrdili,” on napísal na Twitteri. “Pretože boli vyzvaní. Nie preto, že by to NIKDY neschválili. Schválili to a sú v rozpakoch. To je jediný spôsob.” 

Začiatkom tohto mesiaca predseda justičného výboru Snemovne reprezentantov Jim Jordan (R-Ohio) zverejnil list adresovaný Wrayovi, v ktorom oznámil, že dokumenty, ktoré nedávno získal od FBI, naznačujú, že jej terénny úrad v Richmonde vo Virgínii koordinoval s ďalšími dvoma úradmi v celej krajine sledovanie tradičných katolíkov. 

Zistenie sa zdá byť v rozpore s Wrayovým’predchádzajúcim svedectvom, že memorandum FBI zamerané na tradičných katolíkov sa využívalo len na jednom mieste v Richmonde.  

Jordan vyzval Wraya, aby “zmenil” svoje svedectvo a podrobnejšie “vysvetlil povahu a rozsah hodnotenia FBI’tradičných katolíkov ako potenciálnych domácich teroristov.” 

Predtým, ako bol menovaný špeciálnym agentom na čele richmondského poľného úradu riaditeľom FBI Christopherom Wrayom, Meador pracoval ako vedúci personálu zástupcu riaditeľa v centrále FBI vo Washingtone.