Paivi_Rasanen-810x500.jpg

Fínsky politik opäť pred súdom pre obvinenie zo zločinu z nenávisti za zdieľanie biblických veršov o homosexualite

86
Kultúra smrti

Vo štvrtok 31. augusta sa fínsky lekár a poslanec Dr. Päivi Räsänen opäť postavil pred súd v Helsinkách. Na súde už roky bojuje proti obvineniam z trestných činov z nenávisti za napísanie brožúry obhajujúcej kresťanský pohľad na manželstvo, ako aj za citovanie Písma na internete a obhajobu Písma v tlači. Fínsky prokurátor jej prípad objasnil úplne jasne. V súvislosti s brožúrou Räsänen’2004 uviedla: “Nejde o to, či je pravdivá alebo nie, ale o to, že je urážlivá.” To je v podstate podstata štátneho’prípadu proti Räsänen. 

Zhrnutie prenasledovania Dr. Päivi Räsänen si môžete prečítať v jednej z mojich predchádzajúcich správ (vrátane rozhovoru) tu - tento príbeh sledujem už roky. V marci minulého roka bola oslobodená od všetkých obvinení. Fínske úrady však na podnet LGBT aktivistov odmietajú zastaviť prenasledovanie Räsänen napriek tomu, že sa im nedarí. Napriek tomu, že neboli predložené žiadne nové dôkazy a napriek definitívnemu oslobodzujúcemu rozsudku sa štátny zástupca rozhodol proti rozsudku odvolať. Ak bude Räsänen opäť oslobodený, môže sa znova odvolať. ADF International financuje jej súdne trovy, inak by ju náklady už mohli priviesť na mizinu.  

Čítajte: ‘Nevzdám sa’: Päivi Räsänen láskavo súhlasila s tým, že odpovie na naše otázky:   

Prečo sa po takomto definitívnom rozsudku opakuje súdny proces? 

Ve Fínsku je hranica na získanie odvolania (čo je v tomto prípade akoby obnova konania) veľmi nízka a štátny zástupca mal právo sa proti rozsudku odvolať. Prípad, ktorý nám tentoraz predložili, bol do veľkej miery opakovaním prvého – neboli predložené žiadne nové dôkazy a opäť neboli navrhnutí žiadni svedkovia ako príklady skutočných občanov, ktorých údajne urazil niektorý z mojich výrokov.

Počas celého tohto utrpenia ste boli neoblomný. Aká je vaša osobná reakcia na to, že musíte absolvovať ďalší súdny proces?" 

Je bolestné byť obvinený z toho, že som bol nenávistný, keď viem, že všetky moje slová vychádzali z miesta lásky, ktorá je podstatou Písma. Ale som’rád za možnosť brániť slobodu slova v demokratickej spoločnosti; a brániť slobodu pre všetkých ľudí viery alebo bez viery, aby mohli bez strachu vyjadriť svoje názory. Napriek tejto ťažkej skúške som’veľmi vďačná za tisíce priaznivcov na celom svete, ktorí ma povzbudzovali, za môjho manžela Niila, mojich päť detí a desať vnúčat, za môjho obhajcu Mattiho Sankama, za celý tím ADF International a za všetkých, ktorí sa za mňa modlili a posielali mi odkazy na podporu.

Je tento súdny proces príkladom “proces je trest”–t.j. snahy odporcov kresťanstva ukázať, ako draho ich môže vyjsť verejné citovanie Biblie, aj keď nakoniec vyhráte?" 

Vskutku áno. Uplynuli už viac ako štyri roky a za ten čas som okrem dvoch trestných konaní pretrpel aj hodiny policajných výsluchov. Bolo to vyčerpávajúce a štát má, samozrejme, neobmedzené verejné zdroje na moje stíhanie. Moje slová boli tiež prekrútené a vytrhnuté z kontextu a bol som obvinený, že som povedal veci, ktoré som nepovedal, a že verím veciam, ktorým neverím. Zdá sa, že zo mňa robia príklad – pretože keď sa snažia cenzurovať politika s verejnou tribúnou, nepochybne existuje mnoho ľudí, ktorí vidia, že sa to deje, a rozhodli sa o svojom presvedčení mlčať. Preto je’také dôležité, aby sme vyhrali – nielen pre mňa, ale pre všetkých, ktorí sa na to pozerajú, aby mali dôveru v ochranu slobody prejavu na Západe.

Čo by mali kresťania na celom svete vedieť o tomto prípade? 

Môj príbeh sa dostal do správ, ale je to len jeden z príkladov globálneho trendu cenzúry, ktorý sa rozširuje po celom svete, pretože v mene “nenávistných prejavov” vynájdeme zákony o rúhaní pre modernú dobu. V podstate sa všetky tieto typy zákonov používajú rovnakým spôsobom – snaha potlačiť “kacírstvo” proti štátom schválenej ortodoxii dňa. Je’dôležité, aby kresťania využívali svoju slobodu prejavu na angažovanie sa v prospech milosti a pravdy na verejnom priestranstve a aby túto slobodu chránili, nech sú kdekoľvek.

Ako významné je víťazstvo alebo prehra v tomto obnovenom procese?  

Má to významný vplyv na našu spoločnosť. Oči celej krajiny sa upierajú na súd a prípadná prehra by len upevnila kultúrne zmrazenie slobodného vyjadrovania a zapájania sa do verejnej diskusie zo strachu, že budeme obvinení z urážania. Víťazstvo bude mať významný vplyv na potvrdenie práva každého na slobodu prejavu, ktoré je jasne chránené aj medzinárodným právom. Dokonca aj mimo Fínska sa tento prípad považuje za meradlo slobody prejavu na Západe a toho, čo kresťania môžu a nemôžu hovoriť o dôležitých otázkach súčasnosti.