Danielle_Smith_in_2011-810x500.jpg

Albertčania obvinení z porušenia COVID budú pravdepodobne zbavení obvinení, tvrdí Koruna

32
Neutral

Korunná prokuratúra Alberty (ACPS) uviedla, že vzhľadom na nedávne rozhodnutie súdu, ktorý rozhodol, že politici porušili zákon o zdraví provincie’Albertčania, ktorí v súčasnosti čelia obvineniam súvisiacim s COVID, pravdepodobne nebudú odsúdení a ich obvinenia budú pozastavené.  

V stredu ACPS vo vyhlásení uviedla, že “už neexistuje primeraná pravdepodobnosť odsúdenia v súvislosti s obvineniami zo zákona o verejnom zdraví, ktoré sa týkajú porušenia sporných príkazov hlavného lekára zdravotníctva.” 

“Následne ACPS podnikne príslušné kroky, aby sa týmito záležitosťami zaoberala v primeranom čase,” dodala ACPS.  

Koncom júla sudca z Alberty rozhodol, že politici porušili provinčný’zákon o zdravotníctve tým, že prijímali rozhodnutia týkajúce sa mandátov COVID bez oprávnenia. 

Rozhodnutie spochybnilo všetky prípady týkajúce sa osôb, ktoré v provincii čelia obvineniam z netrestných činov súvisiacich s COVID. V dôsledku toho bude pravdepodobne pozastavených obvinení najmenej 14 osôb, ktoré čelia obvineniam, vrátane pastorov Jamesa Coatesa a Tima Stephensa, ktorí boli obaja uväznení za porušenie pravidiel COVID. 

Podľa CBC News, Prokurátorka ACPS Karen Thorsrudová overila, že nebude požadovať žiadne ďalšie dôkazy v prípadoch proti Coatesovi alebo jeho cirkvi Gracelife, pričom uviedla, že bude “vyzve súd, aby oboch obžalovaných zbavil všetkých obvinení.” 

Stephens si pochvaľoval správu, že jeho obvinenia budú čoskoro stiahnuté, a ďakoval Bohu.  

“Všetka sláva Bohu, že posledné obvinenie proti mne a našej cirkvi bolo stiahnuté. Týchto niekoľko posledných rokov ukázalo vernosť nášho Boha. Kristus to myslel vážne, keď povedal: ‘Ja vybudujem svoju cirkev. Ježiš Kristus je Pánom všetkého. On je toho hoden,” písal Stephens v stredu na X (predtým Twitter).  

Právnici, ktorí sa podieľali na pomoci Coatesovi a Stephensovi, rovnako pochválili túto správu.  

“S potešením oznamujeme, že vďaka úspešnému výsledku v prípade Ingram sú pastor James Coates, cirkev Grace Life, pastor Timothy Stephens, baptistická cirkev Fairview, baptisti Southside a Ty Northcott uznaní za NEVINNÝCH v súvislosti s obvineniami z uzamknutia Covidu. Boh je dobrý!",” vysielal Leighton Grey na X v utorok neskoro večer.  

Túto správu privítalo aj Centrum pre spravodlivosť a ústavné slobody (JCCF), ktoré Stephensovi a Coatesovi pomohlo.  

“Vďaka tomuto súdnemu rozhodnutiu už korunní prokurátori nepokračujú v stíhaní ďalších Alberťanov, ktorým Centrum spravodlivosti pomáhalo od roku 2020, vrátane pastora Jamesa Coatesa, cirkvi Grace Life, pastora Timothyho Stephensa, baptistickej cirkvi Fairview a Ty Northcotta a jeho ‘No More Lockdowns’ rodeového zhromaždenia,” uvádza JCCFv stredajšej tlačovej správe.  

Coates sa v roku 2021 dostal na titulné stránky medzinárodných novín po tom, ako bol uväznený, pretože udržiaval svoj kostol otvorený v rozpore so zdravotnými pravidlami COVID-19. Nedávno rozprávalo svojom utrpení vo väzení, pričom poznamenal, že všetko, čo robil počas zatvorenia COVID, ktoré vláda považovala za nezákonné, bolo “otvorenie našich dverí” pre veriacich, ako to “prikazuje Kristus”.  

Coates nebol jediným albertským pastorom, ktorý si vyslúžil hnev vlády za nerešpektovanie jej opatrení COVID. 

Pod vedením bývalého premiéra Alberty Jasona Kenneyho kresťanskí pastori Artur Pawlowski a  Stephens boli tiež uväznení z podobných dôvodov ako Coates.  

Kým Stephensove obvinenia budú pozastavené, Pawlowski si má čoskoro vypočuť rozsudok z tohto procesu v septembri tohto roku, takže je nepravdepodobné, že jeho obvinenia budú zrušené, keďže už bol uznaný vinným.  

Stephens strávil vo väzení spolu 21 dní. V roku 2021 Stephensa vystopoval policajný vrtuľník a zatknutý a obvinený druhýkrát príslušníkmi Calgary Police Service (CPS) za údajné porušenie zdravotných pravidiel COVID-19.   

Pastor mal 5. júna svoje dvere kostola zatvorené políciou ale napriek tomu pokračoval vo vykonávaní bohoslužieb, hoci tajne.  

Po tom, ako Kenney odstúpil z funkcie premiéra, prevzala ju Danielle Smithová a vyhodila najvyššiu lekárku provincie Deenu Hinshawovú’a celú správnu radu Alberta Health Services (AHS), ktorá dohliadala na mandáty COVID. 

Smith sa vlani v októbri dostal na titulné stránky novín po tom, čo sľúbil že sa pozrie na omilostenie kresťanských pastorov, ktorí boli uväznení za porušenie tzv. politiky COVID v čase, keď bol Kenney premiérom, a za ospravedlnenie sa tým, ktorí boli diskriminovaní za to, že sa nedali očkovať proti COVID. 

“Môžem sa ospravedlniť hneď teraz. Je mi hlboko ľúto každého, kto bol nevhodne vystavený diskriminácii v dôsledku svojho očkovacieho statusu,&#rdquo; Smith povedal. 

Smith nebol premiérom, dokonca ani voleným funkcionárom, keď boli pastori obvinení, a Smith získal vedenie Zjednotenej konzervatívnej strany (UCP) na platforme, ktorá bola proti mandátom COVID po tom, ako Kenney odstúpil kvôli slabej popularite.