Tamara-Lich-810x500.png

Polícia dostala príkaz, aby protestujúcim z Freedom Convoy neustúpila ani o centimeter, svedčí policajt na súde s vodcami

28
Neutral

Počas druhého dňa súdneho procesu s lídrami konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom ottawský policajt vypovedal, že mal priamy rozkaz nedávať protestujúcim ani centimeter a umožniť im protestovať bližšie k budove kanadského parlamentu, čo by podľa neho zmiernilo narušenie poriadku v meste.

“OPS (Ontario Provincial Police) očakávala približne 1 000 vozidiel, ale do konca posledného januárového víkendu ich prišlo viac ako 5 000,” uviedol včera The Democracy Fund (TDF) na X (predtým Twitter).

TDF uviedol, že približne dve tretiny protestujúcich odišli do konca “posledného januárového víkendu. Ale stopa protestu bola rovnaká a polícia ju nedokázala zmenšiť.”

“Plán dopravy OPS nefungoval pre stopu protestu,” uviedol TDF.

“Svedok chcel použiť styčných dôstojníkov pre verejnosť, aby protest zmenšil a sústredil ho na Wellington, ale velenie mu nariadilo, aby protestujúcim nedal ‘ani centimeter’.”

Svedok,”alebo inšpektor ottawskej policajnej služby Lucas Russell, bol veliteľom akcie Konvoj slobody a toto priznanie urobil v stredu počas súdneho procesu s Lichom a Barberom’ktorý sa začal v utorok. Povedal, že mu bolo povedané, aby protestujúcim neumožnil spôsob, ako znížiť veľkosť premávky vozidiel, napriek tomu, že už prebiehali rozhovory s vedúcimi konvoja slobody, aby pomohli zmierniť vplyv na obyvateľov Ottawy.

V aktualizácii vyhlásenia z druhého dňa TDF uviedla, že deň sa začal výzvou koruny na “podklady o protestoch konvoja slobody.”

TDF potom rozviedla Russellove’svedectvo a uviedla, že súdu povedal, ako OPS “výrazne podcenila počet nákladných a osobných vozidiel prichádzajúcich do Ottawy v prvých dňoch protestov.”

“Ďalej vypovedal o dopravnom pláne a uviedol, že schvaľuje plán sústrediť parkovanie nákladných vozidiel na Wellington Street, pretože by sa tým dosiahla správna rovnováha medzi ochranou práva na protest a verejnou bezpečnosťou,” uviedol TDF.

V súdnej sieni Lucas vysvetlil, že tento plán by umiestnil demonštrantov blízko parlamentu, “kde chcú byť, a zároveň by zmiernil narušenia v meste a dal polícii lepšiu pozíciu na zvládnutie protestu, ako keby bol rozsiahlejší.”

TDF poznamenal, že tento plán bol “bohužiaľ” zrušený “náčelníkom polície, ktorý nariadil policajtom, aby neustupovali ‘ani o centimeter’ protestujúcim, čím myslel, aby nevpustili na Wellingtonovu ulicu žiadne ďalšie nákladné vozidlá.”

TDF crowdfundingom financuje Lichovej’právne náklady. Zastupuje ju Lawrence Greenspon, starší a známy ottawský trestný právnik.

Ak ide o Barbera, ten je spolieha sa na miestnych fundraiserov, aby mu pomohli zaplatiť jeho právnu obhajobu.

V prvý deň súdneho procesu TDF poznamenal, že sudca, ktorý dohliada na súdny prípad, zjavne “nie je vedený korunou.”

Taktiež v prvý deň vyšlo najavo, že koruna má v úmysle predložiť “Carterovu žiadosť,” v ktorej bude “žiadať sudcu, aby použil Barberove’vyhlásenia a činy na preukázanie viny Licha a naopak.”

TDF poznamenal, že tento typ žiadosti je veľmi “komplikovaný” a vyžaduje si, aby koruna dokázala “bez akýchkoľvek pochybností”, že existovalo “sprisahanie alebo plán a že Lich bol jeho účastníkom na základe priamych dôkazov.”

Začiatkom roka 2022 prišiel do Ottawy “Konvoj slobody” tisícov Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, ktorí požadovali ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Pokojný protest nemal v kanadskej histórii obdobu.

Nedošlo k ‘žiadnemu násiliu’ zo strany kamionistov voči polícii

Počas krížového výsluchu svedka sa hovorilo o “kódexe správania” a o “registračnom formulári” pre kamionistov.

TDF poznamenal, že súd si tiež vypočul, že zo strany protestujúcich nedošlo k “žiadnemu násiliu voči polícii.”

“Nakoniec boli predložené dôkazy o snahe Tamary Lichovej a jej vtedajších právnikov uzavrieť dohodu s mestom o presťahovaní kamionistov na Wellington. Očakáva sa, že v najbližších dňoch sa k týmto bodom objavia ďalšie dôkazy,”TDF uviedla.

V stredu bola predvolaná druhá svedkyňa, policajtka Elizabeth Cyrová. Vypovedala, že bola jednou z 20 styčných dôstojníkov pre verejnosť (Public Liaison Officers - PLT), ktorí boli pridelení k protestom.

“Úlohou PLT je udržiavať kontakty a vyjednávať s protestujúcimi za účelom ochrany verejnej bezpečnosti,” vysvetlila TDF.

Cyr pokračovala vo svojej výpovedi aj vo štvrtok.

Obžaloba bude mať približne 10 dní na to, aby dokázala svoje tvrdenia korunou, pričom predvolá približne 22 svedkov, ktorými sú príslušníci provinčnej polície provincie Ontario, vysokí predstavitelia mesta Ottawa, obyvatelia centra Ottawy, príslušníci mierových síl a potenciálne aj bývalý starosta Ottawy Jim Watson, ktorého videli v utorok v budove súdu.

TDF uviedol, že koruna “má v úmysle predložiť viac ako 100 dôkazov vrátane videozáznamov a dôkazov zo sociálnych sietí týkajúcich sa protestov.”

Lich bol prvýkrát zatknutý 17. februára 2022, len dva dni po tom, ako premiér Justin Trudeau prijal zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergency Act - EA), ktorý bol podľa neho potrebný na riešenie protestov Freedom Convoy.

Trudeau odvolal EA 23. februára 2022.

Lich a Barber boli v roku 2022 obvinení z viacerých trestných činov, ako je napríklad poškodzovanie dobrého mravu a marenie práce polície za účasť a organizovanie Freedom Convoy, poradenstvo pri poškodzovaní dobrého mravu a poradenstvo pri zastrašovaní. Ako informoval portál LifeSiteNews, Lich bol potom uväznený na týždne na základe obvinení z nenásilného poškodzovania dobrého mravu.