shutterstock_441310921-810x500.jpg

Vysokopostavení sudcovia sa pred vymenovaním Trudeauom zúčastnili na drahých benefičných akciách Liberálnej strany: správa

45
Kultúra smrti

Prebiehajúce vyšetrovanie možného zvýhodňovania pri menovaní kanadských sudcov ukázalo, že viacerí sudcovia najvyššieho súdu, ktorých vymenoval premiér Justin Trudeau, boli nielen straníckymi darcami, ale len krátko pred svojím vymenovaním sa zúčastnili aj na benefičných akciách Liberálnej strany s vysokými poplatkami.  

Nové odhalenia vyplývajú z vyšetrovania National Post týkajúceho sa menovania sudcov, ktoré analyzovala Nadácia investigatívnej žurnalistiky (IJF) a ktoré pochádza z údajov získaných z databázy federálnej vlády’Orders in Council s. 

Mená, ako aj príkazy z databázy Orders in Council boli porovnávané so zoznamom registrovaných darcov strany Elections Canada od roku 2019 do súčasnosti.  

Z údajov vyplýva, že traja federálni sudcovia, Robert Armstrong, Michel Bourque a Kevin Feth, vymenovaní na Najvyšší súd Alberty’majú tiež mená blízke menám z registra darcov liberálov’.  

V správe National Post sa uvádza, že Armstrong a Borque sa od októbra 2017 do septembra 2021 zúčastnili na mnohých podujatiach Liberálnej strany zameraných na získavanie finančných prostriedkov. Armstrong sa stal sudcom vo februári 2021, pričom Borque dostal menovanie v decembri 2021. 

Všetky federálne fundraisingové podujatia, na ktorých sa zúčastňuje minister vlády alebo líder strany a ktoré si účtujú viac ako 200 dolárov na osobu, majú povinnosť oznámiť tieto informácie Elections Canada. 

Šokujúce odhalenia sa stali známymi v rovnakom čase ako nedávne odhalenieé, o ktorom LifeSiteNews tiež informoval, vyplýva, že viac ako 75 percent nedávno vymenovaných kanadských sudcov sú darcovia Trudeauovej’Liberálnej strany. 

Niektoré mená vymenovaných sudcov sú uvedené aj ako členovia Laurierovho klubu, ktorý je exkluzívnym klubom darcov liberálov. Na to, aby sa človek stal členom tohto klubu, musí ročne darovať maximálnu sumu povolenú zákonom, teda 1 700 dolárov.  

Odhalilo sa, že darcom Liberálnej strany je aj ontarijská sudkyňa Jana Steeleová. Steeleová sa zúčastnila na podujatí Laurier Club, na ktorom sa v roku 2019 zúčastnil aj Trudeau. Toto podujatie stálo neuveriteľných 1 625 dolárov na osobu.  

Do toho, že sú darcami Liberálnej strany, boli zapletení aj ďalší dvaja sudcovia, jeden sudca Najvyššieho súdu Ontária a druhý z Najvyššieho súdu Newfoundlandu a Labradoru.  

Podľa National Post,žiaden zo šiestich sudcov neodpovedal na žiadosť o komentár týkajúci sa ich väzieb na Liberálnu stranu.  

Konzervatívna strana odsúdila pomalé vymenúvanie sudcov, že sa robí preto, aby Trudeau mohol dosadiť nových sudcov alebo iných štátnych zamestnancov, ktorí sú jeho “liberálnymi dôvernými priateľmi.” 

Podľa spoluzakladateľa organizácie Democracy Watch’s Duffa Conachera menovanie sudcov priateľských k liberálom narúša dôveru verejnosti v súdnictvo.  

“Mať premiéra na podujatí a mať možnosť ukázať premiérovi, ako veľmi podporujete jeho stranu, tvárou v tvár, je niečo, čo by malo každého veľmi znepokojovať, pretože je to prístup a vplyv, ktorý je dostupný len tým, ktorí si to môžu dovoliť, a to poškvrňuje rozhodnutia,” povedal. 

Dodal, že “Laurier Club ukazuje, že liberáli výslovne povedali: ‘Dajte nám viac peňazí, získate väčší prístup.’ A prístup vám dáva možnosť vplyvu.” 

Od roku 2016 údaje ukazujú, že počet vymenovaných sudcov priateľských ku konzervatívcom prudko klesol. Zaujímavé je, že množstvo darcov Novej demokratickej strany (NDP) vymenovaných v rokoch 2016 až 2022 sa takmer zdvojnásobilo. Nie je to žiadne prekvapenie vzhľadom na súčasnú dohodu NDP’s liberálmi, ktorá ich má udržať pri moci až do roku 2025.  

Údaje odhaľujú, že z 1 308 sudcovských a tribunálnych nominácií, ktoré uskutočnili Trudeauovi liberáli od opätovného nástupu k moci v roku 2016, až 76,3 % jej nominantov darovalo peniaze Liberálnej strane Kanady.  

Proti tomu len 22,9 percenta menovaných bolo darcami Konzervatívnej strany Kanady a len 17,9 percenta dalo peniaze Novej demokratickej strane. Za zmienku stojí, že niektorí sudcovia darovali viac ako jednej politickej strane, tento počet bol však nízky.  

V súčasnosti je približne osemdesiat voľných miest, ktoré musí federálna vláda obsadiť. Podľa predsedu Najvyššieho súdu Richarda Wagnera je počet miest, ktoré treba obsadiť, a situácia blížiaca sa krízovej úrovni.   

Podľa Trudeau’úradu sa “stranícke databázy” už nepoužívajú na preverovanie potenciálnych kandidátov na sudcov.  

Vymenovanie liberálom naklonených sudcov Trudeauom sa rozšírilo aj na verejné komisie.  

Začiatkom tohto roka Trudeau vymenoval “rodinného priateľa” a bývalého generálneho guvernéra Davida Johnstona, aby vyšetril údajné zasahovanie komunistickej Číny do nedávnych kanadských volieb. Po veľkej odozve však Johnston v júni odstúpil z funkcie “osobitného spravodajcu”.   

Trudeau vlani vymenoval aj Liberálom nakloneného sudcu Paula Rouleaua do čela Komisie pre výnimočný stav verejného poriadku, ktorá má vyšetriť bezprecedentné použitie zákona o výnimočnom stave liberálnou vládou’proti protestu proti demonštrácii Freedom Convoy.