covid-shot-810x500.jpg

FDA schváli a zavedie nové injekcie COVID v priebehu budúceho týždňa

44
Neutral

Očakáva sa, že aktualizované posilňovacie injekcie budú schválené agentúrou FDA a na trh sa dostanú už budúci týždeň. Táto správa prichádza uprostred správ o obnovených opatreniach súvisiacich s COVID a obáv, že by sa pred voľbami mohli vrátiť mandáty v plnom rozsahu.

ABC News informovala, že americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) pravdepodobne dá zelenú injekciám, ktoré sú údajne vytvorené tak, aby boli zamerané na variant XBB.1.5. koronavírusu, podvariantu omikrónu. Úradníci tiež tvrdia, že bude účinný aj proti najnovšiemu pozorovanému kmeňu, známemu ako BA.2.86.

Dňa 12. septembra má poradný panel amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zvážiť svoje odporúčania na očkovanie na základe oprávnenosti.

“Očakáva sa, že riaditeľ CDC to podpíše, pričom očkovacie látky budú k dispozícii krátko potom,” informovala ABC.

Očkovanie by sa malo dostať na trh už 13. septembra.

Táto správa prichádza po tom, ako americký prezident Joe Biden koncom minulého mesiaca uviedol, že žiada Kongres, aby financoval vývoj novej očkovacej látky COVID-19.

Krátko nato tlačový tajomník Bieleho domu Karine Jean-Pierre hovoril s novinármi o aktualizovanom očkovaní COVID a potvrdil, že Bidenova administratíva chce, aby sa Američania dali očkovať. 

Čítajte: Bidenova administratíva začne ‘povzbudzovať’ Američanov, aby si na jeseň dali urobiť nové očkovanie COVID

“Očkovanie proti COVID-19 zostáva najbezpečnejšou ochranou, ako sa vyhnúť hospitalizácii, dlhodobým zdravotným následkom a úmrtiam, a preto budeme Američanov nabádať, aby si aktualizovali svoje očkovacie látky,” povedal Jean-Pierre.

Neuviedla, že dostupné injekcie COVID-19 neposkytujú trvalú ochranu, nezastavujú prenos a boli spojené s vážnymi vedľajšími účinkami až po smrť.

A kritici najnovšej série očkovania tvrdia, že injekcie sú zbytočné a škodlivé.

Doktor Paul Alexander, kanadský výskumník v oblasti zdravotníctva, ktorý počas prvej epidémie COVID zastával funkciu na americkom ministerstve zdravotníctva a sociálnych služieb (HHS) v Trumpovej administratíve, reagoval na túto správu odsúdením ako “úplný odpad.” 

“Tí, ktorí si vezmú posilňovaciu vakcínu, nielenže budú mať neúčinné očkovanie, ale budú vystavení riziku nákazy, keďže vakcína vedie očkovaných k nákaze a tiež k ťažkým ochoreniam,” povedal.

Odporučil Američanom, aby “nenaleteli na tento odpad” a aby “si žiadny z týchto posilňovačov nevzali.”

PODROBNOSTI: ‘Nevyhovieme’: Trump pred voľbami v roku 2024 bije na poplach pred ‘tyranmi’ z COVIDu

John Campbell, učiteľ na dôchodku z U.K. s diplomom z ošetrovateľstva z Londýnskej univerzity, bakalárskym titulom z biológie z Open University, magisterským titulom zo zdravotníctva z Lancasterskej univerzity a doktorátom z ošetrovateľstva z Boltonskej univerzity, o novom variante BA 2.86 vo videu na YouTube z 29. augusta povedal, že je’veľmi nepravdepodobné, že’spôsobí, že ľudia budú viac chorí.”

“V skutočnosti všetky doterajšie dôkazy ukazujú, že nie je,” povedal. “Osobne sa toho”neobávam. Jednoducho’sa dá očakávať, že’dôjde k vírusovej evolúcii.”

Campbell sa odvolal aj na článok v časopise Nature, v ktorom vírusový evolučný biológ z Fred Hutchinson Cancer Center Jesse Bloom podobne naznačil, že nový variant nie je dôvodom na znepokojenie.

“Nemyslím si, že by sa tým mal niekto znepokojovať,” povedal Bloom. “Najpravdepodobnejší scenár je, že tento variant vyšumí a za mesiac si nikto okrem ľudí ako ja ani nespomenie, že existoval.”