trumpimpeachment-810x500.jpg

Trumpovi odporcovia sa snažia diskvalifikovať exprezidenta z hlasovania v roku 2024, keďže sa objavujú právne problémy

16
Kultúra smrti

V súčasnosti sa objavujú výzvy na vyradenie bývalého prezidenta Donalda Trumpa z volebných zoznamov pre budúcoročné parlamentné voľby, pretože je proti nemu vznesené množstvo obvinení z trestných činov, čo vyvoláva vážne obavy o jeho životaschopnosť v prípade, že sa stane republikánskym prezidentským kandidátom v roku 2024.

Trump, súčasný favorit v poli GOP, čelí desiatkam obvinení v štyroch samostatných prípadoch, ktoré vyplývajú z jeho naliehania na vládu štátu Georgia, aby našla dôkazy o podvodoch pri hlasovaní v prezidentských voľbách v roku 2020, z jeho spochybňovania potvrdenia výsledkov volieb Kongresom, z jeho údajného uchovávania a zdieľania tajných dokumentov po odchode z funkcie a z jeho platby pornoherečke Stormy Daniels v roku 2016, údajne za to, aby mlčala o afére z minulosti.

Teraz prišla správa, že právnik z Palm Beach Lawrence Caplan podal v južnom okrese Floridy federálnu žalobu, v ktorej žiada, aby bol Trump diskvalifikovaný z volieb pre účasť na “vzbure” proti vláde, a že republikánsky štátny tajomník štátu New Hampshire David Scanlan hľadá právne usmernenie, či je zo zákona oprávnený alebo povinný vylúčiť Trumpa z volieb z rovnakého dôvodu.

Problémom je diskvalifikačná klauzula Štrnásteho dodatku k americkému zákonu. Ústavy, ktorý hovorí, že “[n]iktorá osoba” nemôže “zastávať žiadnu funkciu”, ktorá sa “zapojila do povstania alebo vzbury proti” Spojeným štátom, “ alebo poskytla pomoc alebo útechu ich nepriateľom.”Odvtedy, ako sa pochod na americký Kapitol, ktorý Trump zvolal 6. januára 2021 na protest proti potvrdeniu výsledkov volieb, skončil nepokojmi, bývalí prezidentovi”nepriatelia tvrdia, že išlo o pokus o “vzburu”, za ktorý by mal byť Trump diskvalifikovaný z budúceho úradu, hoci federálni vyšetrovatelia nikdy nenašli dôkazy, že by výtržnosti organizoval alebo zamýšľal Trump.

“Podstatou je, že prezident Trump sa zapojil do vzbury a zároveň poskytol pomoc a útechu iným osobám, ktoré sa do takýchto akcií zapájali, a to v jasnom zmysle týchto pojmov, ako sú definované v treťom oddiele 14. dodatku,”uvádza sa v podaní Caplana”.

“Je úplne jasné, že tento jeden prípad je presne tým druhom obvinení, na ktoré sa odvoláva tento tretí oddiel 14. dodatku,” povedal pre USA Today. “Je to jedna z tých vecí, ktoré, ak ste’čestný sprostredkovateľ, ak ste’čestný sudca a prečítate si dodatok a pozriete sa na fakty prípadu, odídete a poviete si, ‘Je’zakázaný.'”

“Keďže nie som právnik a nechcem rozhodovať vo vákuu, pred prijatím akéhokoľvek rozhodnutia si vyžiadam niekoľko právnych stanovísk o tom, čo je alebo nie je vhodné,” povedal Scanlan o tejto záležitosti. “Mám niekoľko interných zamestnancov - právnikov, ktorí sú odborníkmi na voľby. O stanovisko požiadam aj úrad generálneho prokurátora. A nakoniec, nech sa rozhodne akokoľvek, bude si to pravdepodobne vyžadovať nejaký vstup súdu.”

“Násilie vnímam ako naozaj nešťastnú udalosť v našich dejinách,” dodal. “Neviem, či som naozaj kvalifikovaný na to, aby som povedal, či to bolo ‘povstanie’ alebo nie. Myslím si, že o tom musia rozhodnúť súdy.”

Profesor práva na Harvarde Noah Feldman odmieta argument, že Trumpovi by sa mal zakázať výkon funkcie z dôvodu, že zatiaľ čo USA Najvyšší súd nikdy výslovne nerozhodol o miestnych úradníkoch konajúcich na základe diskvalifikačnej doložky, “v roku 1869 vydal predseda Najvyššieho súdu Spojených štátov Salmon P. Chase stanovisko obvodného súdu”, v ktorom “”rozhodol, že § 3 nie je automaticky vykonateľný — čo právnici nazývajú ‘samovykonateľný’ —, ale môže vstúpiť do platnosti len vtedy, ak Kongres prijme zákon, ktorý nariadi jeho vykonávanie. Takýto zákon dnes neexistuje.

Aj keď toto stanovisko nie je formálne záväzné, hovorí Feldman, zostáva “v drvivej väčšine najdôležitejším precedensom pri výklade oddielu 3. Od jeho stanovenia pred viac ako 150 rokmi ho Najvyšší súd ani ostatné odvolacie súdy vážne nespochybnili. Keďže je stále v platnosti, jeho ignorovanie by bolo aktom právnej nezodpovednosti."”

Odhliadnuc od právnej opodstatnenosti (alebo jej absencie) obvinení proti Trumpovi aj prípadného kroku na jeho vylúčenie z volieb, je pravdepodobné, že sa o tento krok pokúsia na budúci rok vo viacerých štátoch a upozorňuje na vážne otázky týkajúce sa jeho šancí prevziať Biely dom od prezidenta Joea Bidena.

Trump v súčasnosti disponuje 40,8-bodovým náskokom v celoštátnom priemere prieskumov verejnej mienky na nomináciu GOP. Podľa prieskumu spoločnosti Morning Consult poll zverejneného v utorok 62 % republikánov vníma Trumpa ako najschopnejšiu možnosť, ako poraziť Bidena. Napriek tomu Biden tesne vedie nad Trumpom vo väčšine národných priamych súbojov, teší sa vyššej priemernej priazni a je neobľúbený podstatne menej medzi swingovými voličmi – predtým, ako sa začnú súdne procesy, ktoré ešte viac ovplyvnia verejnú mienku a potenciálne poskytnú jeho protivníkom v parlamentných voľbách zámienku vylúčiť ho z volieb’.

Trump’Save America PAC má v roku 2023 minúť viac peňazí na súdne poplatky, ako kampaň získala v druhom štvrťroku, čo samotného Trumpa prinútilo priznal, že pokračujúce náklady na právnu obhajobu mu nechávajú “menej na reklamu ukazujúcu, že Krivý Joe je NAJhorší prezident v USA. HISTÓRII,”a že jeho preplnený rozvrh súdnych pojednávaní ho núti tráviť čas “mimo kampane.”

V apríli prieskum CNN/SSRS zistil, že 76 % respondentov uznalo, že najmenej významný z prípadov, platba Stormy Daniels, bol do tej či onej miery politicky motivovaný, ale 60 % ho aj tak podporilo, vrátane 62 % nezávislých. V piatok zverejnený prieskum spoločnosti Navigator Research zistil, že 62 % registrovaných voličov si myslí, že Trump spáchal trestný čin, vrátane 67 % nezávislých. Zistilo sa tiež, že výrazná väčšina celkových a nezávislých voličov považuje všetky štyri obvinenia za závažné.

Primárne voľby sa začnú v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe.