Donald-Trump-being-interviewed-on-Fox-News-810x500.png

Trump môže požiadať o presunutie volebného procesu v Georgii na federálny súd: advokát

0
Kultúra smrti

Právny zástupca Donalda Trumpa oznámil, že bývalý prezident môže požiadať o presunutie súdneho procesu založeného na obvineniach zo sprisahania s cieľom zvrátiť prezidentské voľby v roku 2020 zo súdu štátu Georgia na federálny súd, čo by mohlo byť pre Trumpa výhodné z viacerých hľadísk.  

“Federálny súd by mohol byť pre Trumpa priaznivejší, pretože by čelil politicky rôznorodejšej porote ako v okrese Fulton, ktorý je baštou demokratov,” podľa správy agentúry Reuters by sa mohol stretnúť s väčším počtom porotcov. “Federálny súd by mu tiež umožnil argumentovať, že je imúnny voči trestnému stíhaniu za činy, ktoré vykonal v rámci svojich oficiálnych povinností prezidenta.”   

Výhoda vyňatia procesu zo súdnej siene okresu Fulton len na základe rozšírenia porotcovského zboru je jasná. 

Trump získal vo voľbách v roku 2020 v okrese Fulton menej ako 27 % hlasov. Ak by sa jeho prípad prejednával na federálnom súde, porotcovia by boli vybraní z 10 okresov pozostávajúcich z Atlanty a jej predmestí, kde Trump získal 33 % hlasov.  

Podľa The Atlanta Journal-Constitution (AJC) je tiež možné, ale menej pravdepodobné, že ak by sa Trumpov prípad riešil na federálnom súde, porotcovia by mohli byť vybraní z celého 43 okresov Severného okresu Georgie, kde Trump v roku 2020 získal 46 % hlasov. 

V trestnom konaní musí byť porota jednomyseľná, aby mohla obžalovaného odsúdiť za trestný čin. “Pridanie porotcov z oblastí, ktoré sú Trumpovi viac naklonené, zvyšuje pravdepodobnosť, že by mohlo byť viac zdržanlivých, vzhľadom na Trumpovu’hlbokú popularitu medzi mnohými konzervatívcami,” poznamenala Shannon McCaffreyová z AJC’.  

ČÍTAJTE: ‘Bombshell’:    

Signalizovaním pravdepodobnej snahy presunúť prípad svojho klienta na federálny súd nasledovali Trumpovi advokáti príklad niektorých jeho údajných spolupáchateľov vrátane jeho bývalého personálneho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa.   

Presun prípadu zo štátneho na federálny súd má aj ďalšie potenciálne výhody. 

Samotný súdny spor pre pokus o presun by mohol výrazne oddialiť súdny proces, čo je stratégia, ako poznamenáva CNN, “Trump použil čas a čas a čas a čas opäť.” 

 “Ak bude prípad postúpený federálnemu súdu a pôjde na súdne konanie, limity zákona Georgia’RICO – ktorý Willis agresívne a úspešne využíval – by sa mohli dostať pod drobnohľad federálneho sudcu, ktorý by bol schopný predložiť nové právne námietky voči nemu zo strany obžalovaného,”napísal v auguste Devon Cole zo CNN’. 

“Na rozdiel od súdnej siene v okrese Fulton, kde by sa malo konanie odohrávať, nie sú na federálnych súdoch povolené kamery, čo by mohlo byť výhodné pre Trumpa, ktorý opäť kandiduje na prezidenta,” poznamenal Cole.  “Trump a Meadows by tiež mohli na federálnom súde argumentovať, že sú chránení, pretože ich úsilie bolo súčasťou ich oficiálnych povinností ako prezidenta, resp. šéfa Bieleho domu.”  

Po tom, ako jeho právny zástupca 31. augusta 2023 podal písomné vzdanie sa obžaloby, má teraz Trump 30 dní na to, aby podal žiadosť o súdne konanie na federálnom súde.  

Čítajte: Skutočný dôvod, prečo sa Sorosova rodina obáva Trumpovho víťazstva v roku 2024

Veľká porota v Georgii obvinilav polovici augusta bývalého prezidenta Trumpa a 18 spoluspiklencov z vydierania.   

Obžaloba uvádzala 41 bodov obžaloby v súvislosti s údajnými pokusmi Trumpa vyvíjať nátlak na úradníkov v Georgii, aby naklonili výsledky volieb v roku 2020 v jeho prospech  čo je tvrdenie jeho stúpencov argumentovali je nepresné a že Trump sa jednoducho snažil identifikovať a vyhodiť nelegálne hlasovacie lístky. 

V čase vznesenia obvinenia okresný prokurátor Fulton County Fani Willis uviedol, že “obžaloba tvrdí, že namiesto toho, aby obžalovaní dodržali zákonný postup pre napadnutie volieb v Georgii’sa zapojili do zločineckého vydierania s cieľom zvrátiť výsledok prezidentských volieb v Georgii’.” 

D napriek obvineniam v štáte Peach a obvineniam vzneseným proti nemu v iných štátoch sa Trumpova popularita medzi jeho priaznivcami neznížila. 45. prezident Spojených štátov, ktorý sa teraz usiluje stať 47. prezidentom, si naďalej udržiava vedie v skupine viacerých kandidátov GOP.