hospital9-810x500.jpg

V Texase vstúpili do platnosti tri "významné" zákony na ochranu života

45
Kultúra života

V piatok na začiatku nového mesiaca vstúpili do platnosti tri nové texaské zákony na ochranu posvätnosti života vrátane dlho očakávanej zmeny kontroverzného zákona o eutanázii.

Texaská organizácia Právo na život zdieľa, že od 1. septembra sa v štáte Osamelá hviezda začne uplatňovať zákon SB 412, ktorý zakazuje akademickým inštitúciám obmedzovať študijné možnosti študentky na základe toho, že je tehotná alebo je rodičom, a vyžaduje od nich, aby poskytli “primerané úpravy” pre študentku, ktorá sa stará o svoje dieťa; a zákon SB 459, ktorý dáva tehotným alebo rodičom prednostné postavenie pri skoršom zápise do ročníka. Oba zákony sú dielom republikánskej senátorky Angely Paxtonovej.

Tretí zákon, ktorý má nadobudnúť účinnosť, je však pravdepodobne najvýznamnejší. Už roky sa vedú spory okolo formulácie v texaskom zákone o predbežných pokynoch z roku 1999 (Texas Advance Directives Act - TADA), v ktorom sa uvádza, že ak lekár oznámi, že odmieta ďalšiu liečbu pacienta, dostane súhlas od komisie a žiadny iný lekár nesúhlasí s prijatím pacienta alebo s pomocou, potom je nemocnica povinná poskytnúť starostlivosť len do 10 dní, kým sa odstráni život udržiavajúca liečba (čo zahŕňa aj podávanie dialýzy ľuďom pri vedomí).

 

Táto záležitosť sa nakoniec riešila v lete tohto roku, keď prijal republikánsky štátny poslanec M. Stephanie Klick’s HB 3162, ktorý predlžuje 10-dňovú lehotu na presun na 25 dní, zakazuje nemocniciam ukončiť starostlivosť na základe “kvality života” určenia alebo nesúvisiacich postihnutí, vyžaduje, aby nemocnice vykonali určité postupy, ak je to potrebné na preloženie do iných zariadení (a nezačne sa odpočítavať 25-dňová lehota, kým sa tieto postupy nevykonajú), umožňuje náhradníkom pacienta zrušiť príkaz na nevykonávanie resuscitácie vydaný lekárom a zakazuje nemocniciam odobrať podporu života každému, kto nie je “vyhlásený za nespôsobilého” alebo “mentálne alebo fyzicky neschopného komunikovať.”

“Tento zákon je najvýznamnejším zlepšením texaského 10-dňového pravidla a texaského zákona o predbežných smerniciach za posledných 20 rokov,” uvádza Texas Right to Life. “Aj keď sú potrebné ešte ďalšie zmeny, tento zákon poskytuje kľúčové nástroje na lepšiu ochranu zraniteľných pacientov.” Minulý mesiac skupina vysvetlila, že v konečnom dôsledku by sa malo odpočítavanie úplne zrušiť, mala by sa posilniť formulácia chrániaca zdravotne postihnutých a proti rozhodnutiam o odňatí život udržujúcej liečby sa musí byť možné odvolať k nezávislým sudcom.

Skupina dodala, že bude “monitorovať implementáciu” nových zákonov a “pracovať na tom, aby sa zabezpečilo, že zámery zákonodarcu”v týchto a ďalších návrhoch zákonov budú štátne orgány poverené touto úlohou náležite implementovať.”

Texas je jedným z 15 štátov, ktoré v súčasnosti zakazujú všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že tieto štáty by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.

V reakcii na to presadzujú spojenci potratov rôzne taktiky na zachovanie “prístupu k potratom,” ako napríklad jednoduchý prístup k potratovým tabletkám, právnu ochranu a finančnú podporu medzištátne cesty na potrat, pokusy o zakotviť “práva” na túto prax do štátnych ústav, a nie do ústavy USA, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré majú spoločné štáty podporujúce život a potraty, a z liberálnych štátov robí útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov. 

Prezident Joe Biden má vyzval Kongres, aby kodifikoval “právo” na interrupciu vo federálnom zákone, čím by sa nielen obnovil, ale aj rozšíril Statút Roe tým, že by sa znemožnilo štátom prijať prakticky akékoľvek pro-life zákony. Voľby v roku 2024 rozhodnú o tom, či si demokrati udržia Biely dom a udržia alebo získajú dostatočný počet kresiel v Kongrese, aby sa tak stalo.