Desantis-june-2022-810x500.jpeg

DeSantis sa stal jediným guvernérom, ktorý odmietol milióny federálnej pomoci pre Bidenovu klimatickú agendu

32
Neutral

Floridský republikán a kandidát na prezidenta v roku 2024 Ron DeSantis sa minulý týždeň stal prvým guvernérom v Amerike, ktorý odmietol milióny dolárov federálnej pomoci pre “zelené” iniciatívy v rámci takzvaného zákona o znížení inflácie (IRA), čím vrazil kľúč do plánov Bidenovej administratívy’a vytvoril ostrý kontrast so štandardným vedením GOP.

Politico 30. augusta informoval, že DeSantis odmietol 350 miliónov dolárov na takzvané “stimuly pre energetickú účinnosť”, viac ako 340 miliónov dolárov na program ponúkajúci zľavy Floridčanom, ktorí vymenia svoje spotrebiče za energeticky úspornejšie, 3 milióny dolárov na opatrenia na ochranu životného prostredia a 24 miliónov dolárov na granty na infraštruktúru. 

Na zármutok Bieleho domu’sú do veľkej miery bezmocní, aby Floridu prinútili prijať tieto peniaze, ktorých odmietnutie podkopáva snahu administratívy’pretvoriť štáty tak, aby zodpovedali jej zelenej vízii a s ňou spojeným rečníckym bodom prezidenta Joea Bidena’pre opätovné zvolenie.

“DeSantis je zatiaľ jediným guvernérom, ktorý signalizuje, že bude blokovať energetické zľavy,” Politico poznamenal. “Ale pri menších sumách peňazí má spoločnosť. Je’jedným zo štyroch, ktorí odmietli financovanie zmierňovania znečistenia z IRA. Ďalšími sú republikánski guvernéri Južnej Dakoty a Iowy a guvernér Kentucky’ktorý je demokrat.”

Ako písal LifeSiteNews minulý rok, takzvaný zákon o znížení inflácie má len málo spoločného so znížením inflácie, ale namiesto toho financuje širokú škálu nesúvisiacich ľavicových cieľov vrátane potratového priemyslu a vynucovacích aktivít daňového úradu.

Písal pre The Blaze, starší redaktor Daniel Horowitz nazval DeSantisa jediným guvernérom “ktorý odmieta premeniť svoj štát na zelenú dystópiu,”zatiaľ čo väčšina jeho kolegov z GOP, “ktorí sú závislí od korporátnych záujmov a federálneho financovania, horlivo a poslušne hltajú federálne fondy.”

“Hoci republikáni nemajú kontrolu nad Senátom a Bielym domom, nultý bod tejto bitky – či sa zachová naša sloboda, prosperita a spôsob života – sa v skutočnosti nachádza v červených štátoch,” povedal Horowitz. “Práve v týchto štátoch so superväčšinovou republikánskou kontrolou sa nachádza väčšina územia tejto krajiny potrebného na vybudovanie tejto infraštruktúry. Ak by republikánski guvernéri a zákonodarcovia iba odmietli federálne financovanie zeleného New Dealu – pripomínajúc to, ako spočiatku odmietali rozšírenie Medicaid v rámci Obamacare – zelený ‘prechod’ by bol mŕtvy hneď po príchode.”

Na miesto toho, lamentuje, “[t]ieto guvernéri predávajú našu budúcnosť za pár drobných navyše a dočasné vytvorenie pracovných miest, ktoré si vynútila vláda. Z dlhodobého hľadiska však premenia svoje štáty na Európu, kde fosílne palivá dnes predstavujú len 33 % výroby elektrickej energie, čím Európanom trvalo hrozí zníženie kvality života,” a demokratom poskytnú “zásterku alternatívnych zdrojov energie, aby v konečnom dôsledku prinútili krajinu súhlasiť s odstavením nášho spôsobu života.”

“Žiaľ, túžba po federálnom financovaní je kryptonitom republikánov z červených štátov, čo je v konečnom dôsledku dôvod, prečo červené štáty už roky súhlasia s týmito podvodmi so zelenou energiou,” uzavrel Horowitz. “DeSantis je jediným guvernérom tejto generácie, ktorý ukázal, že ho nielenže neodrádza politika identity a korporátna politika – ďalšie dve Achillove päty GOP – ale je ochotný odmietnuť federálne úplatky, aby sa červené štáty zmenili na modré.”

Tento postoj je najnovším protikladom k normám GOP, ktorý definoval DeSantis’s proaktívne konzervatívne výsledky a vyvolal výzvy, aby vstúpil do primárok o prezidentskú nomináciu GOP. Bývalý prezident Donald Trump si však udržiava veľký náskok v boji o nomináciu, aj keď vážne otázky pertraktujú, či Trump dokáže Bidena poraziť.  

Primárne hlasovanie sa začne v januári budúceho roka volebnými zhromaždeniami v Iowe, kde DeSantisovi stúpenci dúfajú, že guvernérova pozemná operácia prinesie víťazstvo, ktoré zvráti trajektóriu nominačného boja.