shutterstock_417944596-810x500.jpg

NALIEHAVÉ: Umierajúci tínedžer v Spojenom kráľovstve potrebuje zrušiť obmedzenia týkajúce sa nahlasovania, aby mohol vyhľadať pomoc v Kanade a Amerike

41
Kultúra smrti

Súdny príkaz obmedzujúci informovanie o prípade tínedžerky zo Spojeného kráľovstva, ktorej hrozí odpojenie od prístrojov na podporu života, bráni aj jej prístupu k experimentálnej liečbe - a k informáciám od rodičov v USA a Kanade, ktorých deti ju využívajú.

Ako LifeSiteNews informoval 31. augusta, 19-ročná dievčina, ktorá je na základe súdneho príkazu anonymizovaná ako “ST,” trpí zriedkavým mitochondriálnym ochorením, na ktoré sa v Spojenom kráľovstve neponúka žiadna liečba. Pani sudkyňa Robertsová’ 25. augusta rozhodla o prípade “ST” na britskom súde pre ochranu, ktorého posledné pojednávanie sa konalo 26. júla, a vydala príkaz na obmedzenie informovania o konaní, ktorý bráni rodičom, ako aj “ST”, aby boli menovaní.

V rozhodnutí súdu’sa vysvetľuje, že rodičia sa zúfalo snažia o zrušenie príkazu, aby mohli lepšie získať pomoc pre svoju dcéru:

V mene ST’vydali jej rodičia žiadosť, ktorou sa domáhajú zrušenia existujúcich obmedzení týkajúcich sa oznamovania, aby mohli zverejniť situáciu svojej dcéry’s cieľom získať peniaze na jej liečbu.

Pri súčasnom príkaze, ktorý rodinu finančne obmedzuje, rodičia ST’tiež nemohli riadne získať informácie od rodičov v Spojených štátoch a Kanade – kde sú k dispozícii experimentálne možnosti liečby – ktorí mali deti trpiace rovnakou chorobou. Rodičia ST dúfajú, že pri odvolaní sa proti rozhodnutiu sa im podarí nadviazať kontakt s ľuďmi v Severnej Amerike, ktorí by mohli poskytnúť pomoc ich dieťaťu a ktorí majú skúsenosti s experimentálnymi možnosťami liečby dostupnými v zahraničí.

Zajímavé je, že z rozhodnutia Robertsa’ jasne vyplýva, že počas posledného pojednávania sa o otázke obmedzenia podávania správ nehovorilo, pričom sudca tiež poznamenal, že rodičia ST’sa pripravovali na jej zaradenie do klinických skúšok experimentálnej liečby, ktorá v súčasnosti nie je dostupná v Spojenom kráľovstve.

Ako napísal Roberts:

[Obmedzenie podávania správ] nie je otázkou, ktorá dnes spadá na rozhodnutie, ale informuje o prípravách, ktoré robili na zabezpečenie miesta pre ST v jednej z lekárskych skúšok, o ktorých sú v materiáloch predložených súdu určité obmedzené dôkazy.

Podľa Toma Allena z Christian Concern, ktorého Kresťanské právne centrum poskytuje rodine právne poradenstvo a podporu, rodičia dúfajú, že tieto obmedzenia budú zrušené v rámci nadchádzajúcej výzvy na získanie finančných prostriedkov na podporu liečby ST’. V súčasnosti si dokonca aj Christian Concern môže s rodinou dopisovať len prostredníctvom listov – také sú platné právne obmedzenia.

Ako BBC informovala 1. septembra, “ST”, ktorý zostáva pri vedomí a je schopný rozprávať, si želá vyhľadať liečbu v Kanade, ktorá nie je dostupná v USA.K.

“‘ST’ verí, že môže zostať nažive dostatočne dlho na to, aby mohla ísť na experimentálnu liečbu nukleozidovou terapiou do zahraničia, napriek tomu, že zatiaľ neexistuje žiadne centrum, ktoré by jej ju ponúkalo, a nie je zaručené, že jej pomôže,” pokračoval portál.

BBC tiež zaznamenala dojímavú osobnú prosbu tejto mladej ženy, že chce “zomrieť v snahe žiť.”

Doktor považuje nádej mladej ženy’za ‘blud’

Šokujúcim zvratom udalostí však je, že namiesto toho, aby súhlasil s názorom mladej ženy’že by si mala zachovať nádej, lekár zodpovedný za ST’starostlivosť, známy len ako “doktor A, ”je v rozhodnutí súdu charakterizovaný ako človek, ktorý sa domnieva, že ST “trpí bludom, ktorý vyplýva z falošnej reality, pretože nemôže uvažovať o vlastnej smrti.”

Odpovedajúc na tvrdenie, že rozhodnutie ST’odmietnuť zúfalstvo je formou bludu, právny zástupca tínedžerky’oponoval, že jeho klientka postupuje rozumne, pretože “kolektívny lekársky názor na jej prognózu bol v minulosti nesprávny a že je veľmi ťažké povedať, čo sa môže stať ďalej.”

Podľa pokračujúcich otázok “doktor A” pripustil, že existuje možnosť, že ST bude žiť dostatočne dlho na to, aby dostala potenciálne život zachraňujúcu liečbu, pričom však stále označil šance na úspech za “mizivé malé.”

“Napriek tomu tvrdil, že jej prežitie sa bude pravdepodobne merať na dni, týždne alebo možno mesiac. V priebehu ústneho dokazovania súhlasil s tým, že nie je vylúčené, že by mohla prežiť do ‘jesenného obdobia’, čo je čas, keď sa pravdepodobne začne jeden zo súdnych procesov,” zhrnul súd.

Zrejme krutým paradoxom je, že práve presvedčenie ST’o tom, že prežije, podkopalo posúdenie jej duševnej spôsobilosti &rdash;, pričom sudca sa postavil na stranu názoru dvoch psychiatrov, ktorí argumentovali v prospech ST.

Prvý psychiater citovaný v tomto prípade vypovedal, že ST “vyššie kognitívne funkcie neboli narušené” a že si plne uvedomovala prognózu lekárov’, ale jednoducho nesúhlasila s tým, že zomrie.

Tento prvý psychiater, známy len ako “Dr D,”, zistil, že ST je skutočne schopná prijímať rozhodnutia, aké teraz v jej mene prijíma štát.

Druhý psychiater – “Dr C” – súhlasil s tým, že ST je skutočne schopná prijímať vlastné rozhodnutia o svojej zdravotnej starostlivosti a právnom zastupovaní.

Napokon však “Dr. C” tvrdil, že “ST” nevyhovuje štyrom kľúčovým testom zákona o duševnej spôsobilosti z roku 2005 nie preto, že je duševne chorá alebo má poškodený mozog – ale preto, že zdieľa presvedčenie svojej rodiny.

Týmto presvedčením je, napriek hrozivým prognózam lekárov, že má šancu na život a môže prekonať náročné útrapy spojené s cestovaním na nádejnú liečbu.

“Podľa názoru [doktora C’a] presvedčenie ST’zdieľané jej rodinou, o možnosti, že liečba nukleozidmi môže priniesť určitý úžitok, nie je pravdepodobné, že by vyplývalo z bilancie pravdepodobnosti z bludu alebo bolo príznakom narušenej mysle,” uvádza sa v rozhodnutí. “Skôr vyplýva z úzkeho vzťahu, ktorý má so svojou rodinou, a z ich spoločného presvedčenia, že existuje vyhliadka na uzdravenie.”

V dôsledku toho Roberts rozhodol, že ST je duševne nespôsobilá z dôvodu jej “presvedčenia”, že môže žiť. Roberts tiež uviedol ťažkosti s prepravou ST, ktorá je na dialýze a mechanickej ventilácii, ako aj nepravdepodobnosť, že liečba bude úspešná, ak sa ju podarí získať.

Aj keď úradný právny zástupca podporil nárok ST’na život, Roberts napriek tomu dospel k záveru, že neochota ST’vzdať sa nádeje bola “úplnou neschopnosťou prijať lekársku realitu jej stavu.”

Pri doteraz poslednom stretnutí ST’s “doktorom D,” mu podľa súdu povedala “že stratila dôveru v lekárov a ich názory na to, ako sa má liečiť.”

Táto rodina sa snaží zrušiť obmedzenia týkajúce sa podávania správ v prípade ST’. Realitu pro-life, ktorú zastupujú, môžete podporiť podpísaním peticie LifeSite’na podporu ich nadchádzajúceho právneho boja na odvolacom súde. Je to rozhodujúci krok v boji za záchranu “ST” – a obranu reality kresťanskej rodinnej kultúry.