GettyImages-1237660901-810x500.jpg

Moderátor CNN konfrontuje Fauciho s dôkazmi, že masky boli pri zastavení COVID neúčinné

44
Kultúra smrti

Bývalý poradca Bieleho domu pre COVID-19 Dr. Anthony Fauci vyjadril cez víkend obavy, že Američania nebudú dodržiavať nové odporúčania týkajúce sa masiek, aj keď uznal dôkazy proti účinnosti masiek’ na ochranu pred COVID.

V jednom bode rozhovoru sa Smerconish opýtal Fauciho na New York Times článok z februára o tom, čo publicista Bret Stephens nazval “najprísnejšiu a najkomplexnejšiu analýzu vykonaných vedeckých štúdií o účinnosti masiek na zníženie šírenia respiračných ochorení – vrátane COVID-19,” v ktorom citoval oxfordského epidemiológa so záverom, že “[t]tu jednoducho nie je žiadny dôkaz, že by mali nejaký význam. Úplná bodka.”

Fauci uznal, že masky majú slabé miesto pri potláčaní pandémie, ale trval na tom, že sú stále cenné na “individuálnom základe.”

“Áno, ale existujú aj iné štúdie, Michael, ktoré ukazujú, že na individuálnej úrovni, pre jednotlivca, keď”hovoríte o účinku na epidémiu alebo pandémiu ako celok, sú údaje menej silné,” povedal. Ale keď hovoríš o individuálnom základe, že sa niekto chráni alebo chráni pred šírením na iných, niet pochýb, že existuje mnoho štúdií, ktoré ukazujú, že je to výhoda. Keď sa [pozriete] na širokú populačnú úroveň, ako je Cochranova štúdia, údaje sú menej pevné, pokiaľ ide o vplyv na celkovú pandémiu. Ale my tu nehovoríme o tom, ale o vplyve jednotlivca na jeho vlastnú bezpečnosť. To’je trochu iné ako široká úroveň populácie.”

Mnohí diváci považovali odpoveď za nevýraznú, vrátane U.S. Rand Paul (R-KY), ktorý ju odmietol ako “ďalšiu úskočnú metódu.”

Začiatkom pandémie COVID-19 federálna vláda odporučila nosiť v prítomnosti iných ľudí pokrývku tváre, čo mnohé štáty a obce využili na zavedenie povinnosti nosiť masky na najrôznejších verejných zhromaždeniach. Dôkazy však už dávno ukázali, že maskovanie bolo pri obmedzovaní šírenia vírusu zväčša neúčinné.

Medzi tieto dôkazy patrí aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC’s) zo septembra 2020 prijatie, že sa nemožno spoliehať na to, že masky ochránia pred COVID, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases, že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, a to ani v prípade, že ich nosia infikované osoby (kontrola zdroja), ani osoby vo všeobecnej komunite s cieľom znížiť ich vnímavosť.”

V máji 2021 sa v ďalšej štúdii zistilo, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, toto používanie neprinieslo očakávaný prínos. “Mandáty a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 v štátoch USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu … bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí. 

Viac ako 170 štúdií zistilo, že masky sú neúčinné pri zastavení COVID, pričom sú naopak škodlivé, najmä pre deti.

V posledných týždňoch niektoré školám, nemocnice a podniky obnovili mandáty na maskovanie, pričom sa odvolávajú na rastúci počet prípadov spôsobených novými variantmi COVID, proti ktorým vláda pripúšťa, že súčasné vakcíny môžu byť neúčinné. Tieto správy vyvolali špekulácie, či sa chystá návrat k širším výlukám. Prezident Joe Biden oznámil, že sa snaží získať od Kongresu finančné prostriedky na vývoj nových vakcín COVID pre tieto varianty, čo vyvoláva obavy z nových mandátov a z toho, či budú mať podobné problémy ako očkovacie látky vyvinuté za jeho predchodcu.