Screenshot_2017-01-20_11.24.01-810x500.png

Nikki Haleyová opäť kritizuje snahu republikánskej senátorky zastaviť Bidenovu vojenskú potratovú politiku

43
Kultúra smrti

Alabamský republikánsky senátor Tommy Tuberville sa mýli, keď využíva politickú moc v snahe prinútiť Bidenovu administratívu, aby zrušila cestovný fond na potraty pre príslušníkov armády, povedala nedávno Nikki Haleyová.

Prezidentská kandidátka, ktorá sa v prieskumoch pohybuje okolo siedmich percent, povedala Jakeovi Tapperovi v televízii CNN, že je proti tomu, aby senátor Tuberville’zadržiaval vojenské povýšenia. Tuberville má námietky voči memorandu Pentagónu, ktoré bez súhlasu Kongresu vytvorilo novú politiku financovania potratových ciest pre príslušníkov armády.

Senát by mohol jeho pozastavenie zrušiť naplánovaním hlasovania o každom povýšení dôstojníka, ale takýto plán by mohol trvať niekoľko dní, ak nie týždňov, a spomaliť ostatné legislatívne práce.

Približne 300 vojenských povýšení je pozastavených.

“Hovorme tvrdú pravdu,” povedal Haley. Povedala, že je proti “politike náhrad” a ako prezidentka by ju ukončila, ale potom vysvetlila, prečo je proti snahám o jej zastavenie teraz.

“Po druhé, nepotrebujeme využívať vojenské rodiny ako politické figúrky,” povedala Haleyová said. Jej manžel je nasadený v Afrike v Národnej garde Južnej Karolíny.

Haleyová potom súhlasila s Tubervillom, že senátor Schumer by mohol túto politiku ukončiť hlasovaním. Tapper sa odvolal na “tradíciu”, že Senát jednomyseľne schvaľuje povýšenia v hlasovaní.

“Naozaj chcete, aby Senát USA hlasoval o tom, že niekto bude povýšený,” cez hodnosti, opýtal sa Tapper. Súčasný zákon tento mechanizmus predpisuje.

“Nemalo by ministerstvo obrany robiť veci správnym spôsobom?"” opýtala sa Haleyová, predtým ako opäť zopakovala, že je proti snahám senátora Tubervilla.

“Chcem, aby Kongres robil svoju prácu,”povedala Haleyová a odbočila k otázkam, ako sú ceny plynu.

V jej komentároch sa opakuje jej predchádzajúci nesúhlas s Tubervillovou’stratégiou, hoci povedala, že “oceňuje[s]” to, čo robí, len nie v praxi.

V auguste povedala Hughovi Hewittovi:

A viete, oceňujem, čo sa Tuberville’snaží robiť. Ja áno. Rovnako ako to, že je úplne’zlé, že to robí ministerstvo obrany

Ale to sme klesli tak hlboko, že to musíme takto zastaviť? Myslím tým, v akom bode nemôžeme ísť a nechať, viete, členov Kongresu, aby išli na ministerstvo obrany a povedali: Pozrite sa, ak to chcete urobiť, musíte ísť cez Kongres. Nemôžete sa zrazu rozhodnúť, že to urobíte.

Nedržte, viete, nenúťte nás, aby sme to museli urobiť. Len si myslím, že by to nemalo dospieť až do tohto bodu.

“A viete, pre môjho manžela, ktorý slúži v zámorí, a pre všetkých tých mužov a ženy v armáde, predstava, že sa na to pozerajú a vidia to, a že sa s tým vyrovnávajú popri strese z toho, že sú v bezpečí a ďaleko od svojich rodín, je to zlé,” povedala Haley.