Shutterstock_592016615-810x500.jpg

Florida schválila klasicky orientovanú alternatívu k prijímacím testom ACT a SAT

33
Neutral

Rada guvernérov Štátnej univerzity na Floride v piatok odhlasovala v pomere 13:1 prijatie klasického vzdelávacieho testu (CLT) ako alternatívneho prijímacieho testu k testom SAT (Scholastic Assessment Test) a ACT (American College Testing), čo je najnovší krok v rámci kampane republikánskej vlády. CLT “testuje verbálne uvažovanie (porozumenie a analýza textu), gramatiku/písanie (úprava a zlepšenie textu) a kvantitatívne uvažovanie (logika a matematika),” podľa jeho webovej stránky. Od iných prijímacích testov sa odlišuje tým, že “používa najväčšie a najtrvalejšie texty, ktoré informovali a formovali spoločnosť,” klasické diela západnej literatúry, politickej teórie, filozofie a teológie, ktoré kedysi definovali vzdelanie v oblasti slobodných umení.

“Namiesto toho, aby sa hodnotilo, koľko sa študenti na test napísali, CLT berie do úvahy intelektuálne schopnosti a nadanie študentov a stavia ich pred zmysluplné literárne diela, ktoré obstáli v skúške času,” uvádza sa na stránke.

“CLT vo väčšej miere využíva klasické texty zo západných a svetových dejín, pričom zadáva úryvky zo Svätého Augustína, Fredericka Douglassa a Charlesa Darwina,” wrotes Profesor politiky na Hillsdale College Adam Carrington, ktorý teoretizuje, že aby sa s ním udržalo krok, možno presvedčí viac škôl, aby zadávali viac “Shakespeara, Cicera a podobných textov, aby sa pokúsili dosiahnuť lepšie výsledky v novom teste,” čo zasa “vystaví [študentov] veľkým literárnym, filozofickým a teologickým dielam, s ktorými by sa inak nemuseli stretnúť.”

Inside Higher Ed informoval, že správna rada drvivou väčšinou hlasovala za prijatie testu na prihlášky do všetkých 12 kampusov štátneho univerzitného systému’od jesene tohto roku. Jediný hlas proti prišiel od zástupkyne fakulty Amandy Phalinovej, ktorá tvrdila, že test (zavedený v roku 2015) sa nepoužíval ani neštudoval dostatočne dlho na to, aby sa preukázala jeho opodstatnenosť.

“Toto rozhodnutie ukazuje, že DeSantisovi nezáleží na výskume, vzdelávaní, vede ani študentoch,”namietal Akil Bello z Národného centra pre spravodlivé a otvorené testovanie. “Existuje dôvod, prečo sa tento test zvyčajne používa na biblických vysokých školách a seminároch: Ide o to, aby ste mohli identifikovať tých, ktorí súhlasia s vašou ideológiou.”

“Východiskový materiál je iný a my zásadne odmietame citlivé komisie College Board a ACT, ktoré sa úplne vymkli spod kontroly,” oponoval zakladateľ CLT Jeremy Tate, ktorý dodal, že jeho organizácia uskutočnila konkordančnú štúdiu, aby dokázala porovnateľnosť CLT’so SAT. “Ale v konečnom dôsledku’meriame tie isté veci a’ukázali sme, že to dokážeme rovnako dobre, ak nie lepšie.”

The College Board spochybňuje spoľahlivosť tejto štúdie, hoci jej vlastná dôveryhodnosť bola spochybnená; začiatkom tohto roka organizácia odstúpilapo tom, čo DeSantisova administratíva odmietla pilotnú verziu jej kurzu Advanced Placement African American Studies pre ideologicky neobjektívny obsah.

“Seriózne čítanie o týchto otázkach z klasického kánonu mysliteľov by posunulo vzdelávanie smerom ku kultivácii študentov ako ľudských bytostí,” argumentoval Carrington. “Vďaka tomu by sa naše vzdelávanie menej sústreďovalo len na pracovné zručnosti alebo na módne moralistické tropy. Namiesto toho by nútilo učiteľov a študentov pýtať sa, aké trvalé pravdy a múdre konkrétne aplikácie najlepšie formujú ľudskú myseľ a srdce. Prinútilo by nás uvažovať nielen o tom, čo je efektívne alebo účinné, ale aj o tom, čo je ušľachtilé a pravdivé.

“V súlade s tým CLT kladie väčší dôraz na náboženské texty. Tieto texty naozaj využívajú veľa čítaní založených na kresťanskom základe. Tento výber má zmysel pre naše vlastné dejiny a kontext. Test však obsahuje aj čítanie zo židovských spisovateľov, ako je Maimonides, a náboženských osobností, ako je Gándhí. Čítanie týchto textov spolu vyzýva učiteľov a žiakov, aby sa konfrontovali s otázkou večnosti a božstva, či Boh existuje a ak áno, aká je jeho povaha. Tieto otázky nám nevnucujú náboženský názor, ale nútia nás zamyslieť sa nad úlohou náboženstva’v ľudskom formovaní a v našich záveroch o vlastnej existencii.”

Zmena je súčasťou agresívnej, rozsiahlej práce DeSantisovej administratívy’v nadväznosti na sľuby, ktoré dal vo svojom druhom inauguračnom prejave, že bude pokračovať v odstraňovaní ideologického prozelytizmu zo školstva a dôkladnejšie urobí z Floridy miesto, “kde woke ide umrieť.”

Gubernátor a uchádzač o prezidentský úrad v roku 2024 podnikol množstvo krokov, aby zakázal kritickú teóriu rasy a diskusie o sexuálnych otázkach nevhodných pre daný vek v triedach a pomohol zvoliť podobne zmýšľajúcich konzervatívcov do miestnych školských rád, ako aj vynútil dodržiavanie štátnych noriem, napríklad zachovanie toaliet špecifických pre pohlavie.