abortion-pills-810x500.jpeg

Federálny súd podporil zákony na ochranu života v Západnej Virgínii, ale bude sa zaoberať prípadom proti obmedzeniam interrupcií na diaľku

39
Kultúra smrti

Federálny okresný súd sa vo štvrtok čiastočne postavil na stranu generálneho prokurátora Západnej Virgínie v súdnom spore podanom výrobcom potratových tabletiek a povolil štátu obmedziť predaj potratového lieku mifespriston.

Sudca okresného súdu USA Robert C. Chambers zamietol niekoľko tvrdení, že zákony sú protiústavné; právny boj však pokračuje za predpokladu, že požiadavky na osobnú konzultáciu pred vydaním potratovej tabletky môžu byť zrušené. 

Farmaceutická spoločnosť GenBioPro, ktorá vyrába generickú formu potratového lieku mifepristón, pôvodne podala v januári žalobu proti štátu Západná Virgínia, v ktorej tvrdila, že obmedzenia týkajúce sa chirurgických aj chemických potratov sú v rozpore s nariadeniami, ktoré zaviedla USA.FDA (Food and Drug Administration), čím sa štátny zákon stáva protiústavným. 

Republikánsky guvernér Jim Justice v septembri minulého roka podpísalzákon, ktorý zakazuje interrupcie od momentu implantácie v maternici, s niektorými obmedzenými výnimkami v prípade znásilnenia, “smrteľnej [vývojovej] anomálie,” a naliehavých lekárskych prípadov, ktoré vážne ohrozujú blaho matky. V súčasnosti v štáte nepôsobí žiadne zariadenie na vykonávanie potratov. 

“Súd odmietol väčšinu týchto argumentov a rozhodol, že štát môže slobodne prijímať a presadzovať zákony na ochranu života,” uvádza sa v správe z 25. augusta tlačová správa od organizácie Alliance Defending Freedom (ADF), ktorá zastupovala generálneho prokurátora Patricka Morriseyho pri obhajobe štátnych’zákonov. “Jediná časť takmer úplnej ochrany života v štáte’ktorá podľa súdu ešte môže byť napadnutá, je zákon, ktorý zabezpečuje, aby ženy pred prijatím liekov na chemický potrat osobne navštívili lekára.” 

“Západná Virgínia zmenila svoj zákon tak, aby zakazoval lekárom z oblasti telehealth ‘predpisovať alebo vydávať potratové lieky,’ takže teraz bude súdny proces pokračovať len v súvislosti s týmto zákazom.” 

Morrisey vo vyhlásení potvrdil svoj pro-life postoj a uviedol, že “bude vždy pevne stáť za životom nenarodených detí.” 

“Západná Virgínia má silný a presvedčivý záujem na ochrane nenarodeného života, zdravia a bezpečnosti matiek a integrity lekárskeho povolania,” dodala Erin Hawleyová, hlavná poradkyňa a viceprezidentka Centra pre život ADF. “Je’neprijateľné, aby výrobca nebezpečného lieku uprednostnil zisk pred životmi tehotných žien a ich nenarodených detí.” 

V roku 2021 FDA odstránila požiadavku na osobnú distribúciu mifepristónu a povolila zasielanie a prijímanie liekov poštou. Na začiatku roka 2023 federálna agentúra ďalej uvoľnilaobmedzenia tým, že umožnila maloobchodným lekárňam predávať mifepristón účasťou na jednoduchom schvaľovacom procese. Od historického zvrátenia rozsudku Roe v. Wade, Najvyšší súd USA tiež ochránilprístup k nebezpečnému lieku.  

O lieku sa okrem ukončenia nevinného života vedú rozsiahle dokumentácie, ktoré spôsobujú závažné nežiaduce účinky, vrátaneťažkého krvácania, sepsy a psychického aemocionálneho utrpenia. 

Čiastočné zamietnutie žaloby prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako interrupcie odstúpili odžaloby podanej proti štátu, ktorá sa snažila spochybniť dve nariadenia pre niekoľko scenárov, v ktorých možno legálne vykonať interrupciu. Konkrétne namietali proti požiadavke, aby takéto potraty vykonával licencovaný zdravotnícky pracovník spojený so štátnou nemocnicou, čo sú jediné miesta, kde sa potraty môžu za určitých okolností vykonávať. 

V apríli guvernér Justice ďalej podporil život a rodinu tým, že podpísalzákon, ktorého cieľom je podporiť pro-life centrá pre tehotné a rozšíriť štátny’program daňových úľav na adopciu.  

RELEVANTNÉ 

Po neúspechoch bola konečne zverejnená nová štúdia podporujúca zvrátenie potratovej tabletky 

Republikánski kandidáti sa sporia o federálny zákaz interrupcií v prvej primárnej debate v roku 2024