Will-Goodman-outside-courthouse-2023-810x500.jpg

Uväznený záchranár Will Goodman: Musíme sa inšpirovať americkým hnutím za občianske práva

30
Kultúra života

Vždy som súhlasil s Johnom Cavenaughom-O’Keefom, že hnutie za život naozaj potrebuje študovať nenásilie, najmä sa učiť o americkom hnutí za občianske práva.

My ako hnutie sa príliš rýchlo vyhýbame vyhliadke na zatknutie a obávame sa toho, čo si myslia ostatní a čo sekulárny svet nazýva “nezákonným” - ale v skutočnosti sú to cnostné činy spravodlivosti.

Pri pobyte vo väzení som si mohol prečítať špeciálnu prílohu vo Washington Post o 60. výročí Pochodu na Washington, ktorý viedol reverend King. V úvode svojho slávneho prejavu “Mám sen” z 28. augusta 1963 pozdravil účastníkov pochodu z celej krajiny a spoznal najmä tých, ktorí boli práve prepustení z väzníc v Mississippi.

Nemal strach. Dav jasal, keď povedal tieto slová. Neodvrátil sa od hanby, strachu ani rozpakov.

Na to sa nezmohli ani študenti. SNCC, národný Študentský nenásilný koordinačný výbor, bol na mieste v D.C. počas historického zhromaždenia a pochodu v roku 1963 a pomáhal na vedúcich pozíciách. Začiatkom 60. rokov SNCC organizoval sedenia na celom juhu, často na nebezpečných miestach. Historici odhadujú, že na týchto “nelegálnych” sit-inoch sa zúčastnilo 70 000 vysokoškolských študentov, pričom 3 000 až 4 000 študentov bolo zatknutých.

Aká úžasná odvaha! Boli to väčšinou čierni študenti, ale zúčastnilo sa na nich aj mnoho bielych, ktorí tiež riskovali zatknutie. Tisíce ŠTUDENTOV. A bolo to NORMÁLNE! Kampaň nenásilia konfrontovala zlo rasizmu do tváre prostredníctvom priamej akcie. Nespravodlivé zatýkanie bolo bežným výsledkom konfrontácie s nespravodlivosťou. Ľudia to vtedy vedeli. Žiaľ, naši ľudia to nevedia. To treba napraviť. Myslím si, že naše hnutie, najmä vysokoškolskí študenti, potrebuje dôkladnú vzdelávaciu formáciu vo filozofických, strategických a praktických aspektoch nenásilia. Predstavte si, že by sa v USA zachránilo 70 000 študentov!

Will Goodman bol uznaný vinným zo sprisahania proti právam a porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE) za blocking access do neskorých potratov Cesare Santangela’s Washington Surgi-Clinic v centre Washingtonu v októbri 2020.