Tamara-lich-1-810x500.jpg

Sudca v procese s Tamarou Lichovou Freedom Convoy nie je spokojný s postupom koruny: správa

19
Neutral

Koncom minulého týždňa počas tretieho a štvrtého dňa súdneho procesu s vedúcimi predstaviteľmi konvoja slobody Tamarou Lichovou a Chrisom Barberom predsedajúca sudkyňa údajne vyjadrila nespokojnosť s korunou po tom, ako predložila tisíce strán dôkazov proti organizátorom protestov naraz. 

Fond The Democracy Fund (TDF), ktorý crowdfundingovo financuje súdne trovy líderky Freedom Convoy Tamary Lich’uviedol, že obžaloba  v rámci zverejnenia do 1. augusta predložila 4 000 strán digitálnych rozhovorov/správ, ale teraz sa snaží vymedziť približne 2 000 strán, ktoré chce konkrétne použiť ako dôkaz.” 

Lichov’právnik Lawrence Greenspon podľa TDF poznamenal, že korunný’sudca “pristupuje k zverejneniu, o čo sa opiera, a [nedávno podaná] žiadosť Cartera spôsobujú, že [obhajoba] musí prehodnotiť už prezreté zverejnenie.” 

TDF dodal, že ide o “monumentálnu úlohu, najmä keď ste uprostred súdneho procesu.” 

V priebehu štyroch dní aktualizácia súdneho procesu, ktorá bola zverejnená dnes, TDF uviedol, že obhajoba “poukázala na to, že Koruna rozšírila rozsah zverejnenej komunikácie, o ktorú sa chcela opierať počas súdneho procesu.” 

“Toto neskoré zverejnenie by si vyžadovalo, aby obhajca preskúmal nielen tieto dodatočné dokumenty, ale aj obrovské množstvo už zverejnených a preskúmaných dokumentov, aby mohol riadne reagovať na prípad koruny””poznamenal TDF.  

TDF uviedla, že súd si predtým vypočul takzvanú “Carterovu žiadosť”, ktorá “tvrdí, že ide o sprisahanie, ktoré nebolo definované,”; a ktorá “žiada sudcu, aby použil Barberove’vyhlásenia a činy na preukázanie viny Licha a opak.” 

TDF poznamenal, že tento typ žiadosti je veľmi “komplikovaný” a vyžaduje, aby Koruna dokázala “bez akýchkoľvek pochybností”, že existovalo “sprisahanie alebo plán a že Lich bol jeho účastníkom na základe priamych dôkazov.” 

“Súd si vypočul aj informácie o tom, že policajný konstábl Barlow nezverejnil všetky videozáznamy, ktoré si prezrel pri tvorbe kompilačného videa z protestov Freedom Convoy, ktoré podľa jeho slov bolo ‘reprezentatívne,’ ale pri krížovom výsluchu priznal, že na ňom nie sú vidieť objímajúci sa ľudia, deti hrajúce hokej alebo policajné zatýkanie protestujúcich,” poznamenal TDF.  

TDF potom uviedla, že sudca povedal, že “obhajoba by mala vedieť, s akým prípadom sa musí stretnúť a že to nie je ‘pohyblivý cieľ.’” 

Sudca potom nariadil, že koruna musí podať “Carterovu žiadosť” najneskôr dnes.  

V závere štvrtého dňa si súd vypočul videá zo sociálnych sietí, ktoré stiahla seržantka Joanne Pilotteová z ottawskej polície a ktoré sa týkajú Licha a Barbera.  

“Zatiaľ čo niektoré z týchto videí obsahovali vyjadrenia Tamary Lichovej a Chrisa Barbera, iné obsahovali vypočuté vyjadrenia osôb, ktoré neboli v procese. Koruna vysvetlila, že nemala v úmysle spoliehať sa na tieto videá z hľadiska pravdivosti ich obsahu,”poznamenal TDF.  

Ako také, videá nebudú prijaté ako dôkaz, “kým Koruna neobjasní, prečo sa ukazujú súdu, a kým obhajoba nepredloží návrhy na ich prípustnosť,” dodala TDF. 

Kým TDF crowdfundingovo financuje Lich’právne náklady,jej spoluobžalovaný Barber je sa spolieha na miestne fundraisery, ktorí mu pomôžu zaplatiť obhajobu, a pomoc dostáva aj od Justičného centra pre ústavné slobody.  

Lich a Barber boli v roku 2022 obvinení z viacerých trestných činov vrátane poškodzovania cudzej veci, poradenstva pri poškodzovaní cudzej veci, poradenstva pri zastrašovaní a marenia činnosti polície za účasť a organizovanie protimandátového Konvoja slobody. Ako vtedy informoval portál LifeSiteNews, napriek nenásilnej povahe protestu a obvineniam bol Lich uväznený na týždne, kým mu bola udelená kaucia.

Začiatkom roku 2022 sa na Konvoji slobody zúčastnili tisíce Kanaďanov od pobrežia k pobrežiu, ktorí prišli do Ottawy požadovať ukončenie mandátov COVID vo všetkých formách. Napriek pokojnému charakteru protestu prijala federálna vláda premiéra Justina Trudeaua’v polovici februára zákon o mimoriadnych udalostiach, čo viedlo k zatknutiu Licha’o dva dni neskôr, 17. februára. 

Po vyčistení protestu, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom zmrazenia bankových účtov zúčastnených osôb bez súdneho príkazu, ako aj fyzického odstránenia a zatknutia demonštrantov, Trudeau odvolal EA 23. februára.

Počas súdneho procesu sa prezerali hodiny záznamov zo sociálnych sietí Barber’ 

Počas tretieho dňa súdneho procesu, ktorý sa konal minulý štvrtok, koruna opäť predvolala seržanta Pilotteho ako svedka a prezeralo sa približne päť hodín záznamov zo sociálnych sietí.  

TDF poznamenal, žetento dôkaz sa uskutočnil v rámci tzv. súdneho pojednávania voir dire, čo je “samostatné pojednávanie, ktoré sa niekedy označuje ako ‘súdny proces v súdnom procese.’”  

“Účelom voir dire bolo preskúmať rozsiahle dôkazy zo sociálnych sietí, proti ktorých prijatiu by mohla obhajoba vzniesť námietky,” poznamenal TDF.  

Videá zo sociálnych sietí pochádzali z účtu Barber’na TikToku a ukazovali ho, ako “nabáda ľudí, aby pokojne protestovali, prispievali na GiveSendGo a vyvíjali tlak na vládu,” uviedol TDF. 

Lich bol prítomný len na jednom z videí. V tomto videu, uviedla TDF, vystupoval Barber “vyvracajúci fámy, že Lich ušiel s darmi. Naznačovalo tiež, že sa s Lichom stretáva.” 

TDF poznamenala, že Koruna sa bude “pravdepodobne” spoliehať na obsah niektorých videí, aby sa pokúsila dokázať “obvinenia z poradenstva” proti Lichovi a Barberovi. 

“V jednom videu Barber naznačuje, že prázdna križovatka je ‘osamelá’ a že by ju mohol ‘opraviť.’ V inom videu hovorí, že liberáli nevedia, s kým sú ‘f—kráľmi,’” poznamenal TDF. 

TDF uviedol, že “koruna má za úlohu bez akýchkoľvek pochybností dokázať, že Lich úmyselne nabádal alebo aktívne podnecoval ľudí k spáchaniu trestných činov zlomyseľnosti a zastrašovania, ale nie to, že tieto trestné činy boli skutočne spáchané.” 

“Koruna musí tiež bez akýchkoľvek pochybností dokázať, že Lichová mala v úmysle, aby boli trestné činy spáchané, alebo že vedome radila k spáchaniu týchto trestných činov, pričom si bola vedomá neodôvodneného rizika, že trestné činy budú pravdepodobne spáchané,” vysvetlila TDF.  

TDF uviedla, že prípad koruny sa točí okolo toho, že sa snaží dokázať, že existovalo “sprisahanie,” a že Lichová a Barber “boli jeho súčasťou.” 

“Ak koruna dokáže tieto body na základe platných právnych noriem dokazovania, môže použiť vyhlásenia a činy každého z obvinených, ktoré boli vykonané na podporu sprisahania, proti tomu druhému,” poznamenala TDF. 

Podľa TDF je historickým odôvodnením tohto “notoricky zmätočného pravidla dokazovania, niekedy známeho ako ‘výnimka spoluspiklencov z výsluchu,’ to, že spiklenci sa navzájom implicitne oprávňujú konať a hovoriť v ich mene v prospech sprisahania.” 

TDF poznamenal, že Barberova’právnička Diane Magasová namietala “neznáme parametre údajného sprisahania.” 

V prvý deň súdneho procesu, ktorý sa konal minulý utorok, TDF poznamenal že sudca, ktorý dohliadal na súdny proces, bol zjavne “nevedený korunou.” 

Druhý deň súdneho procesu minulú stredu policajt vypovedal, že mal priamy príkaz nedávať protestujúcim “palec” a umožniť im protestovať bližšie k budove kanadského’parlamentu, čo by podľa neho zmiernilo narušenie mesta.