lauren-handy-1-810x500.jpg

Sudca v procese DC Face Act zamietol žiadosť o prepustenie pro-liferky Lauren Handyovej pred vynesením rozsudku

17
Kultúra smrti

Advokátska kancelária zastupujúca Lauren Handyovú, jednu z niekoľkých pro-life aktivistiek, ktoré boli v utorok uznané vinnými zo sprisahania a porušenia zákona o slobodnom prístupe ku klinikám (FACE), oznámila, že sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyová zamietla ich žiadosť o prepustenie 29-ročnej Handyovej z vyšetrovacej väzby.

“PRÁVE TERAZ: Sudkyňa Colleen Kollar-Kotellyová ZAMIETA náš mimoriadny návrh na prepustenie Lauren Handyovej z vyšetrovacej väzby pred vynesením rozsudku. Okamžite sme podali mimoriadne odvolanie na Odvolací súd USA pre obvod D.C. Viac sa dozviete,” pro-life právnická spoločnosť Thomas More Society zverejnila vo štvrtok na X, predtým Twitter.

Ako LifeSiteNews obšírne informoval, piati protipotratoví aktivisti – Lauren Handyová, John Hinshaw, William Goodman, Heather Idoniová a Herb Geraghty – stáli počas uplynulého týždňa pred súdom za blocking access do Washington Surgi-Clinic v centre Washingtonu, D.C., v rámci “tradičnej záchrannej akcie” v októbri 2020. Pro-life “záchranné akcie” zahŕňajú fyzické zásahy aktivistov, ktorí sa snažia zabrániť ženám podstúpiť interrupciu. 

V utorok porota vo Washingtone D.C. uznala piatich pro-life aktivistov vinnými zo sprisahania proti právam a porušenia zákona FACE, informoval vtedy LifeSiteNews. 

Všetci piati boli po vynesení rozsudku okamžite uväznení, pretože ich konanie s cieľom fyzicky zablokovať interrupciu bolo považované za “zločin násilia.”Aktivistom môže hroziť viac ako desať rokov väzenia za ich snahu zabrániť ženám zabíjať svoje nenarodené deti.

Prokurátori uviedli, že obžalovaní porušili zákon FACE, keď využili “fyzickú obštrukciu s cieľom zraniť, zastrašiť a zasahovať do činnosti zamestnancov kliniky’a pacientky, pretože poskytovali alebo získavali služby reprodukčného zdravia.”

Zákon FACE (18 U.S.C. § 248(a)(3)) zakazuje “násilné, vyhrážajúce, poškodzujúce a obštrukčné správanie, ktorého cieľom je poškodiť, zastrašiť alebo zasahovať do práva na vyhľadávanie, získanie alebo poskytovanie služieb reprodukčného zdravia.” 

Od 6. septembra sa zvyšných päť aktivistov postaví pred súd za rovnakú záchranu v októbri 2020 vo Washingtone, D.C. LifeSiteNews bude o týchto dôležitých prípadoch naďalej informovať.

Tak ako ich kolegom, v prípade usvedčenia môže každému z nich hroziť 11 rokov väzenia plus tri roky prepustenia pod dohľadom a pokuta až do výšky 350 000 dolárov.