shutterstock_1662762004-810x500.jpg

Nedávno zverejnené dokumenty odhalili, že odborníci na choroby varovali CDC pred chybnými údajmi na podporu masiek

28
Neutral

Nedávno zverejnený dokument dokazuje, že špičkový odborník na choroby varoval americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) počas vypuknutia epidémie COVID, že propagácia masiek vychádza z chybnej interpretácie vedeckých údajov.

Obsah dokumentu nadobúda novú dôležitosť, keďže niektoré americké úrady sa snažia, aby boli masky používané v súlade so zákonmi. inštitúcie začínajú opätovne zavádzať povinnosť používať masky COVID-19.

Iniciatíva za funkčnú vládu (Functional Government Initiative, FGI) nedávno získala prostredníctvom zákona o slobodnom prístupe k informáciám (FOIA) list, ktorý v novembri 2021 poslal CDC špičkový epidemiológ Michael Osterholm, riaditeľ Centra pre výskum a politiku infekčných chorôb na Minnesotskej univerzite, a šesť jeho kolegov.

V liste Osterholm a jeho kolegovia profesori a výskumníci exhortovaličlenov predstavenstva CDC a Americkej spoločnosti pre infekčné choroby (IDSA), aby opravili “závažné chyby” na webovej stránke “Masky a pokrývky tváre pre verejnosť” na sieti COVID-19 Real-Time Learning Network, ktorú organizujú CDC a IDSA.

“Domnievame sa, že poskytnuté informácie a odporúčania môžu v skutočnosti vystaviť jednotlivca zvýšenému riziku, že sa nakazí vírusom SARS-CoV-2 a že u neho dôjde k závažnej alebo dokonca život ohrozujúcej infekcii,” napísal Osterholm.

Osterholm a jeho kolegovia “dôrazne vyzvali]” IDSA, aby “odstránila zo svojej webovej stránky návrh, že maskovanie zabraňuje závažnému ochoreniu”.

Kritizovali podporu tohto tvrdenia ako opierajúcu sa o “veľmi pochybný a zavádzajúci komentár”, ktorý je v rozpore s ich vlastným “hĺbkovým preskúmaním”, v ktorom uviedli, že “existuje málo a protichodných dôkazov, ktoré by naznačovali súvislosť medzi inokuláciou SARS-CoV-2 a závažnosťou ochorenia,” na ktorú majú vplyv skôr “hostiteľské faktory”, ako sú komorbidity.

Osterholm a jeho kolegovia vyjadrili obavy, že uvedenie takýchto nepodložených tvrdení na dôveryhodných webových stránkach, ako je napríklad stránka CDC, “nielenže poškodzuje dôveryhodnosť vedy a ohrozuje dôveru verejnosti skresľovaním dôkazov, ale poskytuje verejnosti aj falošné očakávania v oblasti ochrany dýchacích ciest.”

Tátoskupina výskumníkov tiež znevážila tvrdenie IDSA’o tom, že masky pomáhajú predchádzať prenosu COVID-19, pričom uviedla, žev citovanom výskume IDSA, ktorý bol realizovaný v novembri 2011, sa uvádza, že masky pomáhajú predchádzať prenosu COVID-19. 2020 Cochrane review, v skutočnosti protirečil vlastnému tvrdeniu organizácie’a namiesto toho dospel k záveru: “V porovnaní s nenosením masky môže mať nosenie masky malý alebo žiadny vplyv na to, koľko ľudí chytilo ochorenie podobné chrípke (deväť štúdií; 3507 ľudí); a pravdepodobne nemá vplyv na to, koľko ľudí má chrípku potvrdenú laboratórnym testom (šesť štúdií; 3005 ľudí),” uviedol list.

Tí ďalej poukázali na to, že jedna zo štúdií, ktorú IDSA uvádza ako dôkaz “účinnosti masky”, bola použitá ako príklad nedostatočne prísnej štúdie masky v komentári uverejnenom na webovej stránke Centra pre výskum a politiku infekčných chorôb (CIDRAP) Minnesotskej univerzity.

Pod listom je okrem Osterholma podpísaná aj Lisa M. Brosseauová, výskumná konzultantka Centra pre výskum a politiku infekčných chorôb na Minnesotskej univerzite (UMN); Kevin Escandon, výskumný pracovník UMN na oddelení infekčných chorôb a medzinárodnej medicíny; Angela Ulrichová, odborná asistentka Centra pre výskum a politiku infekčných chorôb UMN; Gregory Bix, profesor a zástupca vedúceho katedier neurochirurgie a neurológie na Tulane University; Angela Rasmussen, vedecká pracovníčka pre výskum v rámci Organizácie pre vakcíny a infekčné choroby na University of Saskatchewan; Chad Roy, profesor mikrobiológie a imunológie na Tulane University; a Saskia Popescu, odborná asistentka v rámci Programu biologickej obrany na George Mason University.

Lis bol zaslaný predstaviteľom CDC, zástupcom lekárskych a digitálnych redaktorov siete COVID-19 Real-Time Learning Network a členom predstavenstva IDSA, medzi ktorými bola aj Dr. Rochelle Walensky, ktorá bola riaditeľkou CDC počas vypuknutia epidémie COVID-19.

Asociácia IDSA je čiastočne financovaná CDC a spolupracuje s viacerými lekárskymi odbornými organizáciami, ktoré “vydávajú odporúčania na základe usmernení agentúry,”; podľa The Epoch Times, vrátane Americkej akadémie rodinných lekárov, Americkej akadémie pediatrov, Americkej akadémie pôrodníkov a gynekológov, Americkej akadémie lekárov, Spoločnosti pre medicínu kritickej starostlivosti, Americkej spoločnosti pre epidemiológiu v zdravotníctve a Spoločnosti farmaceutov pre infekčné choroby.

The Epoch Times poznamenal, že namiesto toho, aby IDSA a CDC prijali ponuku výskumníkov pomôcť opraviť jej vedecký posudok, aktualizovali svoju webovú stránku na podporujú maskovanie, pričom uvádzajú: “Maskovanie je kritickým nástrojom verejného zdravia na prevenciu šírenia COVID-19 a je dôležité si uvedomiť, že akákoľvek maska je lepšia ako žiadna maska.”

FGI uvedla vo vyhlásení, že “príbeh oficiálnych pokynov o maskovaní by mal znepokojovať americkú verejnosť,”pričom poukázala na to, že na začiatku epidémie dr. Anthony Fauci povedal, že nie je potrebné, aby väčšina ľudí nosila masky.

Fauci povedalv tom čase, 8. marca 2020, počas rozhovoru v relácii “60 Minutes”, “Práve teraz by v Spojených štátoch ľudia nemali chodiť v maskách.”

Hlavný lekársky korešpondent CBS News Dr. Jon LaPook reagoval: “Ste si tým’istý? Pretože ľudia to počúvajú naozaj pozorne.”

Fauci odpovedal: “Nie je’dôvod chodiť s maskou. Keď’ste uprostred epidémie, nosenie masky môže ľuďom pomôcť cítiť sa o niečo lepšie a môže dokonca blokovať kvapky, ale neposkytuje’dokonalú ochranu, ako si ľudia myslia. A často dochádza k nezamýšľaným dôsledkom — ľudia sa stále hrajú s maskou a stále sa dotýkajú svojej tváre.”

Fauciho’rady sú v súlade s usmerneniami CDC’na webovej stránke z roku 2019, ktoré odporúča, “CDC neodporúča, aby ľudia, ktorí sú zdraví, nosili masku na tvár na ochranu pred respiračnými ochoreniami vrátane COVID-19. Masku by ste mali nosiť len vtedy, ak vám to odporučí zdravotnícky pracovník.”

FGI poznamenal, že CDC a Fauci potom zmenili svoje stanovisko, “Ale keď sa objavili dôkazy proti látkovým maskám, premiérové vedecké zdravotnícke organizácie okopali päty a odmietli sa riadiť vedou alebo počúvať svojich dôveryhodných externých poradcov.”

“Že dr. Osterholm a jeho kolegovia cítili povinnosť vyjadriť obavy z čerešňovo vyberaných údajov a z nebezpečenstva, ktoré to predstavovalo pre dôveryhodnosť predstaviteľov verejného zdravotníctva a zdravie verejnosti, hovorí o tom, že v týchto agentúrach bolo niečo hlboko nefunkčné,” FGI pokračovala.

V posledných dňoch sa niektorí školy, nemocnice a podniky obnovili mandáty na maskovanie, odvolávajúc sa na rastúci počet prípadov z EG.5 COVID variantu. Vysoká škola Morris Brown College 20. augusta oznámila, že obnovila mandát na používanie masiek COVID “kvôli správam o pozitívnych prípadoch medzi študentmi v univerzitnom centre v Atlante.”

Medzičasom Bright Light News’ Glen Jung má upozornil, že príkazy na používanie masiek, spoločenský odstup a ďalšie opatrenia prijaté na prevenciu nákazy počas epidémie COVID-19 nedokázali zabrániť piatim nárastom prípadov COVID-19 v Kanade v rokoch 2020 až 2021.

Prezentoval videoklip, na ktorom je vidieť dr. Byrama Bridleho, docenta vírusovej imunológie na Ontario Veterinary College na University of Guelph, ktorý vysvetľuje, že chirurgické a látkové masky majú veľkosť pórov od 80 do 500 mikrónov, zatiaľ čo priemer vírusu COVID-19 je len jeden mikrón. 

“Najväčšia možná malá kvapôčka, ktorá poskytuje typický aerosól a vírusové častice, má priemer 62 mikrónov,” a teda môže “prejsť priamo cez” aj najmenší pór v chirurgickej alebo látkovej maske. 

Bridle demonštroval, že aj keď nosí celkovo päť trojvrstvových chirurgických masiek navrstvených na sebe, aerosóly z jeho dychu prechádzajú cez masky, čo vidieť na viditeľnej vlhkosti na okuliaroch držaných pred ústami.