Youtube_ban_2-810x500.jpeg

Sudca zamietol žalobu Dr. Mercola na cenzúru proti YouTube

35
Kultúra smrti

Ak ste unavení z cenzúry a dystopických hrozieb voči občianskym slobodám, prihláste sa na odber Reclaim The Net.

Súd rozhodol, že YouTube nemá žiadnu zákonnú povinnosť hostiť videá prominentného propagátora prírodného zdravia Dr. Josepha Mercola. Žaloba, ktorú Mercola podal po tom, ako boli jeho kanály z platformy vymazané, nakoniec poukázala na silnú autoritu a vplyv digitálneho behemota’na to, aký obsah je prístupný jeho používateľskej základni.

Kópiu rozhodnutia sme pre vás získali tu.

Mercola je autoritou v oblasti prírodného zdravia a svoju platformu YouTube, ktorá sa pýši impozantným počtom 300 000 odberateľov, využíva na to, aby poskytol protipól k prevládajúcemu príbehu okolo pandémie COVID-19. Jeho tvrdenia však vyvolali kontroverziu a spoločnosť YouTube ich označila za dezinformácie o COVID-19, čo viedlo k tomu, že jeho kanály boli z platformy odstránené.

Mercola tvrdí, že nemal žiadne varovania pred porušovaním predpisov. Podľa jeho slov bol zaslepený, keď The Washington Post uverejnil článok o hroziacom zániku jeho kanálov. Krátko nato dostal od YouTube formálny zákaz, ktorý s okamžitou platnosťou odstavil jeho kanály.

Mercola’v žalobe tvrdil, že YouTube porušil svoju vlastnú zmluvu a čo je horšie, odoprel mu prístup k jeho videám. Ďalej tvrdil, že platforma neoprávnene profitovala zo zachovania jeho pôvodného obsahu, pričom toto konanie by mu podľa Mercola malo priniesť nárok na odškodné vo výške najmenej 75 000 dolárov.

Svoje konanie YouTube obhajoval tým, že nebol zmluvne zaviazaný zachovať konkrétny obsah. Platforma zdôraznila svoje právo chrániť svojich používateľov pred potenciálne škodlivými “dezinformáciami” a vyjadrila sa, že v prípade Mercola’konala v rámci svojej diskrečnej právomoci.

Súdkyňa Laurel Beelerová súhlasila s YouTube, potvrdila zmluvnú nedotknuteľnosť platformy’a tým zamietla sťažnosť Mercola’bez povolenia na zmenu a doplnenie. Sudkyňa Beelerová jednoznačne napísala, že YouTube má plnú právomoc stiahnuť obsah, ktorý považuje za poškodzujúci jeho používateľskú základňu.

Prepísané so súhlasom Reclaim The Net.