Santangelo-810x500.jpg

Polícia v DC začala vyšetrovanie potratára, ktorý bol zachytený na nahrávke, ako hovorí o umierajúcich deťoch

60
Kultúra smrti

Mestská polícia v Kolumbii vyšetruje známeho potratára Cesareho Santangela, ktorého účasť na neskorých interrupciách inšpirovala aktivizmus, za ktorý bola tento týždeň odsúdená skupina zástancov života.

Ako LifeSiteNews podrobne informoval, aktivisti Lauren Handyová, John Hinshaw, William Goodman, Heather Idoniová a Herb Geraghty sa v uplynulom týždni postavili pred súd za blokovanie prístupu do Washingtonskej chirurgickej kliniky v októbri 2020. V utorok ich porota vo Washingtone uznala vinnými zo sprisahania proti právam a z porušenia federálneho zákona o slobodnom prístupe ku klinikám (FACE). Hrozí im viac ako desať rokov väzenia, hoci ich advokáti prisľúbili, že sa odvolajú.

Počas súdneho procesu Handyová vypovedala, že ju čiastočne inšpirovalo zhliadnutie tajného investigatívneho videa skupiny Live Action z roku 2013, v ktorom Santangelo vysvetľuje, že aby zabránil pohybu detí po ich odobratí matkám, “snažím sa najprv prerušiť pupočnú šnúru a počkáme, kým prestane pulzovať, a takýmto spôsobom plod vyprchá ako prvý, takže sa ne“zvykne v tomto štádiu tehotenstva, je príliš skoro na to, aby prežil. Zvyčajne zanikne krátko po narodení." ”Porote nebolo počas súdneho procesu umožnené vidieť video.

“Moje presvedčenie bolo, že ak dieťa prežije pokus o potrat, necháme ho zomrieť. Moje presvedčenie bolo, že sa to už stalo,” Handyová vypovedala. Minulý rok Handyová a jej organizácia Progresívne protipotratové povstanie (PAAU) odhalili, že objavili “päť nedávno objavených neskoro potratených detí na forenzné vyšetrenie” vonkuSantangelo’washingtonskej chirurgickej kliniky. “Ich neskorý gestačný vek, ako aj ich zjavné utrpené zranenia potenciálne poukazujú na porušenie zákona o potrate pri čiastočnom narodení, ako aj zákona o ochrane živonarodených detí, ktoré sú federálnymi trestnými činmi.”Handyová bola v tom čase zatknutá za držbu týchto tiel.

V utorok denník Daily Signal informoval, že polícia Metro potvrdila, že vyšetruje potratára a jeho zariadenie, hoci bližšie informácie o priebehu tohto vyšetrovania neuviedla.

“Kancelária starostu’úplne zatĺkla otázky o bábätkách,” hovorí Signal’s Mary Margaret Olohanová. “Dokonca aj úrad hlavného súdneho lekára pre District of Columbia smeruje otázky na kanceláriu starostu’— konkrétne na Doru Taylorovú-Loweovú, ktorá odmieta odpovedať na The Daily Signal’sžiadosti o komentár. Zostáva nejasné, či boli vykonané pitvy tiel piatich detí, ktorých telá odfotografovala [Handyho’kolegyňa Terrisa] Bukovinacová.”

Ak z vyšetrovania niečo vzíde, bude predstavovať ďalšiu skúšku toho, či a ako pro-potratové predsudky zasahujú do rovnakého uplatňovania práva. Minulý rok Bidenova administratíva obvinila pro-life aktivistu Marka Hucka z porušenia zákona FACE kvôli roky starej hádke s rozzúreným pro-potratovým aktivistom, avšak v prípade vyhrážok a vandalizmu voči kostolom a tehotenským centrám zo strany pro-potratových fanatikov bola oveľa laxnejšia.