Conrad-Black-810x500.jpg

"Podvod": Vydavateľ novín Conrad Black kritizuje rozprávanie o "masových hroboch" v kanadských rezidenčných školách

43
Kultúra smrti

Conrad Black, zakladateľ kedysi pravicovo orientovaných kanadských novín National Post, označil celý spor o “domorodé rezidenčné školy “masové hroby” za “podvod.

“Celý tento spor je nehoráznosť, prešľap a podvod. Falošné obvinenia z genocídy nepodporujú ‘zmierenie.’Justin Trudeau’vystupuje hanebne; zneuctil Kanadu,” napísal Black v názorovom článku uverejnenom 26. augusta v National Post.  

Black, ktorý je známy tým, že sa nezdržiava svojimi názormi, vo svojom názorovom článku s názvom “Často ignorovaná pravda,” napísal, že sa s “nechuťou vraciam k aborigénskym otázkam.”Poznamenal, že tak urobil, aby “priamo zaútočil na nutkavé zbožné pózy federálnej vlády’o tom, čo sa bežne a zavádzajúco nazýva ‘zmierenie.””

“Prakticky všetci súhlasia s tým, že prvé národy Kanady’majú mnoho oprávnených sťažností a že si želajú spravodlivosť pre ne. Aby sme to dosiahli, musíme nielen vytvoriť radikálne novú politiku; musíme tiež napraviť nespravodlivosti, ktoré sme si sami spôsobili,”napísal Black. 

Poznamenal, že polemika okolo “neoznačených hrobov nezvestných detí”už utíchla, “pravdepodobne preto, že jej propagátori odmietli použiť peniaze, ktoré boli vyčlenené na zistenie, či takéto hroby existujú.” 

“Táto kontroverzia sa tak rýchlo rozprúdila do šokujúcich obvinení, o ktorých sa hovorí a ktoré sa opakujú po celom svete, že pauza nám umožňuje ich stručné prehodnotenie bez hyperboly,” poznamenal.  

Black’sa vyjadril vo svetle nedávnej správy o tom, že pri vykopávkach vykonaných v domorodej rezidenčnej škole Pine Creek, ktorá sa nachádza v Pine Creek v štáte Manitoba, sa nenašli žiadne ľudské pozostatky.

Štyri týždne trvajúce vykopávky viedol kmeň First Nation’Minegoziibe Ashinabe a uskutočnili sa po tom, čo sa v bývalej škole pomocou zemného radaru našlo celkovo 14 abnormalít.   

V rokoch 2021 a 2022 sa v mainstreamových médiách objavili podnetné a pochybné tvrdenia o tom, že katolícki kňazi a mníšky, ktorí viedli niektoré z vládou nariadených rezidenčných škôl, pochovali stovky detí a nebrali na ne ohľad. Tieto správy pochádzali z narušenia, ktoré sa na miestach škôl našli pomocou georadaru (Ground-Penetrating Radar), a nie prostredníctvom skutočných vykopávok alebo nálezov pozostatkov.

Od začiatku kontroverzie v roku 2021 bolo v celej Kanade vypálených alebo vandalsky zničených oveľa viac ako 100 kostolov, väčšinou katolíckych. 

Napriek nedostatku fyzických dôkazov kanadská Dolná snemovňa pod vedením liberálneho premiéra Justina Trudeaua vlani kontroverziu formalizovala a vyhlásil program rezidenčných škôl za “genocídu.” 

Ak ide o Blacka, ten zatrúbil federálnej vláde, že vynaložila približne 4 doláre.7 miliárd eur na odškodnenie ako spôsob “riešenia hanebného dedičstva rezidenčných škôl”, pričom poznamenal, že hoci “školy nepochybne spôsobili mnoho epizód zlého zaobchádzania” ich zamýšľaným “cieľom bolo vymaniť domorodé deti z chudoby a negramotnosti a sľubne ich naštartovať do dospelosti.”

Black: Trudeau ‘využil’ kontroverziu o ‘masových hroboch’ na politický zisk

Kanadský’systém rezidenčných škôl bola štruktúra internátnych škôl financovaných kanadskou vládou, ktorá fungovala od konca 19. storočia až do zatvorenia poslednej školy v roku 1996.   

Niektoré školy prevádzkovali katolícke rehoľné rády, ktoré sa usadili v Kanade. Hoci sa niektorí katolíci skutočne dopúšťali vážneho zneužívania domorodých detí, minulé krivdy viedli k intenzívnym protikatolíckym náladám, ktoré explodovali minulé leto po objavení takzvaných “neoznačených” hrobov v Kamloops v Britskej Kolumbii.   

Čierny si vo svojom príspevku vzal na mušku Trudeaua, keď uviedol, že sa “chopil vedenia tohto rodiaceho sa hnutia národného sebaobviňovania tým, že nariadil, aby boli všetky kanadské vlajky federálnej vlády spustené na pol žrde až do odvolania, a to na znak uznania ‘215 detí, ktorých životy boli vzaté v rezidenčnej škole v Kamloops.'”

“Takto bez akéhokoľvek oprávnenia využil prítomnosť možných, ale neoverených pohrebov neidentifikovaných ľudí, aby vykreslil Kanadu ako kedysi márnicu zavraždených a tajne pochovaných domorodých detí, ” obvinil Black s tým, že Trudeau to urobil napriek tomu, že neexistujú “žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali akúkoľvek časť tohto tvrdenia.”

Podčiarkujúc svoj názor, Black zdôraznil, že “nikde v Kanade neboli objavené žiadne skupiny neoznačených hrobov” a že všetky obvinenia boli vznesené na základe narušenia pôdy.

“… napriek veľkorysému poskytnutiu verejných prostriedkov na vykonanie potrebného forenzného výskumu nie je známe, či sa v niektorom z nich nachádzajú ľudské pohreby, a už vôbec nie detské’hroby,” napísal Black.

“Takmer vôbec sa nezverejnilo, že veľká časť georadarového výskumu sa uskutočnila na komunitných cintorínoch, ktoré sa neobmedzovali len na domorodé obyvateľstvo nachádzajúce sa v blízkosti rezidenčných škôl, a že hroby boli často označené jednoduchými drevenými krížmi, ktoré by nemohli dlho prežiť kanadské podnebie. V súčasnosti môžu existovať tisíce neoznačených hrobov domorodých obyvateľov všetkých vekových kategórií,” poznamenal Black.  

Okrem Blacka sa proti oficiálnemu rozprávaniu o rezidenčných školách nedávno postavil aj penzionovaný biskup z Calgary Frederick Henry.  

Ako informoval portál LifeSiteNews, Henry odpálil nehoráznu “lož” že tisíce nezvestných domorodých detí, ktoré navštevovali rezidenčné školy vedené katolíckou cirkvou, boli nejakým spôsobom “tajne” zavraždené “katolíckymi kňazmi a mníškami” a uložené do neoznačených hrobov.   

Odsúdil federálnu vládu aj svojich bratov biskupov za to, že súhlasili s nepodloženým tvrdením, že tisíce domorodých detí buď zmizli, alebo boli zabité a pochované rukami katolíkov prevádzkujúcich dnes už neexistujúci program rezidenčných škôl, ktorý kedysi nariadila kanadská vláda, alebo ho podporovali. 

Je síce pravda, že niektorí študenti boli traumatizovaní skúsenosťami z týchto škôl, ale nebola to univerzálna skúsenosť a je nie je jedinečný pre internátne školy, pretože niektorí študenti sa všeobecne na internátne školy neprispôsobujú dobre.