sports-810x500.jpg

Aljaška je najnovším štátom, ktorý podniká kroky proti "transrodovým" mužom v ženských športoch

114
Kultúra života

Alaska je najnovším štátom, ktorý sa pod vedením republikánov snaží chrániť dievčenské športy pred prenikaním takzvaných transgender” športovcov.

Aljašská rada pre vzdelávanie vo štvrtok hlasovala za zákaz súťaženia mužov v dievčenských stredoškolských atletických tímoch. V návrhu, ktorý prešiel jednomyseľne, sa uvádza: “ak sa zriadi samostatný stredoškolský atletický tím pre študentky, účasť sa obmedzí na ženy, ktoré boli pri narodení priradené k ženskému pohlaviu.”

Všetkých členov rady vymenoval republikánsky guvernér Mike Dunleavy, ktorý ochranu ženského’športu zaradil medzi svoje politické priority.Generálny prokurátor Aljašky Treg Taylor, republikán, ktorého tiež vymenoval Dunleavy, musí návrh schváliť, aby mohol vstúpiť do platnosti, informovala agentúra Associated Press.

Jeden školský obvod na Aljaške, Matanuska-Susitna Borough School District, už prijal politiku, podľa ktorej musia športovci súťažiť na základe svojho skutočného pohlavia.

“Máme jednoznačne povinnosť presadzovať zásady spravodlivosti a rovnosti pre biologické ženy a dievčatá,” člen rady Bob Griffin pred hlasovaním poznamenal, že aljašská olympionička v plávaní Lydia Jacoby’s “najlepším dosiahnutým časom je takmer o 4 sekundy pomalšia ako aljašský štátny stredoškolský rekord pre chlapcov.”

Hovorca aljašského ministerstva školstva povedal denníku Anchorage Daily News, že ministerstvo “nemá konkrétny dátum”, kedy by návrh vstúpil do platnosti. Po tom, ako Taylorovo oddelenie opatrenie preskúma, musí byť podľa novín podané na úrad viceguvernéra a účinnosť by nadobudlo 30 dní po podaní. 

Republikánska aljašská senátorka Shelley Hughesová pre Anchorage Daily News povedala, že je “nadšená z víťazstva.”Som rada, že máme v našich knihách politiku,”povedala. “Teraz budeme musieť vidieť, čo urobia súdy.”

Návrhy zákonov na ochranu spravodlivosti v ženských športoch”opakovane zlyhali na Aljaške, kde je štátny zákonodarný zbor rozdelený medzi republikánmi ovládanú Snemovňu reprezentantov a demokratmi ovládaný Senát.

Najmenej 23 ďalších štátov prijalo zákony, ktoré obmedzujú mužských športovcov v súťažení v ženských tímoch, a to v súvislosti s rozsiahlym ohlasom na to, že v posledných rokoch v ženských’a dievčenských’športoch dominujú muži s pohlavím.

Medzinárodná federácia silového trojboja minulý mesiac oznámila nové pravidlá týkajúce sa takzvaných “transgender” športovcov po tom, čo mužská powerlifterka “Anne” Andresová stanovila kanadský ženský”národný”rekord.