GregAbbott-810x500.jpg

Guvernér Greg Abbott tvrdí, že Texas nikdy nebude mať povinnosť nosiť masky

43
Kultúra života

Texaský republikánsky guvernér Greg Abbott minulý týždeň vyhlásil, že na jeho príkaz sa do štátu Osamelá hviezda nevrátia povinné masky v súvislosti s opätovným zavedením týchto povinností v rôznych lokalitách po celej Amerike.

V posledných dňoch niektoré školy, nemocnice a podniky obnovili povinné masky s odvolaním sa na rastúci počet prípadov nových variantov COVID, proti ktorým vláda priznáva, že súčasné vakcíny môžu byť neúčinné. Tieto správy vyvolali špekulácie, či sa chystá návrat k rozsiahlejším výlukám.

“V Texase nebudú žiadne povinné masky,” oznámil Abbott 24. augusta.

“Guvernér Abbott vydal výkonné nariadenia, aby zabránil miestnym samosprávam zasahovať do osobných slobôd Texasanov”, uviedol úrad guvernéra”v tlačová správazačiatkom tohto mesiaca. “Tieto výkonné príkazy chránia Texasanov pred povinnosťou očkovania maskami a vakcínami, ako aj zatváraním škôl a podnikov.”

“V spolupráci s texaským zákonodarným zborom podpísal guvernér Abbott zákon, ktorý obsahuje kľúčové opatrenia na ochranu osobných slobôd tým, že zakazuje” vládne povinnosti očkovania, povinnosti očkovania maskami a zatváranie škôl alebo podnikov, dodáva sa v správe.

Začiatkom pandémie COVID-19 federálna vláda odporučila nosiť v prítomnosti iných ľudí pokrývky tváre, čo mnohé štáty a obce využili na zavedenie povinnosti nosiť masky na širokom spektre verejných zhromaždení. Dôkazy však už dávno ukázali, že maskovanie bolo pri obmedzovaní šírenia vírusu zväčša neúčinné.

Medzi tieto dôkazy patrí aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC’s) zo septembra 2020 prijatie, že sa nemožno spoliehať na to, že masky ochránia pred COVID, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases, že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, a to ani v prípade, že ich nosia infikované osoby (kontrola zdroja), ani osoby vo všeobecnej komunite s cieľom znížiť ich vnímavosť.”

V máji 2021 sa v ďalšej štúdii zistilo, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, toto používanie neprinieslo očakávaný prínos. “Mandáty a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 medzi štátmi USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu … bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí.

Viac ako 170 štúdií zistilo, že masky boli neúčinné pri zastavení COVID, pričom namiesto toho boli škodlivé, najmä pre deti.