crampton-810x500.jpg

"Boj sa neskončil": Obhajcovia sľubujú odvolanie po tom, čo boli záchrancovia za život uznaní za vinných v procese FACE v DC

43
Kultúra smrti

Obhajcovia zastupujúci niekoľkých pro-life aktivistov, ktorí boli v utorok uznaní vinnými zo sprisahania a porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE), prisľúbili, že sa proti tomuto “poburujúcemu” rozhodnutiu odvolajú, pričom pre LifeSiteNews uviedli, že “boj sa ešte neskončil.”

Ako LifeSiteNews podrobne informoval, päť aktivistov proti potratom - Lauren Handyová, John Hinshaw, William Goodman, Heather Idoniová a Herb Geraghty - sa v uplynulom týždni postavilo pred súd za blokovanie prístupu na Washingtonskú chirurgickú kliniku v centre Washingtonu, D.C, pri tradičnej záchrannej akcii v októbri 2020. Pri pro-life “záchranných akciách” aktivisti fyzicky zasahujú v snahe zabrániť ženám podstúpiť interrupciu. 

V utorok porota vo Washingtone uznala piatich pro-life aktivistov vinnými zo sprisahania proti právam a porušenia zákona FACE, informoval vtedy LifeSiteNews. 

Všetci piati boli po vynesení rozsudku okamžite uväznení, pretože ich konanie s cieľom fyzicky zablokovať interrupciu bolo považované za  zločin násilia.”Aktivistom hrozí za ich snahu zabrániť ženám zabíjať svoje nenarodené deti viac ako desať rokov väzenia.

V rozhovore pre LifeSiteNews pred budovou okresného súdu krátko po vynesení rozsudku právnik Steve Crampton z konzervatívnej právnickej firmy Thomas More Society – ktorá Handyovú zastupovala – povedal, že “samotný rozsudok nás v skutočnosti neprekvapil”, ale okamžité uväznenie obžalovaných bolo “šokom” a “paródiou.” 

Crampton povedal, že určenie, že obžalovaní spáchali násilný trestný čin, bolo “absurdné”, keďže všetci záchranári sa dohodli na “nenásilí.”

“Skutočné násilie, ako všetci vieme, je to, čo sa deje vo vnútri tej kliniky s deťmi každý deň,” povedal. “Takže obviňovať tu Lauren a ostatných nežných aktivistov z násilia je naozaj smiešne.”

Crampton povedal, že porota bola nútená rozhodnúť na základe dôkazov, ktoré boli “veľmi úzke a obmedzené, ” a uviedol, že jeho firma plánuje “dôrazne podať odvolanie v mnohých otázkach.”

“Podľa nášho názoru Lauren”skutočným previnením nebolo to, že vstúpila do interrupčnej kliniky,” navrhol Crampton. “Bolo to jej odmietnutie mlčať tvárou v tvár pokračujúcemu a všadeprítomnému zlu. A ak si myslia, že jej uväznenie ju umlčí, myslím si, že’majú na svedomí inú vec.”

“Lauren je bojovníčkou za tých najnevinnejších a najbezbrannejších medzi nami. A Spoločnosť Thomasa Mora má v úmysle za ňu tiež energicky bojovať,”povedal. “Myslíme si, že v tomto prípade ešte zďaleka nebolo povedané posledné slovo.”

Advokát Robert Dunn, ktorý zastupoval Idoni, súhlasil s Cramptonom, že “boj sa ešte neskončil.”

“Máme návrhy na vynesenie oslobodzujúceho rozsudku, o ktorých sudca ešte definitívne nerozhodol,” povedal Dunn pre LifeSiteNews a dodal, že podľa neho je určenie “zločinu násilia” s cieľom uväzniť obžalovaných pred ich zatiaľ neurčeným rozsudkom “nehoráznym konaním Bidenovho ministerstva spravodlivosti.”

Výkonná riaditeľka organizácie Progresívne protipotratové povstanie (PAAU) Caroline Taylor-Smithová v príhovore k priaznivcom pred budovou súdu prisľúbila, že bude naďalej presadzovať spravodlivosť pre zavraždené nenarodené deti, pričom osobitnú pozornosť venovala extrémne neskoro narodené deti známe ako “The Five”, ktoré sa údajne našli mŕtve a znetvorené pred Washingtonskou chirurgickou klinikou. Množstvo lekárnikov naznačilo, že prinajmenšom niektoré z detí mohli byť zabité po tom, ako sa narodili živé. Abortista Cesare Santangelo predtým povedal v roku 2013 podľa tajného videa, že by nepodnikol “extra” opatrenia na záchranu dieťaťa, ktoré bolo plánované na potrat, ale narodilo sa živé.

Obvinenia proti záchrancom, ktorí sú proti potratom, vyplývajú z dvojnásobného obvinenia federálnej veľkej poroty obvinenia deviatich odporcov potratov za údajnú účasť “na konšpirácii s cieľom vytvoriť blokádu na klinike reprodukčnej zdravotnej starostlivosti, aby sa zabránilo klinike poskytovať a pacientom prijímať služby reprodukčnej zdravotnej starostlivosti” pre blocking access to the Washington-Surgi Clinic.

Lauren Handy, 29; Jonathan Darnel, 40; Jay Smith, 32; Paulette Harlow, 73; Jean Marshall, 72; John Hinshaw, 67, Heather Idoni, 61;  William Goodman, 52; a pro-life hrdinka Joan Bell, 74, boli za toto úsilie obvinení zo sprisahania proti právam a porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE). 

Herb Geraghty, 25-ročná samozvaná ateistka, ktorá sa identifikuje ako muž, ale je rozhodne proti potratom, bola obvinená samostatne za svoje zaangažovanosť v tej istej “záchrannej akcii.”

Podľa tlačovej správy ministerstva spravodlivosti sa pro-life aktivisti zúčastnili na “sprisahaní” s cieľom zablokovať prístup do Washingtonskej chirurgickej kliniky.

“Handy, Smith, Harlow, Marshall, Hinshaw, Idoni, Goodman a Bell násilne vstúpili na kliniku a pustili sa do blokovania dvoch dverí kliniky pomocou svojich tiel, nábytku, reťazí a lán,” uvádza sa v tlačovej správe. Po vytvorení blokády Darnel naživo vysielal zábery z činnosti svojich spoluobžalovaných.”

Prokurátori uviedli, že obžalovaní porušili zákon FACE, keď použili “fyzickú obštrukciu s cieľom zraniť, zastrašiť a zasahovať do činnosti zamestnancov kliniky’a pacientky, pretože poskytovali alebo získavali služby reprodukčného zdravia.”

Zákon FACE (18 U.S.C. § 248(a)(3)) zakazuje “násilné, výhražné, poškodzujúce a obštrukčné správanie, ktorého cieľom je poškodiť, zastrašiť alebo zasahovať do práva na vyhľadávanie, získavanie alebo poskytovanie služieb reprodukčného zdravia.” 

Od 6. septembra sa zvyšných päť aktivistov postaví pred súd za tú istú záchranu v októbri 2020 vo Washingtone, D.C. LifeSiteNews bude o týchto dôležitých prípadoch naďalej informovať.

Tak ako ich kolegom, v prípade usvedčenia môže každému z nich hroziť 11 rokov väzenia plus tri roky prepustenia pod dohľadom a pokuta až do výšky 350 000 dolárov.