GettyImages-1389915164-810x500.jpg

Bola Ukrajina obetným baránkom, aby sa zakryla úloha USA v bombardovaní plynovodu Nord Stream?

89
Kultúra smrti

Nemecký spravodajský magazín Der Spiegel zverejnil rozsiahlu správu o vyšetrovaní sabotáže plynovodu Nord Stream, v ktorej dospel k záveru, že všetky stopy vedú k tomu, že za útok je zodpovedná Ukrajina, ale že nemožno ignorovať dôkazy o zapojení USA.

Zpráva, ktorú vypracoval tím novinárov z časopisu Der Spiegel a nemeckej’verejnoprávnej televízie ZDF, označila útoky na plynovody Nord Stream v septembri 2022 za “najvýznamnejší sabotážny čin v európskych dejinách” a “útok na Nemecko.”

Vyšetrovatelia z nemeckého Spolkového súdneho dvora uviedli, že cieľom operácie bolo “spôsobiť trvalé škody na funkčnosti štátu a jeho zariadení. V tomto zmysle ide o útok na vnútornú bezpečnosť štátu.”

Detonácie v Baltskom mori 26. septembra 2022 spôsobili vážne poškodenie dvoch hlavných podmorských plynovodov medzi Ruskom a Nemeckom, čím sa stali nepoužiteľnými. Odvtedy sa medzi politikmi, novinármi a vojenskými expertmi objavujú špekulácie a teórie o páchateľoch útoku a dôvodoch, prečo to urobili. Ukrajina, Rusko, Poľsko, USA, a Veľká Británia boli diskutované ako najpravdepodobnejšie krajiny zodpovedné za sabotážny čin proti kritickej energetickej infraštruktúre.

Reportáž Spiegel cituje nemenovaného vysokého bezpečnostného predstaviteľa, ktorý povedal: “Toto je najdôležitejšie vyšetrovanie v povojnovej histórii Nemecka’kvôli jeho potenciálnym politickým dôsledkom.”

Ak by sa potvrdilo, že Ukrajina alebo ešte horšie, členský štát NATO, ako sú USA alebo Veľká Británia, stojí za sabotážou nemeckej infraštruktúry, mohlo by to úplne zmeniť kurz, ktorý Nemecko zaujme nielen pri pomoci Ukrajine v súčasnej vojne s Ruskom, ale mohlo by to úplne rozbiť alianciu NATO.

Na druhej strane, ak by Rusko sabotovalo plynovody (čiastočne vlastnené ruskou energetickou spoločnosťou Gazprom), mohlo by to aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy, čím by sa spustila klauzula o vzájomnej obrane a viedlo by to k priamej vojenskej akcii členov NATO proti Rusku.

Podľa vyšetrovania Der Spiegel, ktoré sa opiera predovšetkým o informácie spravodajských služieb rôznych krajín, skupina šiestich ľudí zmapovala malú jachtu s názvom Andromeda pod falošnou identitou, vyplávala do Baltského mora a umiestnila výbušniny vedľa plynovodov. Páchatelia museli byť profesionálni vojenskí potápači, aby sa mohli ponoriť do hĺbky približne 80 metrov (262 stôp) a uskutočniť túto operáciu. Výbušniny boli odpálené na diaľku o niekoľko dní neskôr, keď už posádka bola nejaký čas mimo lode.

Spiegel cituje zdroje, ktoré uviedli, že “vyšetrovatelia sú si istí, že sabotéri boli na Ukrajine pred útokom aj po ňom.”

“A možné motívy sa zdajú byť jasné aj medzinárodným bezpečnostným kruhom: Cieľom vraj bolo pripraviť Moskvu o dôležitý zdroj príjmov na financovanie vojny proti Ukrajine,”uvádzajú autori vyšetrovacej správy,“a zároveň raz a navždy zbaviť Putina jeho najdôležitejšieho nástroja na vydieranie nemeckej vlády.”

V závere článku sa uvádza, že “celkový obraz vytvorený z kúskov skladačky technických informácií sa stal celkom jasným” a že “vyšetrovatelia nadobudli také presvedčenie, že stopy teraz ukazujú len jedným jediným smerom. Smerom na Ukrajinu.”

Využíva americký Deep State Ukrajinu ako obetného baránka?"

Krátko po tom, ako sa v roku 2022 stal útok na Nord Stream, sa ľudia, ktorí naznačovali, že za útoky na Nord Stream mohol byť zodpovedný niekto iný ako Rusko, stretli s posmechom a mainstreamové médiá a západní politici ich označovali za “konšpiračných teoretikov”.

Myšlienka, že Rusko vyhodilo do vzduchu svoje vlastné potrubie, keď by mohlo kontrolovať, koľko plynu prúdi do Nemecka, a využiť ho na vyvíjanie tlaku na Nemecko, sa však väčšine ľudí zdala príliš smiešna a nezmyselná na to, aby jej uverili. Der Spiegel cituje spolkového prokurátora z Nemecka, ktorý priznal, že “nemáme žiadne dôkazy ani potvrdenie” o akejkoľvek ruskej účasti na útokoch.

Akkoľvek Ukrajina určite mala motív uskutočniť takýto útok na ruskú a nemeckú infraštruktúru, zostáva veľmi otázne, či ukrajinské komando konalo samostatne bez podpory USA.USA alebo iných členov NATO.

“Najmä Američania sa hlasno vyjadrovali proti projektu,” Der Spiegel napísal vo svojej správe.“Washington totiž považoval Nord Stream 2 za taký nebezpečný, že varoval Nemecko, že jeho dokončenie by výrazne poškodilo americko-nemeckúnemecké vzťahy.

Napriek tomu Der Spiegel rýchlo odmietol možnosť, že by sa USA zapojili do útokov na Nord Stream.

Viacerí vysokopostavení členovia Bidenovej administratívy však vyjadrili nespokojnosť s hospodárskou spoluprácou medzi Ruskom a Nemeckom prostredníctvom projektu Nord Stream. Zdá sa, že samotný prezident Joe Biden sa vo svojich komentároch z februára 2022, krátko pred začiatkom rusko-ukrajinskej vojny, vyhrážal zničením plynovodov.

“Ak Rusko napadne [Ukrajinu] … potom už Nord Stream 2 nebude. Ukončíme ho,” Biden povedal. Reportér sa potom prezidenta spýtal, ako to urobí, keďže plynovod je pod kontrolou Nemecka’. Biden odpovedal: “Sľubujem vám, že to’dokážeme urobiť.”

Námestníčka amerického ministra Victoria Nulandová sa podobne vyjadrila v januári 2022. “Ak Rusko napadne Ukrajinu, tak či onak, Nord Stream 2 sa nepohne dopredu,” Nulandová vyhlásila.

Spekulácie o zapojení USA sa ešte viac posilnili, keď Radek Sikorski, bývalý poľský minister obrany a súčasný poslanec Európskeho parlamentu, ktorý má úzke väzby na Bidenovu administratívu, napísal na Twitteri: “Ďakujeme, USA” spolu s obrázkom vodnej hladiny nad jedným z únikov plynu. Poslanec neskôr príspevok vymazal.

Žurnalisti Seymour Hersh a Tucker Carlson a ľavicový ekonóm Jeffrey Sachs vyjadrili presvedčenie, že za útokmi na Nord Stream stoja USA. Hersh označil príbeh o potápačoch z jachty, ktorí vyhodili do vzduchu potrubie, za “úplný hoax.”

Predpokladajúc, že do útokov na Nord Stream boli zapojení príslušníci americkej armády alebo spravodajských služieb, obviňovanie Ukrajiny z útoku by bolo vhodné, aby sa zabránilo politickej katastrofe. Der Spiegel predkladá možné riešenie problému, ktoré by si nevyžadovalo obetovanie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Namiesto toho by sa dalo tvrdiť, že ukrajinský vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj velil útoku bez Zelenského’vedomia alebo súhlasu.

Der Spiegel napísal: “Podľa informácií muži [ktorí vyhodili do vzduchu ropovody] boli pod velením ukrajinského vrchného veliteľa Valerija Zalužného, ale prezident Volodymyr Zelenskyj zrejme nebol o pláne informovaný.”

“Experti na spravodajské služby a odborníci na bezpečnostnú politiku však považujú za nepravdepodobné, že by v tom mal prsty ukrajinský prezident Zelenskyj: V prípadoch sabotáže sa politické vedenie často zámerne drží v nevedomosti, aby mohlo neskôr hodnoverne poprieť akúkoľvek vedomosť,”článok Spiegel uvádza.

Zavinenie operácie Nord Stream ukrajinským generálom a jeho použitie ako obetného baránka by bolo pre americký Deep State nepochybne spôsobom, ako sa vyhnúť rozpadu západného spojenectva a pokračovať vo svojej činnosti ako zvyčajne.