Shutterstock_1688736622-810x500.jpg

Obvinenia stiahnuté, pokuty stiahnuté dva roky po tom, čo kanadský pár odmietol bývať v karanténnom hoteli

39
Kultúra smrti

Kanadský pár, ktorý čelil obvineniam za to, že sa po návrate z dovolenky na Floride odmietol ubytovať vo vládou nariadenom karanténnom hoteli COVID, sa dočkal ospravedlnenia po tom, ako korunný súd zrušil ich pokuty.

Audrey a Douglas Daviesovci odcestovali v januári 2021 na Floridu a domov sa vrátili až 26. júna 2021 cez Pearsonovo medzinárodné letisko v Toronte. V tom čase federálna vláda premiéra Justina Trudeaua zaviedla povinný trojdňový pobyt v karanténnom hoteli pre všetkých prilietajúcich cestujúcich.

Centrum spravodlivosti pre ústavné slobody (JCCF) koncom minulého týždňa v tlačovej správe uviedlo, že hoci boli porušenia zákona o karanténe, ktoré Daviesovci dostali za odmietnutie pobytu v karanténnom hoteli, stiahnuté, koruna odmietla priznať svoje obrovské meškanie pri vznesení obvinení voči manželom.

“Manželia Daviesovci okamžite vyplnili formulár na zadnej strane letenky, v ktorom požiadali o stretnutie s prokurátormi o predčasnom riešení sporu,”uviedla JCCF.

“Až 2. júna 2023 (takmer po 24 mesiacoch) podpísal súdny úradník Ontárijského súdu oznámenie o stretnutí o predčasnom riešení sporu. K stretnutiu o predčasnom riešení došlo 20. júla 2023.”

JCCF uviedla, že na stretnutí Daviesov’ právnik vyjadril vážne obavy z prieťahov v súdnom konaní a citoval “článok 11 písm. b) Kanadskej charty práv a slobôd, v ktorom sa uvádza, že “každá osoba obvinená z trestného činu má právo na konanie v primeranej lehote.” Koruna napriek tomu trvala na stíhaní vo veci.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu Kanady spred nejakého času už vytvorilo precedens, že súdne konania v prípadoch na provinčných súdoch musia byť ukončené v lehote 18 mesiacov od vznesenia obvinenia.

“Ak sa súdne konania neukončia do 18 mesiacov, predpokladá sa poškodenie a výsledkom bude pozastavenie obvinenia, s výnimkou výnimočných okolností alebo prieťahov spôsobených obvineným,” uviedla JCCF.

Od marca 2020 do apríla 2022 však bolo oddelenie provinčného súdu v Ontáriu zaoberajúce sa zákonom o provinčných trestných činoch  úplne uzavreté pre osobné konania napriek tomu, že ostatné oddelenia provinčných súdov boli otvorené.

“Pozoruhodné a zdĺhavé uzávierky, aké postihli Daviesa, sa považovali za ‘výnimočné okolnosti, a preto sa nezapočítavali do 18-mesačnej hranice,” uviedol JCCF.

Chris Fleury, právnik Daviesovcov’, ktorého JCCF podporovala, poslal 12. augusta 2023 list korunnej kancelárii, v ktorom “zopakoval obavy Daviesovcov’ týkajúce sa prieťahov a žiadal, aby sa vec čo najrýchlejšie pohla dopredu.”

“30. augusta 2023 korunná kancelária informovala pána Fleuryho o tom, že je v omeškaní. Fleuryho, že obvinenia proti manželom Daviesovým boli stiahnuté,”uviedla JCCF.

Výsledok ‘horkosladký,’ hovorí právnik

JCCF uviedla, že výsledok pre Daviesovcov’ je “horkosladký.”

“Je to pre nich osobne vynikajúci výsledok. Je však frustrujúci pre Kanaďanov, ktorí nebudú môcť napadnúť rozhodnutie Ontária ponechať provinčné súdy pre trestné činy zatvorené, zatiaľ čo všetky ostatné ontarijské súdy boli otvorené,”povedal Fleury.

“Tešili sme sa, že napadneme ustálenú judikatúru a zabezpečíme, aby sa § 11 písm. b) Zákona dôsledne presadzoval na všetkých provinčných súdoch.”

Pred mesiacom LifeSiteNews informoval o tom, ako kanadský federálny súd zamietol prípad spochybňujúci nariadenia o karanténe džbánov z čias COVID, v dôsledku ktorých boli tisíce ľudí pokutovaní sumou miliónov dolárov, ako nepotrebný, pretože úrady odvtedy od takýchto nariadení upustili.

Zákon o karanténe využila federálna vláda na zavedenie prísnych drakonických pravidiel COVID pre všetkých cestujúcich, ktorí sa vracali do krajiny. Trudeau’použitím karanténneho zákona dal svojej vláde právomoc uložiť Kanaďanom “bezprecedentné cestovné a izolačné” požiadavky.

Tisíce Kanaďanov dostali pokutu až do výšky 3 000 dolárov na základe karanténneho zákona, ktorý platil od polovice roka 2020, než bol pozastavený na 1.októbra, 2022. V súčasnosti neexistujú žiadne obmedzenia COVID pre vstup do krajiny ani pre jej opustenie.

Takisto bola zavedená nepovinná cestovná aplikácia ArriveCAN a bol zrušený mandát na vstup do Kanady pre zahraničných návštevníkov.

Trudeauova vláda dokonca tvrdila, že jej pravidlá COVID a uzávierky sú prospešné pre národ, a to napriek zdravotným výskumom dokazujúcim opak.

Kanadská’agentúra pre verejné zdravie vynaložila viac ako 43 miliónov dolárov na najímanie bezpečnostných strážcov, aby presadzovali pravidlá karantény COVID tým, že budú vykonávať domáce návštevy u vracajúcich sa cestujúcich.

Celkovo agentúra rozdala pokuty za karanténu vo výške 14,9 milióna dolárov.