FACE-defendants-810x500.jpg

"Je to len väzenie": Obhajcovia života, ktorým hrozí väzenie za pokus o záchranu detí, vyjadrujú vieru a pevné odhodlanie

46
Kultúra života

Tria pro-life aktivisti, ktorí sú v súčasnosti súdení vo Washingtone, D.C., za účasť na tradičnej záchrannej akcii v neslávne známom zariadení na vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva v roku 2020, vyjadrili vieru a pevné odhodlanie aj napriek tomu, že im hrozí viac ako desať rokov za mrežami.

Záchrancovia pro-life Joan Andrews Bellová, 74 rokov, Jonathan Darnel, 40 rokov, a Jean Marshallová, 72 rokov, sa prihovorili svojim priaznivcom pred budovou okresného súdu vo Washingtone, D.C. v pondelok, v úvodný deň ich súdneho procesu po minulotýždňovom výbere poroty. 

“Chcem vám len poďakovať, že ste tu,” povedala Bellová. “Ďakujem vám všetkým, ktorí sa modlíte za malé deti a za náš prípad.”

Marshall na pódiu požiadal zástancov života, aby sa “spojili” s nimi, aj keď nerozumejú”hnutiu za záchranu alebo sa ho nemôžu zúčastniť.

Darnel vyzval priaznivcov, aby si uvedomili dôležitosť záchranárskeho hnutia, a znížil význam toho, že čelia potenciálnemu trestu odňatia slobody, argumentujúc, že uväznenie nie je “koncom vášho života alebo koncom vašej účinnosti.” 

“Je to“len väzenie, normatívna súčasť nasledovania Boha v národe, ktorý ho nenávidí,” povedal.

Aktivisti čelia obvineniam z porušenia zákona o slobodnom prístupe na kliniky (FACE) a zo spáchania sprisahania proti právam za blokovanie prístupu na Washington Surgi-Clinic v centre Washingtonu, D. C, v rámci “tradičnej záchrannej akcie” v októbri 2020. Pro-life “záchranné akcie” zahŕňajú fyzické zásahy aktivistov, ktorí sa snažia zabrániť ženám podstúpiť interrupciu. 

Nový súdny proces prichádza po tom, čo päť ďalších protipotratových aktivistov – Lauren Handy, 29; John Hinshaw, 67; William Goodman, 52; Heather Idoni, 61; a Herb (Rosemary) Geraghty, 25– už predtým koncom minulého mesiaca stáli pred súdom za účasť na tej istej záchrannej akcii.

Ako LifeSiteNews už informoval, 29. augusta porota vo Washingtone, D.C. uznala piatich pro-life aktivistov vinnými zo sprisahania proti právam a porušenia zákona FACE, ktorý zakazuje “násilné, vyhrážajúce, poškodzujúce a obštrukčné správanie, ktorého cieľom je poškodiť, zastrašiť alebo zasahovať do práva na vyhľadávanie, získanie alebo poskytovanie služieb reprodukčného zdravia.” 

Všetci piati bolipo vynesení rozsudku okamžite uväznení, pretože ich konanie spočívajúce vo fyzickom zablokovaní potratovej ambulancie bolo považované za “zločin násilia.” Spoločnosť Thomas More sa pokúsila v mene Lauren Handyovej odvolať proti rozhodnutiu.

Po vynesení rozsudku by aktivistom mohlo hroziť viac ako desať rokov väzenia.

ČÍTAJTE: Pro-life rescuers immediately incarcerated following jury’s verdiktom o vine v procese DC FACE Act

Nynie, záchranári Bell, Marshall a Darnel stoja pred súdom za tú istú záchranu z októbra 2020 a rovnako im môže hroziť viac ako desať rokov za mrežami. Ďalší záchranár Jay Smith, 32-ročný, už prijal dohodu o priznaní viny. Piaty obžalovaný, Paulette Harlow, 73-ročný, bol uznaný za nespôsobilého na súdne konanie.

Vonku súdu Bellová povedala, že jej účasť na októbrovej záchrannej akcii, ktorou sa pokúšala zachrániť deti na washingtonskej chirurgickej klinike – ktorú nazvala “strašným táborom smrti pre malé deti, ktoré boli zabité” –, bola “výsadou.”

Odvolala sa na svojho kolegu, pro-life záchrancu Willa Goodmana, ktorý poznamenal v liste po tom, ako bol odsúdený a zatvorený v Alexandria Adult Detention Center vo Virgínii, že “určitým spôsobom je väzenská cela ako maternica v tom, že je miestom väzenia, nádeje a čakania.”

“Byť vo väzení vás tak trochu privedie k myšlienke byť izolovaný v lone matky,” povedal Bell a vysvetlil, že uväznení zástancovia života sú “v spoločenstve s našimi malými bratmi a sestrami, ktorí práve v tento deň umierajú alebo sú pripravovaní na zabitie.”

RELEVANTNÉ: EXKLUZÍVNE: Joan Andrews Bellová hovorí, že sa bude zastupovať počas druhého súdneho procesu s DC FACE Act

Jonathan Darnel povedal priaznivcom pro-life, že “z trestného stíhania jeho a jeho kolegov za ich protipotratový aktivizmus by sa dali pochopiteľne vyvodiť dve protichodné ponaučenia”.

“Po prvé, [zástancovia pro-life] sa môžu poučiť, že sa nevypláca”byť hrdinom,” povedal a naznačil, že by sa mohli domnievať, že “prekročenie hranice pozemku” interrupčného zariadenia “je hlúpy čin a ak sa chcete vyhnúť hnevu U.USA, radšej sa držte pri zemi a nechajte vrahov detí v pokoji vykonávať svoje povolanie.” 

Zástancovia predčasne narodených detí by však mohli uznať aj to, že “láska k predčasne narodeným deťom nie je o nič väčšou stratou času ako láska k vlastnej rodine.”

“Vláda USA sa musí báť hlúpych občanov, ktorých nedokáže”vystrašiť, aby sa podriadili,” povedal. 

Štyridsaťročný zástanca života vyjadril nádej, že kolegovia zástancovia života “sa poučia a pôjdu správnou cestou, aby naše obete neboli zbytočné.”

Kritizujúc opozíciu voči hnutiu za záchranu povedal, že skutočným problémom nie je’stratégia, ale odmietanie vystaviť sa nebezpečenstvu za záchranu nenarodených detí.

“Nech už by ukončenie potratov znamenalo čokoľvek iné, odmietame veriť, že by si niekedy mohlo vyžadovať, aby sme trpeli tak, ako trpí nenarodené dieťa,” tvrdil. “Takmer všetky dnešné mainstreamové snahy o ukončenie potratov sú postavené na predpoklade, že obyčajní ľudia nebudú hrať žiadnu skutočnú úlohu okrem toho, že sa budú modliť, voliť a darovať peniaze.”

Odpovedané: Veteránka pro-life aktivistka Monica Millerová odpovedá na niekoľko bežných námietok voči záchranným akciám

Navrhol, aby sa chirurgické potraty v Spojených štátoch zavreli “v priebehu niekoľkých týždňov” a “každá jedna potratová klinika” by mohla byť zatvorená “natrvalo”, ak by boli pro-life Američania “pripravení zmobilizovať sa” a urobiť, čo je potrebné.”

Povedal, že záchranné akcie nás “nevyzývajú, aby sme položili život” v najčistejšej definícii tohto výrazu, pretože “ešte nežijeme v úplne tyranskom štáte, hoci mnohí z nás sa chcú tváriť, že áno, pretože by nás to ospravedlňovalo z našej povinnosti snažiť sa urobiť svet lepším.”

Povedal síce, že nechce “nevyhnutne chcieť, aby [priaznivci] napodobňovali” záchrancov, ale vyjadril “nádej, že nech sa stane čokoľvek a akokoľvek dlho budeme trápiť vo väzení, nebudete môcť zabudnúť na nás ani na deti, ktoré zastupujeme.”

Vyzval priaznivcov, aby “v prvom rade… milovali svojho blížneho tak, ako by ste chceli, aby bol milovaný vy.”

V prípade usvedčenia hrozí každému záchrancovi 11 rokov väzenia plus tri roky podmienečného prepustenia s dohľadom a pokuta až do výšky 350 000 dolárov.