KimRussellOberlin-810x500.jpg

Nahrávka odhaľuje nenávisť voči vysokoškolskému trénerovi, ktorý bránil biologické ženy v ženských športoch

43
Kultúra smrti

Trénerka z Ohia prehovorila po tom, čo ju škola pokarhala za to, že sa vyjadrila na obranu ženského športu, a zdieľala nahrávku, ktorá ponúka pohľad do vnútra netolerantnosti, ktorá ovláda inštitúcie vyššieho vzdelávania.

Nadácia Independent Women’s Forum 29. augusta oznámila, že pripravila krátky dokumentárny film o príbehu Kim Russellovej, hlavnej trénerky lakrosovej školy Oberlin College’s, ktorá v marci 2022 zdieľala na Instagrame príspevok o plavcovi z University of Pennsylvania Williamovi “Lia” Thomasovi, mužovi, ktorý sa “zmenil” na ženu a ďalej dominoval plaveckým súťažiam určeným pre skutočné ženy.

Na druhý deň bola predvolaná na stretnutie so športovou riaditeľkou Oberlinu Natalie Winkelfoosovou a asistentom športového riaditeľa Cregom Jantzom, počas ktorého jej bolo povedané: “patríte do kategórie ľudí, ktorí sú na svete plní nenávisti,” a “je prijateľné mať vlastné názory, ale keď sú v rozpore s presvedčením Oberlin College’je to’problém pre vaše zamestnanie.” Komentáre zachytila na tajnej nahrávke, o ktorú sa podelila s IWF.

Russellová bola následne podrobená 45-minútovému sedeniu, na ktorom jej vynadala väčšina lakrosového tímu, z ktorého len jeden člen sa postavil na jej stranu, a spolu s asistentom trénera ju vylúčili z denného’tréningu.

O niekoľko dní neskôr sa správa o tejto situácii rozšírila po celom areáli spolu s rétorikou, že Russellová “je transgresívna, transfóbna a nebezpečná.” Bola predvolaná na ďalšie stretnutie a požiadaná, aby napísala formálne ospravedlnenie. Keď odmietla, bola vystavená ďalšiemu “bojovému zasadnutiu” odsúdenia zo strany lakrosových hráčov, ktoré tentoraz trvalo dve hodiny a zúčastnili sa ho aj riaditeľka Oberlinu”Title IX, riaditeľka atletického oddelenia”Title IX a zástupca oddelenia”diversity, equity a inclusion. 

Jeho pokusy brániť sa nielenže padli na úrodnú pôdu, ale boli brané ako “útoky. 

“Na konci toho stretnutia som už vedela, že nezáleží na tom, čo som povedala,”povedala Russellová. “Nastala kognitívna disonancia, nikto ma nechcel počuť.”

Koncom sezóny’bol do Russellovej’osobného spisu vložený list, v ktorom sa vyhlasovalo, že osamotené vyjadrenie jej názoru “spôsobilo poškodenie vašej dôveryhodnosti a, žiaľ, znehodnotilo vašu úlohu, najmä ako obhajcu podpory študentov-športovcov v prvej línii.”Vtedy vyhľadala právneho poradcu a pripravila formálnu odpoveď.

“Zhrnutie mojej odpovede znelo: ‘Ak porušujem univerzitnú politiku, povedzte mi, prosím, akú. Prosím, urobte to písomne. A ak ma’chcete vyhodiť za porušenie univerzitnej politiky, urobte to, prosím, hneď,’”Russell povedal IWF. Zatiaľ ju nevyhodili, ale nie je optimistická, pokiaľ ide o zlepšenie situácie na pracovisku.

“Je to nepriateľské pracovné prostredie. Keď’mám 56 rokov a mám pocit, že’chodím po vaječných škrupinách a bojím sa ‘byť sama sebou’ tam, kde pracujem, to’nie je dobré,” povedala. “Verím, že’mi hrozí prepustenie, že ma zasiahne búrka? Áno. Som na búrku pripravená? Áno.”

Russellová tvrdí, že vždy bola citlivá k hráčom, ktorí bojovali s rodovou dysfóriou, a dokonca od jedného z nich dostala dvojstranový ručne písaný ďakovný list, ale to nič nemení na dôležitosti uvedomenia si biologickej reality a jej vplyvu na šport. “Ak tieto veci poznáte, pomôže vám to podávať výkony v každej oblasti života, aj na ihrisku,” povedala napríklad o tom, ako wellness menštruačného cyklu ovplyvňuje športový výkon.

“Je tu’toľko davovej mentality, ktorá odrádza ľudí od toho, aby robili to, čo majú radi, aby sa rozprávali s ľuďmi, ktorých majú radi, o tom, čomu veria,” vyjadrila Russellová ľútosť. “Môže ísť o náboženstvo, môže ísť o politiku, môže ísť o sexualitu. Všetci’kráčame v tomto šialenom strachu.”

“Russellov’príbeh odhaľuje, čo sa môže stať, keď sa člen fakulty odváži odlišovať od progresívnej normy,” hovorí koordinátorka rozprávania príbehov IWF Andrea Mew, ktorá dokument produkovala. “V Independent Women’s Forum sme’pozdvihli hlasy športovkýň ako Riley Gaines, Paula Scanlan, Payton McNabb, Kaitlynn a Abbigail Wheeler, Cynthia Monteleone a ďalších na národnú scénu. Ale doteraz sa len veľmi málo vysokoškolských trénerov odvážilo prehovoriť. Dúfame, že zdieľaním Russellovho príbehu sa viac trénerov, pedagógov a iných školských pedagógov, ktorí podporujú ženy a dievčatá, integritu ženského športu a rovnaké možnosti športovkýň, dozvie, že nie sú sami.”

Povinné začlenenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia sa propaguje ako vec “inklúzie”, ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcom podkopáva pôvodný racionálny základ pre to, aby vôbec existovali športy s pohlavnou inklúziou, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne či akademické príležitosti. 

V posledných rokoch sa vyskytli početné vysokoprofilové príklady známeznámemuži vyhrávajúženské’súťaže a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú úplne negovať potlačením hormónov.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži [nestrácajú] významnú svalovú hmotu (ani silu), keď sa ich hladina cirkulujúceho testosterónu znížila na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru) počas 20 týždňov,” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda pre transsexuálov [biologických mužov], ktorú im poskytujú smernice [Medzinárodného olympijského výboru], je neprípustná nespravodlivosť.”