heiner-koch-810x500.jpg

Berlínsky arcibiskup povolil "požehnanie" zväzkom osôb rovnakého pohlavia s odvolaním sa na pápeža Františka a pápeža Fernandeza

62
Kultúra smrti

Arcibiskup berlínskej arcidiecézy Heiner Koch oficiálne povolil požehnanie erotických vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia. 

Prelát ako zdôvodnenie uviedol vyjadrenia pápeža Františka a arcibiskupa Victora Fernandeza na túto tému. 

V liste adresovanom kňazom, diakonom a všetkým pastoračným pracovníkom svojej diecézy Koch uviedol, že bude tolerovať rozhodnutie farárov požehnať zväzky osôb rovnakého pohlavia a nepodnikne “voči nim disciplinárne kroky”. 

Arcibiskup sa odvolal na uznesenie heretickej synodálnej cesty, ktorá schválilapožehnania osobám rovnakého pohlavia začiatkom tohto roka. Koch však svoje rozhodnutie odôvodnil aj citátom z Františkovej’kontroverznej encykliky z roku 2016 Amoris Laetitia. Povedal, že týmto dokumentom  pápež dáva “pastierom veľkú voľnosť pri zaobchádzaní s ľuďmi v tzv. neregulárnych’situáciách.” 

 ČÍTAJTE: Pápež František zrejme odmieta myšlienku, že homosexuáli sú povolaní k čistote 

Koch povedal, že on sám nebude žehnať homosexuálnym vzťahom, pokiaľ nedôjde k oficiálnej zmene vatikánskeho vyhlásenia, že Cirkev nemá právomoc ich žehnať. Kongregácia pre náuku viery vyjadrila tento ortodoxný postoj v odpovedi na dubium v roku 2021. 

Koch však naznačil že postoj Vatikánu&nbspsa môže čoskoro zmeniť, pričom sa odvolal na nedávne vyjadrenia novovymenovaného prefekta Dikastéria pre náuku viery, arcibiskupa Victora Fernandeza. Argentínsky prelát, ktorého si František vybral za svojho strážcu doktríny, naznačil, že požehnanie osôb rovnakého pohlavia by Cirkev mohla schváliť, ak nespôsobí zmätok v otázke povahy sviatostného manželstva, ktoré je medzi mužom a ženou. 

Nemecký arcibiskup, zrejme posilnený Františkovými a Fernandezovými vyjadreniami, napísal, že táto otázka bola v jeho arcidiecéze interne prediskutovaná. Predstavil “argumenty za” a “proti”, ktoré mu boli ponúknuté, pričom voľbu vykreslil ako dve rovnako platné možnosti. 

Koch povedal, že “očakáva, že“rozhodnutie pastierov za alebo proti požehnaniu [zväzku osôb rovnakého pohlavia] bude rešpektované.” 

Podľa katolíckeho spravodajstva katholisch.de toto povolenie platí aj pre civilne “znovu zosobášených” rozvedených, ktorí si chcú dať požehnať svoje neregulárne vzťahy. 

Nemeckí biskupi na ceste k protestantizmu 

Mathias von Gersdorff, katolícky komentátor a vedúci nemeckej odnože TFP (Tradícia, rodina, majetok), v videu uviedol, že arcibiskup Koch vymýšľa “akési agnostické náboženstvo” a že v berlínskej arcidiecéze pácha “akúsi schizmu”. 

Von Gerdorff označil Kochovo&nbsprozhodnutie nechať každého kňaza súkromne rozhodnúť, či požehná zväzky osôb rovnakého pohlavia za nezmyselné a slabé. Kochov’postoj prirovnal k postoju mnohých nemeckých biskupov na začiatku šestnásteho storočia počas protestantského povstania Martina Luthera’. Títo biskupi, ktorí nezaujali jasný postoj a snažili sa vyhovieť tak katolíckej, ako aj protestantskej strane, sa nakoniec všetci stali protestantmi, poznamenal von Gersdorff. 

Abp. Koch’podporuje sexuálne hriechy 

Pápež František vymenoval Kocha za berlínskeho arcibiskupa v roku 2015, keď už bol známy heterodoxný postoj nemeckého biskupa’k vzťahom osôb rovnakého pohlavia a “znovu zosobášených” rozvedených. V roku 2017 nemecký prelát podporilprogram “sexuálnej výchovy”, ktorý propagoval smilstvo a dokonca potraty. Koch sa tiež vyjadrilza “inú formu rodiny” okrem sviatostného manželstva. Ďalej sa verejne ospravedlnil za učenie Katolíckej cirkvi’o homosexuálnych aktoch, keď počas ekumenickej pro-LGBT bohoslužby, na ktorej sa zúčastnil v Berlíne, povedal, že “homofóbia” je “nesvätou líniou tradície” v Cirkvi.