GettyImages-1235032401-e1681809886768-810x500.jpg

PREKÁŽKA: Sudca rozhodol, že McCarrick nie je spôsobilý predstúpiť pred súd v prípade obvinenia zo sexuálneho útoku

56
Kultúra smrti

Obvinenia zo sexuálnych útokov voči Theodorovi McCarrickovi boli dnes stiahnuté po tom, čo sudca rozhodol, že zosadený prelát nie je duševne spôsobilý na súdny proces.

Obvinenia voči bývalému kardinálovi - ktorý pôsobil ako arcibiskup Washingtonu, D.C. v rokoch 2001 až 2006 a ktorý sa tešil vysokému postaveniu v Katolíckej cirkvi a mal ľahký prístup do Vatikánu - zahŕňali tri obvinenia z neslušného ublíženia na zdraví a útoku na osobu vo veku 16 rokov.

James Grein, ktorý je známy ako McCarrickova’prvá obeť, sa s LifeSiteNews podelil o svoje vyhlásenie pre okresný súd v Dedhame týkajúce sa prípadu Commonwealth’proti McCarrickovi. V Greinovom’vyhlásení sa čiastočne uvádza: 

[N]ovej súd dospel k záveru, že pán McCarrick nie je spôsobilý predstúpiť pred súd. Tento záver vychádza zo správ podaných dvoma odborníkmi, z ktorých obaja sú psychiatri a jeden z nich je forenzný špecialista. Nie som si vedomý dĺžky rozhovorov medzi týmito odborníkmi a pánom McCarrickom, ktorých cieľom bolo určiť úroveň jeho spôsobilosti, ale v porovnaní s mojimi skúsenosťami s ním boli určite krátke. Chápem, že jeden zo znalcov uviedol, že pán McCarrick bol inteligentný a výrečný. Mám problém zmieriť sa s predstavou, že niekto, kto je inteligentný a výrečný, zároveň nie je kompetentný postaviť sa pred súd a zodpovedať sa za svoje činy. 

Chápem, že byť uznaný za nekompetentného na súdne konanie neznamená oslobodenie. Ale nebude uznaný vinným a zdá sa, že jemu a jeho obhajcom nič nebráni v tom, aby vyhlásili, že ‘nikdy nebol odsúdený za obvinenia vznesené proti nemu v Massachusetts.’

Grein na záver poukázal na pretrvávajúcu nespravodlivosť týkajúcu sa McCarricka, ktorý sa nebude zodpovedať pred massachusettským súdom. Do kontrastu postavil utrpenie, ktoré mu bolo spôsobené počas celého života, s McCarrickovým’útekom pred spravodlivosťou dnes ráno:

Obávam sa, že môžem čeliť odplate zo strany jeho stúpencov. V roku 2018, po tom, ako som zverejnil svoje meno v Baltimore, MD, McCarrick poslal svojich nasledovníkov ku mne domov, aby mi pripomenuli, že je ‘najmocnejším mužom v USA, ak nie na svete.’ Prvýkrát mi to povedal v roku 2012 na pohrebe mojej matky. Jeho zlovestné oči a hlas ma varovali pred odplatou, ak by som to zverejnil.

Podal som obžalobu v tejto veci v nádeji, že na tomto súde nájdem spravodlivosť. Namiesto toho McCarrick chodí po slobode a mne nezostalo nič. Nič okrem pretrvávajúceho strachu z dvakrát hroziacej odplaty.

Vo februári McCarrickovi’advokáti požiadali o zrušenie prípadu z dôvodu “výraznej” a “zhoršujúcej sa” demencie ich klienta.

“Zatiaľ čo [McCarrick] má obmedzené chápanie trestného konania proti nemu, jeho postupujúce a nenapraviteľné kognitívne deficity mu znemožňujú zmysluplne sa radiť s obhajcom alebo účinne pomáhať pri vlastnej obhajobe,” argumentovali jeho advokáti podľa Associated Press.

V jún, znalec najatý prokuratúrou súhlasil, že zneuctený bývalý prelát nie je spôsobilý postaviť sa pred súd.

V posledných rokoch sa prihlásilo 14 maloletých a najmenej osem dospelých duchovných a seminaristov, ktorí McCarricka obvinili zo sexuálneho zneužívania, uvádza BishopAccountability.org.

Dodatočne bol McCarrick obvinený vo Wisconsine v apríli zo sexuálneho napadnutia 18-ročného chlapca na chate pri jazere v juhovýchodnej oblasti štátu v roku 1977. Podľa Associated Press údajná obeť vyšetrovateľom povedala, že McCarrick ju sexuálne zneužíval od jej 11 rokov. Tvrdil tiež, že McCarrick ho brával na večierky, kde ho sexuálne zneužívali iní muži.

McCarrick vždy odmietalvšetky obvinenia zo sexuálneho zneužívania vznesené voči nemu.

odvolaný v roku 2019, sa predpokladá, že McCarrick naďalej žije v Missouri. 

****

Carrickova obeť James Grein’úplné vyhlásenie pre okresný súd v Dedhame týkajúce sa prípadu Commonwealth v. Theodore McCarrick

Dekujem za povolenie predložiť toto vyhlásenie súdu. Hoci neočakávam, že ovplyvní rozhodnutie súdu’v predmetnej veci, domnievam sa, že záznam by mal odrážať to, čo toto rozhodnutie robí so mnou.

Vyžadovalo si to z mojej strany veľkú odvahu, aby som od roku 2018 vystúpil a odhalil skutočného Theodora McCarricka. Očakával som, že toto konanie uzavrie aspoň jedno z mnohých zneužití, ktoré som utrpel z rúk P. McCarricka’. Ale nestane sa tak, nie preto, že by obvinenia boli falošné – nie sú – ale preto, že dvaja psychológovia zistili, že tento brilantný muž už nie je schopný pochopiť nuansy trestného konania proti nemu. Nie preto, že by už nechápal fakty o tom, čo urobil vo Wellesley v roku 1974. Fotografie a svedectvá dokazujú, že bol prítomný vo Wellesley, dokázané dravé spôsoby a jeho vylúčenie z Katolíckej cirkvi ukazujú súdu presne toho človeka, ktorý je tu prezentovaný. Theodore McCarrick bol súčasťou mojej najbližšej rodiny od roku 1945 a mojím zneužívateľom od roku 1969 do roku 1989. Takmer z prvej ruky sme mohli pozorovať dráhu jeho pôsobenia v Katolíckej cirkvi. McCarrickov’život bol okamžitým a neuveriteľným vzostupom na vrchol Cirkvi. Všetky jeho ocenenia boli dobre uvedené a zverejnené, aby ich videl celý svet. Bol charizmatický, inteligentný a vtipný. Jeho myseľ dokázala pracovať rýchlo a pomerne rýchlo ovládal svoje publikum. Bol geniálny a podľa mňa stále je. Teraz sa však o ňom vie aj to, že bol dravec. Vždy chápal, čo robí, a veril, že ho to nebude stáť žiadne osobné náklady. Ale pre mňa to osobnú cenu malo. Toto konanie mu malo poskytnúť miernu odplatu.

Ale teraz súd dospel k záveru, že pán McCarrick nie je spôsobilý postaviť sa pred súd. Tento záver vychádza zo správ podaných dvoma odborníkmi, z ktorých obaja sú psychiatri a jeden z nich je forenzný špecialista. Nie som si vedomý dĺžky rozhovorov medzi týmito odborníkmi a pánom McCarrickom, ktorých cieľom bolo určiť úroveň jeho spôsobilosti, ale určite boli krátke v porovnaní s mojimi skúsenosťami s ním. Chápem, že jeden zo znalcov uviedol, že pán McCarrick bol inteligentný a výrečný. Mám problém zmieriť sa s predstavou, že niekto, kto je inteligentný a výrečný, zároveň nie je spôsobilý postaviť sa pred súd a zodpovedať sa za svoje činy.

Chápem, že uznanie za nespôsobilého postaviť sa pred súd neznamená oslobodenie. Ale nebude uznaný za vinného a zdá sa, že jemu a jeho obhajcom nič nebráni v tom, aby vyhlásili, že “nikdy nebol odsúdený za obvinenia vznesené proti nemu v Massachusetts.”  

Jeho obhajcom zrejme došli odklady, aby ďalej zdržiavali konanie, a tak prešli na otázky spôsobilosti. Len oni a P. McCarrick vedia, do akej miery ho koučovali, aby ho pripravili na dva výsluchy. Ak McCarricka uznajú za nekompetentného, budú mať vyhraté a spravodlivosť prehratú.

Ak McCarricka uznajú za nekompetentného, odíde na slobodu a ja sa obávam, že môžem čeliť odplate zo strany jeho stúpencov. V roku 2018, po tom, čo som zverejnil svoje meno v Baltimore, MD, McCarrick poslal svojich stúpencov ku mne domov, aby mi pripomenuli, že je “najmocnejší muž v USA, ak nie na svete.” Prvýkrát mi to povedal v roku 2012 na pohrebe mojej matky. Jeho zlovestné oči a hlas ma varovali pred odvetou, ak to zverejním.

Podal som obžalobu v tejto veci v nádeji, že na tomto súde nájdem spravodlivosť. Namiesto toho McCarrick chodí po slobode a mne nezostalo nič. Nič okrem pretrvávajúceho strachu z dvakrát hroziacej odvety.

James Grein