Screen-Shot-2023-03-24-at-3.38.33-PM-1-810x500.png

Nancy Pelosiová oznámila, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie vo veku 83 rokov

24
Neutral

Osemdesiattriročná bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov USA a opora demokratov Nancy Pelosiová v piatok oznámila, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie do Snemovne reprezentantov v 11. obvode Kalifornie, a to uprostred pretrvávajúceho zdesenia z pokročilého veku amerických lídrov.

“Teraz viac ako kedykoľvek predtým nás naše mesto potrebuje, aby sme presadzovali hodnoty San Francisca a pokračovali v našej obnove,” napísala Pelosiová na sociálnej platforme X (predtým známej ako Twitter). “Naša krajina potrebuje Ameriku, aby ukázala svetu, že naša vlajka je stále tu, so slobodou a spravodlivosťou pre VŠETKÝCH. Preto sa uchádzam o znovuzvolenie - a s úctou vás žiadam o váš hlas.”

Pelosiová, ktorá je tvrdo pro-potratová a podporuje homosexuálne “manželstvá” napriek tomu, že sa sama označuje za katolíčku, rozhodla neuchádzať sa oznovuzvolenie do vedenia demokratov v Snemovni reprezentantov minulý rok po tom, čo republikáni tesne ovládli komoru, a povedala, že “prišla hodina pre novú generáciu, ktorá povedie demokratickú frakciu, ktorú si tak hlboko vážim.”

Pelosiová bola napriek svojej ostrej ľavicovosti ako líderka známa strategickým pragmatizmom, pri viacerých príležitostiach radila svojej strane, aby znižovať význam tém ako potraty vo volebných správach a obhajuje toleranciu “pro-life” demokratov v umiernenejších obvodoch s odôvodnením, že takéto kroky by boli v konečnom dôsledku prospešnejšie pre výsledky pro-potratovej politiky z dlhodobého hľadiska.

Pelosiová v januári pre CNN povedala, že jej nechýba byť predsedníčkou parlamentu: “Niekedy sa čudujem, prečo nie’ale myslím si, že som si svoj čas’odpracovala. Mala som to rada. Bola to veľká česť. Predstavte si, byť predsedníčkou Snemovne reprezentantov, druhou v poradí na prezidentský post, čo by sa, samozrejme, nikdy nestalo, ale napriek tomu, tá prestíž. Milujem svojich členov. Milujem túto inštitúciu.”

Ak už nie je vo vedení, Pelosiová zostáva hlavným hlasom v politike demokratov a ako 83-ročná kandidátka na znovuzvolenie je súčasťou toho, čo mnohí na oboch stranách označujú za čoraz znepokojujúcejší trend, keď sú politickí lídri príliš starí na to, aby spoľahlivo vykonávali svoje povinnosti, vrátane prezident Joe Biden (80), bývalý prezident Donald Trump (77), vodca menšiny v Senáte Mitch McConnell (81) a Sen. Dianne Feinstein z Kalifornie (89).

Biden je už roky trápili chvíle zjavnej zmätenosti a nedôslednosti, vyvolávajúce otázky o jeho duševnom zdraví, Trump si udržiava nápadne redší plán podujatí a ciest pre svoju prezidentskú kampaň v roku 2024 v porovnaní s predchádzajúcimi ponukami, McConnell má zmrazil počas verejných vystúpení pri dvoch nedávnych príležitostiach a Feinsteinová oznámila, že sa po roku 2024 nebude uchádzať o znovuzvolenie, po dlhšej neprítomnosti v Senáte a otázkam o jej fyzickom a duševnom zdraví.

Ústava USA stanovuje minimálne vekové požiadavky pre prezidentov a členov Kongresu, ale žiadne maximálne vekové limity. Prieskum CBS News/YouGov zverejnený v nedeľu zistil, že 77 % Američanov, vrátane 79 % republikánov a 76 % demokratov, by podporilo hraničné body pre starších funkcionárov.